Sondajele care au încercat să estimeze rezultatele cursei electorale din SUA s-au înșelat iarăși, în mare parte, așa cum au făcut-o și în 2016. Dar în ce măsură?

În unele state, precum Ohio, Iowa sau Florida, sondajele estimau o înfrângere la limită a lui Trump. Trump a câștigat pe linie, cu un avantaj considerabil.

În Florida, spre exemplu, avantajul președintelui este de 3-4%, ceea ce înseamnă că diferența față de sondajele de opinie depășește marja de eroare, ajungând la 5-6%.

Situația a fost asemănătoare în Midwest. În Wisconsin, spre exemplu, greșeala a fost și mai evidentă. Multe sondaje estimau că Biden va câștiga cu peste 7-8%. La fel în Michigan.

În acest moment, Biden conduce în Wisconsin cu doar 20.000 de voturi. Adică în jur de 1%. În Michigan, diferența este un pic mai mare – 130.000 de voturi.

De fapt, pe fondul interesului uriaș al electoratului, Trump a obținut deja mai multe voturi față de 2016 – adică 66,5 milioane, comparativ cu 62,9 milioane, iar cifra de anul acesta continuă să crească.

Important de menționat este că în 2018, predicțiile sondajelor de opinie, care anunțau că democrații vor prelua controlul în Camera Reprezentanților, au fost mult mai corecte. Chiar acest lucru s-a întâmplat.

De fapt, calculele au arătat că sondajele nonpartizane realizate în ultimele trei săptămâni înainte de scrutinul din 2018 au fost mai corecte, în raport cu rezultatele, decât media sondajelor din 1998 și până acum.

Cele două cazuri în care sondajele s-au înșelat dramatic sunt cele care au un lucru comun: Donald Trump s-a aflat pe buletinul de vot.

Sprijinul pentru Biden nu s-a materializat

Exit-poll-urile preliminare arată că sondajele au supraestimat sprijinul pentru Biden în toate segmentele electorale, în special în ceea ce privește alegătorii albi și bărbații, scrie New York Times.

În vreme ce sondajele au sugerat că alegătorii vârstnici îl vor părăsi pe Trump, pe fondul pandemiei, acest lucru nu pare să se fi întâmplat.

Tot exit-poll-urile arată că Trump s-a bucurat de sprijinul albilor cu studii superioare, în special al bărbaților.

De fapt, candidații și-au împărțit aproape în mod egal votul albilor cu studii superioare, deși fiecare sondaj din statele-cheie estima că Biden este în avantaj la acest capitol.

O altă problemă, așa cum sugerează cazul districtului Miami-Dade, din Florida, este că sondajele nu au reușit să calculeze încrederea de care se bucură Trump în rândul hispanicilor, în special cei din Florida, Texas și, posibil, Nevada, scrie Wired.

În Midwest însă, problema a fost una asemănătoare cu cea din 2016: sondajele au subestimat pur și simplu numărul suporterilor președintelui.

Un model ajustat

După eșecul similar din 2016, experții au asigurat că au ajustat modelele folosite, pentru a lua în calcul votul albilor fără studii superioare, care au votat în număr mare pentru președinte.

Nu a fost de ajuns.

Brian Schaffner, expert în științe politice și sondaje la Universitatea Tufts din Massachusetts, spune pentru Wired că mulți dintre susținătorii președintelui au tendința de a nu avea încredere în media și de a evita să răspundă la sondaje.

Asta nu înseamnă că alegătorii președintelui mint atunci când răspund, ci că pur și simplu aleg să nu răspundă.

În acest caz, institutele de sondare ar fi lipsite de un eșantion important de alegători ai lui Trump.

Schaffner a încercat să evite această problemă în propriile sondaje analizând eșantioane bazate pe votul din 2016. Această aproximare pare să nu fi reușit însă, sondajele supraestimând în cele din urmă numărul de alegători care ar fi urmat să îl părăsească pe Trump din 2016 și până acum.

”La multe dintre sondajele la care am lucrat, am văzut că Trump a pierdut în jur de 8% din oamenii care l-au votat în 2016, aceștia spunând practic că au de gând să îl voteze pe Biden. Dar dacă te uiți la rezultate, e greu să îți imaginezi că acest lucru s-a întâmplat”, explică Schaffner.

O altă chestiune complexă s-a dovedit a fi pandemia.

Sondajele de opinie arătau că alegătorii consideră pandemia drept cea mai importantă chestiune și că favorizează mai degrabă controlarea acesteia, înaintea redeschiderii economiei.

Dar exit-poll-urile au dezvăluit că alegătorii au venit la vot în primul rând preocupați de economie, nu de virus. Iar numărul celor care cereau precauție în deschiderea economiei s-a dovedit și el semnificativ redus, în comparație cu sondajele.

Nu toată lumea s-a înșelat așa de rău

Oricum, scrie New York Times, nu toate institutele de sondare a opiniei s-au înșelat.

Un exemplu este Trafalgar Group, condus de Robert Cahaly, un vechi strateg republican, care a estimat și în 2016 că Trump va câștiga alegerile în fața lui Clinton.

În ultimele sondaje de anul acesta, el a estimat că Trump va câștiga cu 2-3% în Carolina de Nord, Arizona, Michigan și Florida și cu marje mai mari în alte state.

Trafalgar Group a fost în unele cazuri prea optimist în favoarea lui Trump, dar chiar și așa, a fost mai aproape de rezultatul final decât majoritatea institutelor cu vechime.

Invitat la Fox News, Cahaly a explicat că alegătorii pur și simplu refuză sau ezită să își dezvăluie convingerile politice.

În această perioadă, în care oamenii sunt atacați pentru opiniile politice și invalidați, oamenii vor să fie mai discreți.

Robert Cahaly, strateg:

Cât despre celelalte institute de sondare, Cahaly nu crede că și-au modificat modelele.

”Cred că nu au ajustat. Vorbesc despre cum au ajustat, dar nu cred că au făcut aceste lucru”, a adăugat acesta.

Citeşte şi:

Biden: ”Numărați toate voturile” vs. Trump: ”Opriți numărarea”. Mesajele celor doi candidați la Casa Albă, în a doua zi după alegeri

Una dintre cheile alegerilor din SUA: bărbații afro-americani l-au părăsit pe Biden pentru Trump într-un număr-record

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
Solista cu cel mai mare bust din România, decizie BOMBĂ! Nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
Solista cu cel mai mare bust din România, decizie BOMBĂ! Nimeni nu se aștepta la asta
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Observatornews.ro
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră