Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > FOTO, VIDEO | Imagini incredibile la Londra: coadă interminabilă la secția de votare din cartierul botezat „Little Romania”! Mobilizare exemplară a diasporei și în Germania, Italia, Olanda și Belgia

FOTO, VIDEO | Imagini incredibile la Londra: coadă interminabilă la secția de votare din cartierul botezat „Little Romania”! Mobilizare exemplară a diasporei și în Germania, Italia, Olanda și Belgia

Mii de români care doresc să își exprime dreptul la vot în cadrul alegerilor europarlamentare 2019 au mers încă de la deschidere la secțiile de votare din principalele orașe din Europa, pentru a fi siguri că apucă să voteze. La multe secții de votare, oamenii stau la cozi, în unele orașe acestea întinzându-se pe zeci de metri.

De Ana Hațeg,

UPDATE 20.51: Românii care votează la Haga au stat și șapte ore pentru a reuși să intre în secția de votare. La Munchen, poliția germană s-a mobilizat în număr mare aducând și dube în cazul unor eventuale tulburări.

Dubele poliției bavareze la Munchen

UPDATE 20:00: Zeci de români stau la coadă, în ploaie, pentru a putea vota la Ambasada României din Helsinki. Unii dintre ei spun că au așteptat chiar și trei ore pentru a-și putea exercita dreptul democratic. Reporterul Libertatea, Andreea Archip, relatează despre cum se desfășoară votul la alegerile europarlamentare în Finlanda, țara cu cel mai bun sistem de învățământ din UE.

foto: Andreea Archip

UPDATE 19:30: Sute de români stau coadă de mai multe ore pentru a vota la Consulatul României la Castellón de la Plana, din regiunea Valencia. Oamenii spun că s-au format cozi pe trei străzi, în apropierea sediului Consulatului. La fața locului au venit și polițiști spanioli care i-au lăsat să intre în față pe cetățenii cu probleme medicale, cei în cărucior și femeile însărcinate, relatează g4media.

”Deja am văzut oameni care pleacă pentru ca nu mai au șanse sa voteze azi, coada întinzându-se pe trei străzi”, a transmis cititorul G4Media.ro.

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă
Recomandări

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă

 

UPDATE 18.53: Un român din Paris a anunțat că a reușit să voteze după ce a stat la coadă 5 ore și 48 de minute.

UPDATE 17.39: Votul în Statele Unite decurge fără probleme, însă românii de acolo au de străbătut distanțe mari pentru a ajunge la o secție de votare. Astfel, Adrian a condus opt ore din Colorado până în Utah pentru a-și exprima opțiunile electorale. Până la această oră, în cele 31 de secții amenajate în SUA au votat aproape 1400 de români.

UPDATE 17.17: Cozi lungi de români care așteaptă să voteze s-au format și la secțiile de votare din Paris. Până acum, în secțiile din Franța au votat peste 13.000 de români.

Coadă la o secție de votare din Paris

UPDATE 17.05: Românii din Marea Britanie sunt disperați și scandează lozinci anti-PSD în fața secțiilor de votare.

”Situația a devenit de nesuportat, se scandează Vrem să votăm!. Sunt oameni care stau la coada de la 7 și abia au ieșit. Acum la intrare este blocat, ritmul este de 50 de persoane pe ora și acum comisia e în pauză de masă!”, scrie pe Facebook Alina Bogdan, o româncă stabilită în Birmingham.

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe
Recomandări

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe

 

Și un alt internaut scrie despre situația de la Birmingham. ”O singură cabină de vot la 150.000 de români. Aici lucrurile sunt încheiate. Nu se mai poate vota de mai bine de 3 ore”, a scris Smith John.

Și la Londra situația este disperată. Cozile se întind pe mai multe străzi, românii au așteptat ore întregi pentru a își exprima votul, dar în mai multe locuri s-au terminat buletinele.

UPDATE 16:45: Peste 200.000 de români din diaspora și-au exprimat dreptul la vot. Potrivit datelor Biroului Electoral Central cei mai mulți români au votat în Italia, aproximativ 45.000 de români prezentându-se la urne.

Pe poziția a doua sunt românii din Spania, peste 28.000 de alegători, urmați de cei din Republica Moldova, 25.000 de alegători, Marea Britanie și Germania, câte 21.000 de alegători.

Medicii de la Suceava, indignați că ”suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”. Ce spune generalul
Recomandări

Medicii de la Suceava, indignați că ”suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”. Ce spune generalul

 

UPDATE 16:35: Germanii au fost impresionați de mobilizarea românilor care au format cozi uriașe pentru a vota la alegerile europarlamentare 2019.

După ce un internaut a postat pe Twitter un clip cu coada uriașă de români care așteaptă să voteze în Munchen, zeci de germani au comentat arătându-și susținerea pentru cei care așteaptă la cozi, dar și criticând felul în care au organizat autoritățile române secțiile de vot din străinătate.

UPDATE 16.15: După apariția nenumăratelor imagini cu cozile imense de la diverse secții de votare, MAE a precizat că votul decurge normal în toate cele 441 de secții deschise peste tot în lume.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții, toate activitățile din secțiile de votare din diaspora se desfășoară în parametri normali.

Reamintim cetățenilor români din străinătate că la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat un număr record de secții de votare, mai mare decât dublul numărului de secții organizate la scrutinele anterioare.

Astfel, prin comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate câte 190 de secții), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe secții de votare, numărul actual fiind de 441”, scris în comunicatul celor de la Ministerul Afacerilor Externe. 

UPDATE 16.00. La Castellon, în Spania, cozile sunt imense. Oamenii sunt revoltați că se întârzie cu votul. Oamenii au reclamat că au fost puși pe un drum de 100 de kilometri, unde s-a deschis altă secție, în loc să se dubleze acolo. Oamenii revoltați spun că, în medie, la 15 minute votează maximum trei persoane. A venit și poliția pentru a calma spiritele.

„Sunt peste 2.000 de oameni aici. Când va vota ultima persoană?”, s-a întrebat cel care a făcut „live” pe Facebook.

UPDATE 15.55: La Regensburg, în Germania, se stă cam 6-7 de ore la coadă. „Suntem la Regensburg, unde totul este pustiu în afara de stradă din fața secției. Se sta cam 7 ore la coada că sa votezi. Cu o durere inimaginabilă in inima îmi dau seama că noi nu putem sta, suntem cu mașina pe drum spre Rotterdam și mai avem încă vreo 6-7 ore de condus….

Nu știu dacă va puteți imagina cam ce simt eu acum când dreptul meu la vot îmi este încălcat. Ar fi fost prima dată când votez. 

Vă rog nu mă condamnați , mă simt eu oribil in acest moment”, a scris o femeie care nu mai poate sta la coadă.

Coada de la secția de votare din Regensburg

UPDATE 15:45: Sute de români s-au prezentat la urne pentru a-și exprima dreptul la vot în Oslo.

Românii din Suedia spun că niciodată până acum nu au mai văzut o mobilizare atât de mare la urne în Oslo.

Într-un clip transmis redacției Libertatea de Tiberiu Pintilie se poate vedea cum românii care doresc să își exprime dreptul la vot stau la o coadă lungă de câteva sute de metri în fața Ambasadei României din Oslo.

Potrivit Biroului Electoral Central aproape 2000 de români și-au exprimat dreptul de vot în cele patru secții de votare până la ora transmiterii acestei știri.

UPDATE ora 14:30: Una dintre cele mai mari cozi de români din diaspora este formată în jurul secției de votare Barking din Londra. Câteva mii de români care locuiesc în cartierul numit de presa britanică ”Little Romania” (n.r. Mica Românie) au format o coadă lungă de sute de metri.

 

UPDATE ora 14.25: Într-o secție de votare din Madrid, urna pentru buletinele de vot s-a umplut după trei ore și jumătate de vot și Biroul Electoral Central a aprobat confecționarea unor urne improvizate.

Andrei Ion, coordonator regionar al diaspora din partea PLUS a explicat că noile cutii au o fantă pentru buletinele de vot mult prea mare, ceea ce a ridicat suspiciuni. ”Au existat tensiuni, oamenii s-au enervat după ce au stat la coadă și s-a blocat votarea. Încercăm să calmăm spiritele, este o improvizație specifică statului român”, a declarat pentru G4Media.ro Andrei Ion.

Haga

UPDATE ora 14.00: Cei mai mulți români din diaspora au votat în Italia până la ora 14.00. În cele 76 de secții de votare deschise în peninsulă și-au exprimat opțiunea aproximativ 28.000 de români.

Potrivit Biroului electoral Central, în Spania au votat până la ora 14.00 peste 17.000 de români în 50 de secții de votare.

În Germania au fost deschise 25 de secții de votare, în acestea exprimându-și dreptul la vot 13.400 de alegători.

În Marea Britanie autoritățile au deschis 29 de secții de votare, iar în primele ore de vot și-au exprimat opțiunea peste 12.700 de alegători.

UPDATE 13.15: Peste 100.000 de români din diaspora și-au exprimat deja dreptul la vot la alegerile europarlamentare 2019 și referendumul pe justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit datelor centralizate de către Biroul Electoral Central, cele mai multe voturi exprimate au fost într-o secție de votare din Chișinău – 900 de voturi. În clasamentul celor mai multor votanți se află secția de votare Harrow din Londra, acolo unde și-au exprimat votul peste 720 de români.

Pe liste urmează secții din Bruxelles – 700, Brent (Londra), Hamburg și Augsburg (Germania) sau Roma.  În total în aproape 20 de secții de votare și-au exprimat dreptul la vot peste 600 de români în primele ore după deschiderea urmelor.

UPDATE ora 13.00: Mii de români stau la cozi uriașe și în Berlin.

Foarte civilizați, românii stabiliți în capitala Germaniei sau în zona limitrofă așteaptă să le vină rândul să intre in secție pentru a-și exprima dreptul la vot.

Un cititor Libertatea a trimis redacției imagini de la Ambasada României în Berlin cu mulțimea care așteaptă să intre la urne.

Potrivit site-ului Biroului Electoral Central în Berlin sunt deschise două secții de vot, acestea fiind printre secțiile din diaspora în care au votat cei mai mulți români.

UPDATE ora 11:30: În Marea Britanie mii de români au format cozi uriașe pentru a putea vota.

La secția de votare Londra-Luton, aflată în apropierea capitalei Marii Britanii, câteva mii de români stăteau la coadă să își exprime dreptul la vot la doar o oră după deschiderea urnelor.

Sute de români stabiliți în orașul britanic Bristol sau din jurul acestuia, au format cozi pentru a vota la alegerile europarlamentare 2019 și la referendumul pentru justiție.

Imaginile trimise reporterilor Libertatea arată cum încă de la primele ore ale zilei românii s-au adunat în fața clădirii în care este organizată secția de votare pentru a puteea să-și exprime dreptul la vot.

 

UPDATE ora 11.00: Sute de români aflați în Belgia s-au așezat la coadă pentru a vota la secția de votare deschisă la sediul Reprezentanței României pe lângă UE din Bruxelles.

Coada se întinde pe două străzi, oamenii venind să voteze încă dinainte de ora locală 7 când s-a deschis secția de vot.

UPDATE ora 10.30: Și la secțiile de votare din Spania sau Olanda românii au format cozi pentru a intra să își exercite dreptul de vot.

Potrivit unor fotografii primite de reporterii Libertatea, în Madrid mai mulți români așteaptă să intre la vot.

De asemenea, în Amsterdam zeci de români stau la cozi de la primele ore ale dimineții pentru a intra să-și exercite votul.


Pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu cozi de zeci chiar sute de români care stau la rând încă de la primele ore ale dimineții pentru a se asigura că vor apuca să își exprime dreptul la vot.

În Munchen, Germania, un internaut scrie că la ora 08.00 erau deja în jur de 500 de români care așteptau să voteze, în timp ce în Roma, acolo unde plouă torential, românii au înfruntat vremea și s-au așezat la cozi pentru a apuca să-și exprime opinia.

Alegeri Europarlamentare 2019 în România. Românii cu drept de vot, aproape 19 milioane, sunt așteptați la urne duminică, 26 mai, între orele 7 și 21, pentru a-i alege pe reprezentanții României în Parlamentul European. Peste 450 de candidaţi, reprezentanţi ai unor formaţiuni politice sau independenţi, îşi dispută cele 33 de mandate de europarlamentari la alegerile de duminică.

Foto: Facebook și WhatsApp


Citește și: Alegeri europarlamentare 2019 în România | Tot ce trebuie să știi despre cum se poate vota pe 26 mai


 

Close
Închide
  Close