Trump
270 de electori pentru victorie
Trump
214 electori
279 electori
* Colegiul Electoral din SUA este format din 538 de electori, iar câștigătorul are nevoie de minimum 270

Vezi LIVE TEXT cu ultimele informații despre alegerile prezidențiale din SUA.

Numărarea voturilor către Casa Albă continuă în cele 4 state care decid câștigătorul.


UPDATE 16.20: Donald Trump a lansat pe rețelele sociale un nou apel la suspendarea numărătorii voturilor.

”Opriți numărătoarea”, a scris Trump pe Twitter și Facebook, fără să facă referire la ce stat se referă.

Tabăra președintelui a mai cerut suspendarea numărătorii în Pennsylvania, unde Joe Biden reduce diferența, dar este de acord cu continuarea numărătorii în Nevada și Arizona, spre exemplu, unde Trump este în dezavantaj și se află pe o tendință de revenire.

În paralel, tabăra Biden și chiar candidatul democrat au repetat un mesaj contrar: ”Numărați toate voturile”.

 

UPDATE 16.00: Indiferent de cine câștigă alegerile din SUA, devine clar că, după patru ani, majoritatea sondajelor au greșit iarăși în estimarea rezultatului.

Pe scurt: sondajele au supraestimat nu numai sprijinul pentru Joe Biden în rândul albilor, inclusiv al celor cu studii superioare, al hispanicilor și al vârstnicilor, dar și impactul pandemiei COVID.

Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România
Recomandări
Revista Der Spiegel despre sistemul de transfer al tinerilor germani cu probleme în România: ”Mă simt ca Dumnezeu”, a spus tânărul neamț judecat pentru uciderea unei pensionare din România

În același timp, sondajele par să fi eșuat iarăși în tentativa de a calcula acel segment electoral al americanilor care îl susțin pe Trump și care nu vor să își împărtășească opinia politică cu altcineva, în special cu media. Mai multe despre sondajele de opinie și despre cum au fost acestea contrazise, aici.

UPDATE 12.55: Oficialii campaniei lui Trump au înaintat o acțiune în instanță, acuzând că oficialii dintr-un district democrat numărau buletinele de vot primite după închiderea urnelor, scrie Fox News.

Oamenii din tabăra republicană au mai deschis două acțiuni în instanță încercând să suspende numărătoarea din Pennsylvania, unde avansul lui Trump se reduce cu fiecare vot numărat, și în Michigan, stat care a fost atribuit de mai multe surse candidatului democrat.

UPDATE 12.00: Democrații au început să piardă o bucată din sprijinul bărbaților afro-americani din 2008. Tendința a fost vizibilă și la acest scrutin, scrie NBC News. Acest lucru explică, parțial, cursa strânsă din mai multe state americane.

Doar 80% dintre bărbații afro-americani au votat pentru Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie, în scădere de acum 4 ani, când proporția a fost de 82%.

Tendința era în scădere încă din 2008, când 95% dintre bărbații afro-americani votaseră pentru Barack Obama. Patru ani mai târziu, proporția acestora scăzuse deja la 87%, chiar dacă candidatul democrat era același: Obama. Mai multe detalii despre votul afro-americanilor, aici.

Biserica Adventistă nu susține Bac-ul la Religie. Biserica Catolică explică de ce se opune diversității în școli și dă exemple din desene animate de pe Netflix
Recomandări
Biserica Adventistă nu susține Bac-ul la Religie. Biserica Catolică explică de ce se opune diversității în școli și dă exemple din desene animate de pe Netflix

UPDATE 10.00: Cum stă situația în acest moment în statele încă disputate:

Georgia (16 electori). Trump conduce, dar diferența în fața lui Biden s-a redus la aproximativ 23.000 de voturi, după numărarea unor voturi poștale din districte democrate și s-ar putea reduce și mai mult azi.

Georgia, un stat care votează în mod constant pentru candidații republicani, a fost de la bun început o țintă a democraților care sperau să smulgă o victorie.

În jur de 95% din voturi au fost numărate. Următoarea actualizare ar putea fi disponibilă azi.

Arizona (11 electori). O situație interesantă. Biden conduce în acest stat republican, câștigat de Trump acum 4 ani, cu aproximativ 60.000 de voturi, dar diferența s-a redus în ultimele ore.

Fox News și AP au estimat că Biden a câștigat acest stat, pe baza unui model electoral comun, care spune că Trump nu mai poate reduce diferența. Dar oficialii campaniei lui Trump și chiar președintele, în declarația de ieri, contrazic vehement acest lucru și cred în victorie.

În jur de 86% din voturi au fost numărate. Următoarea actualizare ar putea sosi joi noapte.

Nevada (10 electori). Biden conduce cu 8.000 de voturi în acest stat, câștigat de Clinton acum patru ani, dar și aici, Trump crede într-o revenire, chiar dacă multe din voturile rămase vin din zone urbane.

Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”
Recomandări
Podcast RECORDER despre politizarea instituțiilor de stat: ”Șeful ASF își amenință colegii că le face plângeri penale pentru că au dat informații presei despre nereguli. Vă dați seama unde cred ei că trebuie puse resursele statului?!”

86% din voturi au fost numărate în Nevada, iar numărătoarea continuă azi.

Pennsylvania (20 de electori). Marele premiu al acestor zile. Avansul lui Trump, care era ieri de peste 600.000 de voturi, s-a redus la aproximativ 150.000 de voturi și încă scade.

Biden s-a declarat încrezător că voturile care se numără acum sunt în proporție covârșitoare democrată și că poate prelua conducerea.

Trump contestă acest lucru și atacă pe două fronturi.

Oficialii campaniei sale au anunțat că vor depune o acțiune în instanță pentru a cere suspendarea numărătorii voturilor până vor primi acces pentru a observa acest proces.

În același timp, ei vor să obțină la Curtea Supremă interzicerea numărătorii voturilor sosite după ziua alegerilor, chiar dacă acestea au fost expediate până pe 3 noiembrie.

89% din voturi au fost numărate în Pennsylvania, iar numărătoarea ar putea continua până vineri.

Carolina de Nord (15 electori). Trump conduce în acest stat cu aproximativ 80.000 de voturi și are șanse destul de mari la victorie.

95% din voturi au fost numărate aici.

Wisconsin (10 electori). Mai multe organizații de presă au estimat că acest stat a fost câștigat deja de Biden, la o diferență de 20.000 de voturi, iar Trump ia în calcul să ceară renumărarea voturilor.

Michigan (16 electori). Mai multe organizații de presă au estimat că Biden a câștigat și acest stat.

Democratul conduce cu 130.000 de voturi după numărarea a 98% din totalul voturilor. Oficialii campaniei lui Trump insistau, ieri, pentru suspendarea numărătorii voturilor.

Alaska (3 electori). Doar 56% din voturi au fot numărate, dar Trump va câștiga fără emoții.

UPDATE 8.00: Cursa electorală devine strânsă și în statul american Georgia, unde Trump are un avans de 28.000 de voturi, însă mai sunt de numărat aproximativ 100.000.

Tabăra lui Donald Trump a anunțat anterior că dacă diferența dintre cei doi se micșorează, va încerca să suspende numărarea voturilor, la fel ca și în alte state-cheie.

The New Times notează însă că lupta strânsă din Georgia este o surpriză pentru tabăra republicanilor, care se așteptau la o victorie liniștitoare. Până acum, niciun democrat nu a câștigat în acest stat din 1992.

UPDATE 7.00: În acest moment, Joe Biden mai are nevoie de șase electori pentru a deveni președintele Statelor Unite. Iar aceșt electori ar putea să vină din statul Nevada, unde autoritățile au anunțat că vor termina astăzi de numărat voturile. În prezent, Joe Biden are un avans mic în fața lui Donald Trump, fiind numărate 75% din voturi.

În cazul în care Biden nu câștigă în Nevada, acesta are șanse de a obține victoria în Pennsylvania, unde momentan Donald Trump are un avans de 164.000 de voturi, dar nu au fost numărate toate voturile prin corespondență. Echipa republicanului a cerut suspendarea numărării votului.

Totodată, Trump a continuat acuzațiile și a scris un nou mesaj care a fost cenzurat de Twitter. El a revendicat victoria în state-cheie în care voturile sunt încă numărate, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord. Rețeaua de socializare a marcat mesajul și a anunțat că „oficialii din aceste state nu au anunțat câștigătorii în momentul în care mesajul a fost scris”.

UPDATE 23.20: CNN anunță victoria lui Joe Biden în statul Michigan, care are 16 electori. Agenția AP și Fox News nu au atribuit încă victoria unui candidat, voturile fiind încă numărate.

Însă cu victoria lui Joe Biden în acest stat, democratul ar ajunge la 264 de electori, având nevoie doar de o victorie și în statul Nevada (6 electori) pentru a câștiga Casa Albă.

CNN nu a anunțat însă victoria lui Biden în statul Arizona, așa cum au făcut-o AP și Fox News. Astfel, potrivit numărătorii televiziunii, Biden are în acest moment, 253 de electori.

Biden: ”Numărați toate voturile” vs. Trump: ”Opriți numărarea”. Mesajele celor doi candidați la Casa Albă, în a doua zi după alegeri
Cum este împărțită harta SUA în funcție de victoriile din fiecare stat ale celor doi candidați, potrivit CNN

UPDATE 23.10: Joe Biden a declarat, într-o declarație făcută în urmă cu puțin timp la sediul său de campanie din Delaware, că încă nu e sigur de victorie, voturile fiiind încă numărate.

„Nu sunt aici să declar victoria, însă sunt aici să anunț că atunci când voturile vor fi numărate, noi vom fi câștigătorii”, a declarat Joe Biden.

Candidatul democrat a spus că este „clar” că va ajunge la ce 270 de electori necesari pentru a câștiga Casa Albă.

„Dragi americani, ziua de ieri a arătat încă o dată că democrația este inima acestei națiuni”, a mai spus Joe Biden.

Citește declarațiile lui Joe Biden aici.

UPDATE 22.30: Echipa lui Trump cere suspendarea numărării voturilor în statul-cheie Pennsylvania, după un demers similar în statul Michigan, anunță CNN.

”Lucruri rele se întâmplă în Pennsylvania”, a declarat adjunctul șefului de campanie Justin Clark.

El a acuzat democrații că încearcă să „dilueze votul republican. Președintele Trump și echipa sa se luptă să oprească acest lucru”.

CNN notează că nu este nicio dovadă care să susțină acuzațiile echipei lui Trump.

În acest moment, după numărarea a 82% dintre voturile din acest stat, Donald Trump are 52,4% dintre sufragii, iar Joe Biden are 46,5%.

Totodată, deși voturile încă se numără, Eric Trump, fiul președintelui ameriican, a anunțat pe Twitter că republicanii au câștigat statul.

Important de menționat este însă faptul că Joe Biden poate ajunge la Casa Albă și fără o victorie în statul Pennsylvania. Democratul trebuie să câștige în Arizona și Wisconsin, state unde agenția AP și Fox News au anunțat deja că a reușit victoria, dar și să se impună în statele Nevada și Michigan.

Biden: ”Numărați toate voturile” vs. Trump: ”Opriți numărarea”. Mesajele celor doi candidați la Casa Albă, în a doua zi după alegeri
În acest moment, Fox News, televiziunea apropiată de Donald Trump, anunță un avans al lui Joe Biden, precum și victoria acestuia în state cheie precum Wisconsin. Democratul a fost anunțat încă de dimineață învingător în statul Arizona. Agenția AP a anunțat, la rândul său, victoria lui Biden în acest stat, în timp ce The New York Times nu a anunțat niciun câștigător încă. În acest scenariu, Biden mai are nevoie de victorie în Nevada și Wisconsin, state în care are avans, pentru a ajunge la cei 270 de electori.

UPDATE 21.20: Postul de televiziune CNN, care în noaptea alegerilor a fost rezervat în a anunța victoriile unui candidat în statele cu rezultate strânse, anunță că Joe Biden a reușit să câștige în Wisconsin.

Ulterior, agenția AP, a cărui numărătoare privind electorii a fost urmată de publicația The Guardian și preluată de Libertatea, a anunțat la rândul său victoria lui Joe Biden în statul Wisconsin.

Acest lucru îi aduce democratului încă 10 electori, ridicând numărul total la 248 de electori.

Joe Biden mai are nevoie în acest moment de victorii în statele Nevada și Michigan, unde de altfel are și avans.

UPDATE 20.02: Staff-ul de campanie al lui Donald Trump cere renumărarea voturilor în Wisconsin, acolo unde rezultatele arată un avans de 20.000 de voturi ale lui Joe Biden.

”Au fost sesizări privind neregularități în câteva zone din Wisconsin care ridică dubii serioase asupra validității rezultatelor”, a declarat managerul de campanie, Bill Stepien, citat de The Guardian.

UPDATE 19.52: Donald Trump reacționează din nou pe Twitter, iar rețeaua îi marchează mesajul ca fiind dezinformare: ”Muncesc din greu să facă avantajul (său, n.red.) de 500.000 de voturi din Pennsylvania să dispară – ASAP (pe cât de curând posibil, n.red.). La fel ca în Michigan și în alte părți”, a scris Trump.

Biden: ”Numărați toate voturile” vs. Trump: ”Opriți numărarea”. Mesajele celor doi candidați la Casa Albă, în a doua zi după alegeri

UPDATE 19.40: Joe Biden obține cel mai mare număr de voturi din istoria Americii, dar tot poate pierde Casa Albă. Are aproape 70 de milioane de voturi și numărătoarea continuă.

UPDATE 19.10: Donald Trump a postat un mesaj în care recunoaște, indirect, că are probleme cu voturile în trei state, sugerând nereguli. ”Găsesc voturi pentru Biden peste tot – în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Atât de rău pentru țara noastră!”.

E cel de-al doilea mesaj postat de Trump în ultimele ore în care lansează, voalat, acuzații de fraudă.

UPDATE 18.45. Joe Biden ar fi câștigat alegerile din statul Wisconsin, cu un avans de 20,697 de voturi, potrivit unui anunț făcut pentru NBC News de administratorul comisiei de alegeri de aici, informează The Guardian.

UPDATE 18.45. Joe Biden ar fi câștigat alegerile din statul Wisconsin, cu un avans de 20,697 de voturi, potrivit unui anunț făcut pentru NBC News de administratorul comisiei de alegeri de aici, informează The Guardian.

UPDATE: 18.07. Donald Trump continuă să conducă în statul Carolina de Nord, unul cu o miză de 15 electori. Actualul președinte în funcție are un avans de aproape 80.000 de voturi, cu 94% din voturi numărate.

Diferență de 100.000 de voturi în favoarea lui Trump și în Georgia, cu 6% voturi rămase de numărate.

UPDATE 17.35: Cu 95% dintre voturi numărate, Joe Biden se menține în față în statul Wisconsin, acolo unde are un avans de 0.7%. Cine câștigă acest stat adună 10 electori. Și în Michigan, candidatul democrat își mărește diferența la peste 30.000 de voturi, cu 96% dintre voturi numărate.

În schimb, în Pennsylvania, Trump conduce detașat, cu mai bine de 500.000 de voturi în față și cu 36% dintre opțiuni încă necontabilizate. Guvernatorul statului, Tom Wolf, anunță că rezultatul de aici s-ar putea să nu poată fi aflat astăzi, din cauza numărului mare de voturi prin corespondență care trebuiesc numărate.

În același timp, staff-ul de campanie al lui Trump susține că statul Arizona a fost declarat câștigat de Biden prea devreme și că lucrurile se pot schimba.

În schimb, managerul de campanie al lui Joe Biden, Jen O’Malley Dillon, afirmă că democratul e pe drumul spre victorie.

UPDATE 16.34: Răsturnare de situație în Michigan acolo unde Joe Biden trece în față, cu 12.000 de voturi în fața lui Donald Trump, potrivit The Guardian, cu 95% din voturi numărate. Însă totul se joacă, pentru că Trump revine. Miza e mare: 16 electori.

Un influent consultant politic american – Frank Lutz – lansează un verdict dur la adresa institutelor de sondare din SUA: „Industria de sondare politică e terminată. E ceva devastatorî”, afirmă acesta, comentând diferențele mari dintre sondajele de dinainte de alegeri în care Joe Biden părea favorit și realitatea de la urne, acolo unde Donald Trump reușește scoruri peste așteptări.

Cum văd politicienii din Rusia alegerile din SUA. Comuniștii și naționaliștii mizează pe Trump și cred că anarhia va cuprinde orașele americane

UPDATE 15.20: Situația în acest moment:

În Michigan, Trump conduce cu doar 13.000 de voturi și mai sunt 540.000 de voturi de numărat.

În Wisconsin, Biden are un avantaj de 20.000 de voturi și mai sunt de numărat 173.000 de voturi.

Nevada tinde spre Biden, dar mai are de numărat voturi, iar lupta e strânsă.

Georgia, Alaska și Carolina de Nord tind spre Trump, chiar dacă democrații mai au o mică speranță în Georgia.

Pennsylvania, unde Trump conduce încă, dar democrații speră într-o revenire, mai are de numărat destule voturi

UPDATE 14.15: Avansul lui Joe Biden în Wisconsin a crescut cu aproximativ 4.000 de voturi și a ajuns la 11.000 de voturi, scrie Craig Gilbert, jurnalist local la Milwaukee Journal Sentinel.

În paralel, avansul lui Trump în Michigan s-a redus la sub 1% – adică în jur de 30.000 de voturi.

Care este sensul acestor calcule. Dacă Biden câștigă așa cum era de așteptat Arizona și menține avansul în Nevada și în Wisconsin, mai are nevoie doar de Michigan (sau de Pennsylvania sau Georgia, variante mai puțin probabile) pentru a obține victoria în Colegiul Electoral.

UPDATE 13.35: Avansul lui Trump s-a redus în Michigan la puțin peste un punct procentual – 49,8% – 48,5%. Diferența este acum în jur de 60.000-70.000 de voturi după numărarea a aproximativ 5.000.000 de voturi, adică 83% din totalul voturilor exercitate.

Toate aceste rezultate sunt preliminare, totul se poate schimba, iar numărătoarea continuă.

UPDATE 12.50: În vreme ce Biden a preluat conducerea în Wisconsin, cu o diferență minimă, Trump a redus semnificativ diferența în Nevada, un stat pe care democrații credeau că îl au în buzunar.

Biden conduce în acest stat (câștigat de Clinton în 2016) cu doar 8.000 de voturi. Jurnalistul Jon Ralston, editorul The Nevada Independent, crede că voturile rămase îi favorizează pe democrați.

În Nevada s-au numărat până acum toate voturile la secții, din ziua alegerilor și cele anticipate, precum și toate voturile poștale expediate până pe 2 noiembrie. Mai rămân doar ultimele voturi sosite prin poștă.

Numărătoarea în Nevada se va relua miercuri în jurul orei 18.00 – ora României, iar următoarele rezultate ar putea veni joi.

UPDATE 10.05: Un număr de voturi poștale din orașul Milwaukee au fost adăugate la totalul numărătorii din Wisconsin și Biden a trecut în avantaj, cu o diferență foarte mică. Biden conduce acum cu 49,2% la 49%. Adică cu 1.578.433 de voturi la 1.568.760 de voturi.

Mai sunt alte 32.000 de voturi de adăugat din Green Bay, un oraș care în general votează pentru democrați.

Concluziile unei zile electorale lungi

  • În acest moment, Joe Biden are 227 de electori, iar Donald Trump – 213. Au rămas în joc 98 de electori din statele deja menționate mai sus – Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, cele mai importante -, dar și din Nevada și Arizona (17 electori care merg cel mai probabil spre Biden), precum și Carolina de Nord, Georgia și Alaska (34 de electori care merg destul de sigur spre Trump).
  • Trump a declarat totuși că a câștigat alegerile, un lucru neobișnuit pentru un candidat la președinție care nu a ajuns, nici măcar estimativ, la totalul celor 270 de electori necesari pentru victorie. Președintele a acuzat fraudă electorală, fără să ofere dovezi, și a amenințat că se va adresa Curții Supreme pentru a opri votarea. Votarea s-a oprit însă, deci singurul lucru pe care ar putea să încerce să-l oprească Trump ar fi numărătoarea voturilor.
  • Este de mult clar că victoria simplă a lui Biden și a democraților, anticipată de multe sondaje și de mulți comentatori, după patru ani de mandat complicați cu Donald Trump și după o pandemie soldată cu peste 220.000 de decese, nu s-a concretizat. Iar asta marchează deja o înfrângere pentru tabăra democrată.
  • Republicanii par să își mențină controlul asupra Senatului după ce au câștigat mai multe curse importante, iar această majoritate îi va asigura lui Trump șansa de a-și impune alte politici.
  • Democrații par să mențină controlul asupra Camerei Reprezentanților, dar nici aici nu au performat conform așteptărilor și au pierdut mai multe curse în fața republicanilor.

UPDATE 09.50: Ce a vrut să spună Donald Trump?

În primul rând și-a anunțat victoria probabilă în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, unde conduce deocamdată, dar unde numărătoarea nu s-a terminat și nici nu se va termina foarte curând. De menționat că Trump pare favorit, cel puțin în Pennsylvania, dacă nu și în Wisconsin sau Michigan.

Apoi, el a acuzat o fraudă și și-a anunțat intenția de a merge la Curtea Supremă pentru a opri procesul de votare.

El nu a explicat în ce anume constă frauda și nici nu a oferit dovezi în acest sens.

Procesul de votare s-a oprit, deci Trump nu mai are ce să oprească. Continuă însă numărătoarea voturilor, multe dintre ele voturi poștale, care par să îi favorizeze pe democrați. Iar în unele state, voturile care au fost deja expediate până în ziua alegerilor vor continua să sosească și în următoarele zile și trebuie să fie luate în considerare, potrivit legii.

UPDATE 09.30: O veste proastă pentru democrați este că par să fi pierdut speranțele de a prelua controlul în Senat după ce doi senatori republicani, Lindsey Graham din Carolina De Sud și Joni Enrst din Iowa, au câștigat luptele electorale și și-au păstrat mandatele.

UPDATE 09.30: Donald Trump s-a declarat încrezător că a câștigat alegerile și a acuzat tabăra democrată că încearcă fraudarea alegerilor.

”Eram gata de o sărbătoare. Rezultatele au fost fenomenale. Și apoi totul s-a oprit”, a spus Trump.

Am câștigat state pe care nu ne așteptam să le câștigăm. Florida, nu doar că am câștigat-o, am câștigat cu mult. Am câștigat marele stat Ohio, am câștigat Texas. E clar că am câștigat Georgia, nu ne mai pot ajunge acolo. Am câștigat Carolina de Nord.

În Arizona încă mai avem multe șanse și cineva a declarat că e o victorie pentru…poate e o victorie, dar mai avem voturi de numărat.

Dar mai important, câștigăm Pennsylvania cu o diferență foarte mare. Avem un avans de 690.000 de voturi. Va fi aproape imposibil să ne prindă din urmă.

Câștigăm în Michigan cu aproape 300.000 de voturi. Și câștigăm Wisconsin. Și nu avem nevoie de toate aceste state.

Și dintr-o dată totul s-a oprit.

Este o fraudă. Este o rușine pentru țara noastră. Scopul nostru este să asigurăm integritatea alegerilor.

Vream ca votarea să se oprească. Nu vrem să găsească cine știe ce buletine de vot la 4 dimineața și să le adauge pe listă.

Vom câștiga asta și din punctul meu de vedere cred că am și câștigat”, a spus Trump.

Preşedintele a afirmat totodată că „un grup foarte trist de oameni” caută să-i priveze de drepturile electorale pe milioanele sale de alegători şi a anunţat că se va adresa Curţii Supreme a SUA.

09.15: Una dintre marile înfrângeri a lui Trump în această seară pare să se fi consumat în momentul în care Fox News a estimat victoria lui Biden în Arizona, un stat republican.

Potrivit New York Post, oficialii campaniei Trump contestă această estimare și chiar au sunat rețeaua de televiziune în încercarea de a o convinge să își retracteze declarația.

Lucru care nu s-a întâmplat. Altele rețele de televiziune au evitat să atribuie victoria lui Biden, dar acesta conduce totuși cu un avans semnificativ în prezent, în numărătoarea voturilor.

08.45: Biden a mai câștigat un vot în al doilea district din Nebraska și și-a mai crescut un pic șansele de victorie, care, în lipsa unei surprize în Georgia, unde diferența față de Trump s-a redus, depinde însă în continuare de Pennsylvania, Wisconsin și Michigan.

Biden nu trebuie să le câștige pe toate trei, două dintre ele ar putea fi de ajuns, dar, deocamdată, se află în urma lui Trump în toate aceste state.

UPDATE 08.20: Donald Trump a câștigat Texasul și în acest moment, cursa este foarte strânsă:

Joe Biden: 223 electori

Donald Trump: 212 electori

În acest scor nu sunt incluse însă Arizona, care a fost atribuită lui Biden doar de Fox News. Nu sunt incluse nici Carolina de Nord, unde Trump conduce lejer și nici Georgia, unde conduce tot Trump, dar democrații mai au o mică speranță.

Nu este inclusă Nevada, dar mai ales nu sunt incluse statele cruciale Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, unde conduce tot președintele, dar Biden speră să revină.

UPDATE 08.00: Trump a răspuns rapid după declarația lui Biden, anunțând propria victorie.

”Voi face o declarație în noaptea aceasta. O mare victorie!”, a scris el pe Twitter.

Mesajul a fost urmat de un altul, mai dur.

”Avem un avans mare, dar ei încearcă să fure alegerile. În niciun caz nu-i vom lăsa. Voturile nu pot fi date după ce urnele s-au închis!”, a scris Trump.

Twitter a adăugat rapid o etichetă în care a avertizat că textul mesajului este disputat și poate fi înșelător.

Biden: ”Numărați toate voturile” vs. Trump: ”Opriți numărarea”. Mesajele celor doi candidați la Casa Albă, în a doua zi după alegeri

UPDATE 07.45: Joe Biden a ieșit pentru a face un anunț surprinzător de optimist. ”Suntem încrezători că putem câștiga alegerile”, a spus el, în ciuda cursei electorale strânse.

”Trebuie să avem răbdare până când sunt numărate toate voturile”, a adăugat Biden, o indicație spre așteptarea tensionată care urmează.

Speranța democraților a crescut mulțumită victoriei din Arizona, deocamdată atribuită doar de Fox News.

Biden crede că va câștiga în Pennsylvania, unde Trump conduce deocamdată cu o marjă importantă, dar democrații se bazează pe voturile încă nenumărate.

Și aici, și în Wisconsin, și în Michigan, rezultatele întârzie.

UPDATE 7:30. Cu peste jumătate din voturi numărate în toate cele 4 state nord-estice rămase neînchise, președintele în funcție conduce în fiecare dintre ele. Un calcul arată că i-ar ajunge să câștige două state ca să obțină 270 de voturi ale electorilor și să rămână la Casa Albă. Biden, în schimb, ar trebui să obțină cel puțin 3 din cele 4 state unde e condus, dar mai sunt voturi de contabilizat.

UPDATE 7.20: Fox News și AP estimează că Joe Biden obține o victorie relativ importantă în Minnesota, în vreme ce Trump ia Iowa.

UPDATE 07.10: Donald Trump va câștiga statul Ohio, estimează mai multe surse, o altă victorie majoră a serii.

UPDATE 06.55: Tot în Arizona, Fox News a estimat că democratul Mark Kelly o va învinge pe senatoarea republicană Martha McSally, încă un pas spre controlul Senatului.

În același timp însă, senatorul democrat Doug Jones din Alabama și-a pierdut mandatul în favoarea unui republican.

UPDATE 06.30: Fox News estimează un rezultat crucial pentru alegerile de azi: statul Arizona va fi câștigat de Joe Biden. Ar fi o lovitură puternică dată de democrat și o pierdere importantă pentru Trump, care a câștigat statul în 2016.

Fox News este însă singura sursă majoră care a anunțat acest lucru.

Ce urmează în aceste condiții? Posibil, câteva zile de așteptare. Și asta pentru că oficialii din state precum Pennsylvania, Michigan sau Wisconsin au anunțat deja că ar putea să continue numărătoarea voturilor dincolo de ziua electorală.

UPDATE 06.05: Fox News estimează în cele din urmă că Trump va câștiga Florida, cea mai mare victorie a președintelui până în acest moment.

Din ciclul fără surprize: Biden a câștigat în California, Oregon, Washington, New Hampshire, în vreme ce Trump a câștigat în Idaho și Missouri.

UPDATE 06.00: Dacă rezultatele finale vor depinde de cele din Pennsylvania, atunci trebuie să ne pregătim să așteptăm. Oficialii electorali din acest stat se așteaptă să termine de numărat cele mai multe voturi până vineri.

UPDATE 05.55: Statele care vor decide alegerile în acest moment par să fie: Pennsylvania, Wisconsin, Michigan și Arizona.

Arizona este un caz interesant. Cu 75% din voturi numărate, Joe Biden conduce cu 53%-45%.

Cu cele 11 voturi din Colegiul Electoral, Arizona a fost până acum un bastion ferm al republicanilor, care au câștigat statul inclusiv în 2008 și 2012, când alegerile au fost adjudecate de Obama. Trump a câștigat în 2016 în Arizona în fața lui Clinton cu o diferență de 3,5%.

Schimbările demografice rapide din Arizona sunt cele care au venit în ajutorul democraților. Biden speră acum să câștige statul mulțumită unei prezențe la urne semnificative în rândul alegătorilor hispanici și a alegătorilor independenți, prezență vizibilă și în timpul alegerilor legislative din 2018.

UPDATE 05.35: În acest moment, casele de pariuri l-au lăsat din brațe pe Biden și îl creditează pe Trump cu prima șansă.

Acum câteva zile, Joe Biden era favoritul caselor de pariuri din toată lumea. Ceva din această noapte, calculele voturilor, le-a făcut să se răsucească.

Mai multe detalii despre ultimele predicții ale caselor de pariuri.

UPDATE 05.30: Vești proaste pentru Joe Biden și din Pennsylvania, un stat de care are absolută nevoie. În unele districte, Trump se descurcă mai bine decât în 2016, când a câștigat statul.

 

UPDATE 05.25: Atât în Florida cât și în Georgia, Biden se descurcă mai prost decât ar fi sugerat sondajele.

În Georgia, spre exemplu, Trump conduce cu 55%-43% după numărarea a 70% din voturi.

În Florida, președintele pare scăpat în câștigător, deși sondajele îi arătau pe Biden în avantaj cu câteva puncte procentuale. Unul dintre motive este că alegătorii hispanici au votat în număr mai mare pentru Trump.

Biden nu este obligat să câștige în aceste două state pentru a obține cei 270 de electori, ar fi de ajuns să câștige în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.

Dar nici veștile din Ohio nu sunt neapărat bune pentru șansele sale în state precum Pennsylvania, cu un profil asemănător.

UPDATE 05.15: Trump conduce acum în Ohio, cu un avantaj destul de clar, și chiar în Carolina de Nord, cu un avantaj mai mic.

Președintele este în avantaj și în Texas și Georgia, două state republicane, dar în care Joe Biden părea competitiv, potrivit sondajelor.

UPDATE 04.55: Cursa a devenit strânsă în Ohio și Carolina de Nord, unde inițial au fost numărate voturile anticipate, care îl favorizau pe Biden, avantajul democratului fiind redus treptat după numărarea voturilor în persoană de azi, care îl favorizează pe Trump.

UPDATE 04.45: Fox News estimează că democrații vor menține controlul în Camera Reprezentanților și chiar își vor mări majoritatea cu cel puțin cinci mandate. Este o veste bună pentru lidera majorității democrate Nancy Pelosi, care a promis că va anula multe dintre măsurile luate de Trump în primul mandat. Dar numai dacă acesta va pierde alegerile, firește.

UPDATE 04.30: Joe Biden și-a adjudecat Washington DC și Colorado, potrivit estimărilor.

Important pentru democrați este că estimările din acest moment spun că tot în Colorado vor smulge un mandat de senator din mâna republicanilor.
Decision Desk HQ consideră că democratul John Hickenlooper l-a învins pe republicanul Cory Gardner.

Dacă rezultatele se vor confirma ar fi primul pas al democraților în lupta complicată pentru obținerea majorității în Senat.

UPDATE 04.20: Decision Desk HQ, una dintre sursele de încredere care estimează rezultatele alegerilor, consideră că Trump și-a adjudecat Florida, un victorie majoră pentru președinte.

Deocamdată, alte surse importante, precum AP, New York Times, Fox News sau CNN nu au făcut această predicție, în condițiile în care rezultatele sunt strânse.

În acest moment, cu 93% din voturi numărate, adică aproape 11 milioane de voturi, Trump conduce cu 51% la 48%.

Faptul că Biden îl conduce pe Trump cu 51,7% la 48% în Ohio după numărarea a 60% din voturi din acest stat, dar mai ales faptul că democratul se descurcă mai bine decât Clinton în multe districte, ar trebui să ofere încredere taberei fostului vicepreședinte. Nu doar pentru soarta acestui stat, dar și pentru alte state cu un profil asemănător, precum Pennsylvania.

Este însă prea devreme pentru a trage concluzii definitive.

UPDATE 04.00: Felul în care funcționează sistemul electoral american, ce presupune o luptă separată în fiecare stat, înseamnă că rezultatul din doar câteva state-cheie poate decide soarta alegerilor.

În această noapte, toată lumea va sta cu ochii pe rezultatele din Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Florida, Carolina de Nord și Arizona, dar și alte state precum Georgia sau Ohio. Mai multe detalii despre statele-cheie.

UPDATE 03.50: Donald Trump și-a adjudecat Nebraska, Wyoming, Dakota de Sud, Dakota de Nord și Louisiana.

Joe Biden și-a adjudecat New York și New Mexico.

Încă o dată, nu există surprize până acum.

UPDATE 03.25: În paralel cu alegerile prezidențiale, au loc mai multe curse importante pentru Senat.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a câștigat ușor lupta pentru un nou mandat în Kentucky, împotriva democratei Amy McGrath, fost pilot de vânătoare. Rezultatele au fost anunțate după doar o oră.

Interesant este că donatorii democrați au cheltuit peste 100 de milioane de dolari în încercarea de a-l învinge. Fără succes.

UPDATE 03.10: Primele concluzii? Trump are în acest moment cele mai multe șanse de a câștiga statul Florida, în condițiile în care numărul de voturi pentru Biden a fost mai mic decât cel așteptat într-un district cheie, Miami-Dade County. Deci vești bune pentru Trump, care a câștigat statul și în 2016.

Peste 10 milioane de voturi au fost numărate până acum în Florida.

Primele rezultate arată că Biden este competitiv în Ohio, Michigan, Georgia, Carolina de Nord și chiar în Texas. Deci vești bune pentru Biden, dar încă o dată, acestea sunt rezultate preliminare.

UPDATE 03.00: Joe Biden și-a adjudecat, fără surprize, mai multe state printre care Massachusetts, Maryland, Delaware, Illinois și New Jersey, potrivit estimărilor.

Donald trump și-a adjudecat printre altele Oklahoma, Mississippi, Alabama, Carolina de Sud și Tennessee.

Încă o dată, nu există surprize până în prezent. Mai mult de orice s-a numărat până acum contează Florida, unde lupta este strânsă, iar oficialii campaniei lui Donald Trump sunt încrezători că pot câștiga.

UPDATE: 02.45: În acest moment, New York Times și Fox News estimează că Joe Biden a câștigat Virginia (13 electori) și Vermont (3 electori).

Aceleași surse estimează că Trump și-a adjudecat Kentucky (8 electori) și Virginia de Vest (5 electori).

Până acum nu există surprize.

UPDATE 02.30: Secțiile s-au închis în Virginia de Vest, Ohio și Carolina de Nord.

Ohio – cu cei 18 electori – este de asemenea un stat pe care Trump trebuie să îl câștige. Niciun republican nu a câștigat președinția fără să câștige Ohio.

UPDATE 02.10: Numărătoarea din Florida arată o cursă foarte strânsă între cei doi candidați

Lupta pentru Florida – de ce contează

“Statul însorit” este al treilea cel mai populat al SUA.

Cu cele 29 de voturi din Colegiul Electoral, Florida are un electorat divers și vârstnic, care tinde spre conservatorism, și este statul unde scorul alegerilor prezidențiale este mai mereu foarte strâns și deseori un indicator al rezultatului final general. De data aceasta, pentru Trump, câștigarea statului este aproape obligatorie, în caz contrar, calea lui spre cei 270 de electori se îngustează.

George W. Bush a câștigat în 2000 statul cu 537 de voturi și odată cu el și președinția. Statul a fost câștigat în 2008 și 2012 de Barack Obama, iar în 2016 de Donald Trump, cu o diferență de 1,2%.

Diversitatea electoratului este dată de amestecul de culturi al sudului profund, al Midwest-ului (vestul mijlociu) și al coastei de est, cu importul latino-american. Dar liniile de demarcare sunt clare.

Democrații au un bastion în regiunea care se întinde din Miami până în Palm Beach, în vreme ce republicanii contează pe alegătorii din zonele de nord și sud-vest ale statului.

În campanie, Biden a reușit să câștige o parte importantă a sprijinului electoratului vârstnic, care altfel îi este favorabil lui Trump. Dar actualul președinte pare să obțină un sprijin semnificativ din partea hispanicilor.

UPDATE 02.00: Fox News și alte surse consideră că Trump a câștigat statul Kentucky, tot un stat republican.

Trump conduce și în Florida, dar numărătoarea în acest stat abia a început.

UPDATE 01.50: Primele rezultate preliminare au început să sosească din două state republicane, Kentucky și Indiana, iar Trump conduce, așa cum era de așteptat în amândouă, cu un avantaj oarecum redus, cel puțin deocamdată, în Kentucky.

Cum decurge noaptea alegerilor din SUA?

  • La ora 02.00 ora României se închid urnele în mai multe state, iar toată lumea va sta cu ochii pe Florida și Georgia, două state-cheie pentru rezultatul final. Cele două state ar putea număra voturile mai repede decât alte state-cheie, așa că rezultatele ar putea veni mai repede. Trump este aproape obligat să câștige Florida. În caz contrar, calea sa spre obținerea celor 270 de electori se îngustează substanțial.
  • La ora 02.30 ora României se închid urnele în alte state, printre care Carolina de Nord și Ohio, alte state foarte importante pentru rezultatele finale. Cele două state numără destul de repede voturile, dar în același timp vor continua să accepte voturi poștale care au fost expediate, dar nu au ajuns încă. Prin urmare, în cazul unei curse strânse, rezultatele finale ar putea avea de așteptat.
  • La ora 03.00 ora României se închid ultimele secții de votare din Florida și cele mai multe secții din alte state-cheie precum Michigan, Pennsylvania și Texas. De notat că în Pennsylvania și Michigan, numărătoarea ar putea dura câteva zile datrită voturilor poștale. Atenție: primele vor fi numărate voturile din ziua alegerilor, care tind să fie mai degrabă pro-Trump. Secțiile se închid și în Alabama și Maine.
  • La ora 04.00 ora României, secțiile de votare se închid în mai multe state printre care Arizona, Colordo, Minnesota și Wisconsin, toate importante în economia electorală, în special Arizona și Wisconsin.
  • La ora 05.00 și ora 06.00 ora României se închid secțiile de votare în cele mai multe state din vestul țării, printre care California, Nevada, Utah, dar acestea sunt mai puțin importante pentru rezultatul final

Când vom ști numele noului președinte al SUA?

Teoretic, numele noului președinte ar putea fi cunoscut pe 4 noiembrie, dimineață.

În 2008, toată lumea a știut că Barack Obama va fi președinte încă de la ora 6.00, ora României. În cazul alegerilor din 2016, victoria lui Donald Trump a devenit absolut clară în jurul orei 9.35, ora României.

De data aceasta, situația ar putea fi mult diferită.

După închiderea secțiilor, principalele instituții de presă din SUA folosesc un model complex, pe baza sondajelor anterioare, a exit-poll-urilor din ziua votului și a numărătorii parțiale oficiale pentru a estima rezultatul pentru fiecare stat în parte.

Victoria într-un stat sau altul va fi estimată doar în momentul în care aceste instituții de presă sunt absolut convinse că învingătorul desemnat are un avans suficient de mare încât să nu mai fie ajuns din urmă de contracandidat.

Chiar și așa, aceasta este o proiecție, și nu un rezultat final oficial.

Viitorul președinte al SUA va fi cel care va obține victoria în suficiente state pentru a aduna 270 din cei 538 de electori. Nu contează cine va câștiga votul popular, așa cum nu a contat că Hillary Clinton a obținut mai multe voturi în 2016.

De ce ar putea întârzia numărătoarea voturilor?

Zeci de milioane de voturi au fost trimise prin poștă anul acesta, posibil un număr dublu decât cel din 2016, iar acest lucru suprasolicită capacitatea logistică a autorităților.

Odată ajunse la destinație, voturile poștale sunt mai greu de numărat, deoarece fiecare buletin trebuie scos din plic și verificat înainte de a fi validat.

Unele voturi ar putea fi contestate sau chiar anulate din diverse motive, lipsa unei semnături spre exemplu, iar o astfel de chestiune ar putea duce la conflicte juridice între republicani și democrați.

Apoi, fiecare stat are reguli separate pentru numărarea voturilor.

Unele state, precum Florida și Arizona, au început preprocesarea buletinelor sosite prin poștă cu săptămâni înaintea zilei de 3 noiembrie. Altele, precum Wisconsin și Pennsylvania, nu se vor atinge de voturile poștale până în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că numărătoarea se va putea prelungi, o situație delicată, mai ales că acestea sunt state cu electorat indecis, foarte importante pentru rezultatul final.

Și pentru ca situația să fie și mai complicată, alte state, precum Ohio, vor număra și voturile sosite după 3 noiembrie prin poștă, atâta vreme cât acestea au fost expediate până azi.

State în care cele mai multe voturi vor fi numărate în ziua alegerilor:Florida, Georgia, Texas, Carolina de Nord, Ohio

State în care numărătoarea voturilor s-ar putea prelungi după ziua alegerilor: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania

În aceste condiții, scrie BBC, dacă votul va fi unul strâns și niciunul dintre candidați nu va avea o cale clară spre victorie, am putea aștepta zile sau chiar săptămâni, în cel mai negru scenariu, pentru a afla rezultatul scrutinului. Posibilele dispute juridice ar putea arunca și mai multă incertitudine asupra rezultatului.

Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Belucci, i-a dat un tablou de Grigorescu”
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Viva.ro
Cazul bizar al unui bărbat a cărui piele s-a făcut albastră după un gest banal. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Paul
Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte
Observatornews.ro
Ora de vară 2023. Cum se dau ceasurile la noapte
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
De ce sunt, de fapt, toate magazinele Lidl aranjate la fel. Este un secret al companiei
FANATIK.RO
De ce sunt, de fapt, toate magazinele Lidl aranjate la fel. Este un secret al companiei
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
HOROSCOP
Horoscop 25 martie 2023. Racii beneficiază de mai multă energie, de mai mult curaj, dar ar fi bine să aibă grijă cum folosesc aceste beneficii
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!