Mergi direct la conținut »
Republica Moldova a obținut sistarea construirii de hidrocentrale pe Nistru din partea Ucrainei
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Republica Moldova a obținut sistarea construirii de hidrocentrale pe Nistru din partea Ucrainei

Republica Moldova a obținut sistarea construirii de hidrocentrale pe Nistru din partea Ucrainei

Ucraina a decis sistarea oricăror lucrări privind construcţia hidrocentralelor în cascadă pe râul Nistru, până la evaluarea impactului strategiei de mediu, a anunţat, sâmbătă, guvernul de la Chişinău prin intermediul unui comunicat. Decizia a fost luată în urma eforturilor guvernului Republicii Moldova.

De Dragoș Tănase,

„La toate întâlnirile pe care le-am avut cu oficialii ucraineni, inclusiv cu premierul Volodimir Groisman, am discutat despre râul Nistru ca despre un bun comun şi despre interesul nostru suprem de păstrare a ecosistemului acestui fluviu. Mulţumesc colegilor care au fost implicaţi în negocieri, dar şi părţii ucrainene care a dat dovadă de deschidere şi înţelegere” , a declarat premierul moldovean Pavel Filip, citat de Agerpres.

În vara anului 2017, Ucraina a ratificat Acordul de la Roma din 2012 privind cooperarea în domeniul protecţiei Nistrului. Documentul prevede inclusiv crearea unei comisii mixte privind utilizarea stabilă şi protecţia bazinului fluviului Nistru.

În decembrie 2017, premierii Pavel Filip şi Volodimir Groisman au semnat o solicitare comună către Comisia Europeană pentru expertiză în vederea unui studiu ecologic de impact pe tot bazinul Nistrului.

În Republica Moldova şi Ucraina se desfăşoară proiectul Fondului Ecologic Global „Facilitarea cooperării transfrontaliere şi gestionarea integrată a resurselor de apă în bazinul râului Nistru”, reaminteşte guvernul Republicii Moldova.

De asemenea, ambasada Suediei la Chişinău efectuează un studiu privind impactul social şi de mediu pe teritoriul Republicii Moldova urmare a funcţionării complexului hidroenergetic de pe Nistru.

FOTO – Arhivă Libertatea


Citește și… România are nevoie de investiții în energie de aproape 30 de miliarde de euro până în 2030. Ce prevede strategia Ministerului Energiei

Vântul producea luni mai multă energie decât toate termocentralele pe cărbune din țară sau reactoarele nucleare de la Cernavodă, din cauza vremii

Ministrul Energiei vrea să înmagazineze electricitate într-un depozit de gaze naturale. Ideea este imposibilă din punct de vedere tehnic


 

Close
Închide
  Close