MENIU CAUTĂ
, de Răzvan Mihalașcu

România are nevoie de investiții în energie de aproape 30 de miliarde de euro până în 2030. Ce prevede strategia Ministerului Energiei

Distribuie

România are nevoie de 30 de miliarde de euro pentru a face investiții în domeniul energiei, al producerii de petrol și gaze, dar și al celui minier până în 2030. Asta reiese din proiectul unei strategii făcute publice joi prin care autoritățile vor să înlocuiască centralele depășite și să modernizeze infrastructura energetică în așa fel încât să facă față cererii aflate în creștere, relatează Reuters.

În Uniunea Europeană, țara noastră se numără printre cele mai independente din punct de vedere energetic, având în vedere că exportă energie. Cu toate acestea, România este nevoită să importe petrol și aproape 10 la sută din necesarul de gaze.

Proiectul strategiei energetice 2019-2030, pentru care Ministerul Energiei așteaptă un răspuns până la sfârșitul lunii martie, prevede investiții în rețelele de gaze și de energie, pentru interconectări și pentru producerea de energie.

Sumele necesare pentru investiții sunt estimate 15 și 30 de miliarde de euro până în 2050, iar încă 15 miliarde de euro ar putea fi investiți în perioada 2013-2050, conform proiectului.

Politicile Guvernului român față de investitori au fost, însă, lipsite de predictibilitate, ceea ce îi împiedică pe cei care vor să dezvolte sectorul energiei să elaboreze strategii pe termen lung, descurajând astfel investițiile, notează Reuters.

La sfârșitul lunii decembrie, Guvernul României a adoptat «taxa pe lăcomie» și plafonarea prețului la gaze, fără ca subiectul să fie introdus în dezbaterea publică și fără studii de impact.

România folosește hidrocentrale, termocentrale, centrale nucleare, precum și energie regenerabilă pentru a produce energie. Cele mai multe dintre centrale sunt, însă, vechi de 30-40 de ani și ar trebui înlocuite treptat, se arată în proiect.

Suplimentarea cu două unități a centralei nucleare de la Cernavodă a fost considerată o investiție prioritară, însă guvernanții încearcă de mai mulți ani să găsească investitori pentru proiectul costisitor.

Printre obiective se numără construirea unei hidrocentrale de un miliard de euro, dezvoltarea unei rețele inteligente, a infrastructurii, precum și extinderea interconectărilor pentru rețelele de gaze și de energie electrică, exploatarea gazelor din Marea Neagră și modernizarea termocentralelor.

În proiect se mai arată că firmele din domeniul energiei ar putea accesa fonduri europene și împrumuturi de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltarea și de la Banca Europeană de Investiții.

De asemenea, se estimează că producția de energie ar putea crește de la 63 de terrawați pe oră, nivel înregistrat în 2017, la 77 de terrawați în 2030 și 86 de terawați în 2050.


Citește și:

OPINIE/ Mirela Neag, despre cât de voluntari sunt medicii voluntari din spitalele publice din România și cui fac ei bine

Incredibil: Ilona Georgiana Ghioroaie ocupă locul 2 în clasamentul ITF. Schimbările controversate din tenisul mondial au propulsat o româncă necunoscută

Un şofer este amendat la fiecare minut, din cauza vitezei excesive! Bucureștiul e pe locul întâi în topul amenzilor de circulație, în Covasna sunt cei mai puțini șoferi sancționați


 

Comentarii