De Răzvan Mihalașcu,

Românii au format cozi în fața Ambasadei României la Haga pentru a putea vota duminică la alegerile europarlamentare și la referendum. Spiritele s-au încins după închiderea urnelor, la ora 21.

„Ora 21:00, 200 de oameni dintre care 60 încă în curtea ambasadei nu au apucat să voteze și au avut ușile închise în nas. Este de inteles frustrarea oamenilor care asteptau si de 5 ore pentru a vota”, a scris Alex Moroșan, un român aflat în Olanda.

La fața locului au intervenit polițiștii pentru a restabili ordinea.

Și în Torino a fost chemată poliția.

Situația a fost similară și în mai multe orașe europene, unde românii au format cozi interminabile, iar mulți dintre ei nu știau dacă apucă să-și exprime opțiunea. 

Un român din Amsterdam a povestit, în emisiunea Adrianei Nedelea, că a stat șase ore la coadă, iar organizarea „este greu de caracterizat”.

În acest timp, însă, ministrul Afacerilor Externe susține că românii de peste hotare au greșit pentru că nu s-au înregistrat din timp pentru acest scrutin.

Rareș Bogdan, care a deschis lista PNL la alegerile europarlamentare, a precizat că românilor aflați la consulatul României din Munchen și din Stuttgart li s-a permis să voteze după închidere oficială a urnelor, la ora 21.

„La Munchen, situația este cu final fericit. Toți cei aflați în consulat și în curtea consulatului li se permite să voteze și la această oră. Au intrat practic în curtea consulatului și ei continuă să voteze. Această situație este și la Stuttgart. Deci, iată că sunt ambasadori care au interpretat legea în mod corect și sunt ambasadori, cum este cel din Spania sau consulul de la Castellon sau Girona, care nu înțeleg că în momentul ăsta se opun dreptului fundamental al cetățeanului român de a vota”, a declarat Rareș Bogdan.

De asemenea, unii dintre românii aflați în Spania au relatat pe rețelele de socializare că poliția spaniolă i-a ajutat pe români să intre în secția de votare.

„Să vă dau o veste. Frumoasă. Am scris mai devreme despre românii care stau la coadă în Fuenlabrada, Spania. Emoționată, Rodica, prietena mea, m-a sunat să îmi spună că poliția spaniolă îi bagă în secția de votare pe cât mai mulți ca să poată vota. Ea a reușit, este în secție. Politiștii spanioli continuă să îi duca în secție pe români”, a scris Lavinia Dimancea-Ovedenie, pe Facebook.

Potrivit Biroului Electoral Central, un număr de 369.775 de cetățeni români au votat în străinătate.


Citește și:

VIDEO/ Balada ciobanului Gheorghe din Teleorman pentru europarlamentare: „Ăștia tineri, mergeți de votați. Eu rămân pe câmp, dar voi să profitați“


 

Lovitura dura pentru Daniel Dobre, antrenorul alături de care Simona a câștigat turneul de la Wimbledon
GSP.RO

Lovitura dura pentru Daniel Dobre, antrenorul alături de care Simona a câștigat turneul de la Wimbledon

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri