Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE. Dan Barna a fost ales prezidenţiabilul USR | FOTO

UPDATE. Dan Barna a fost ales prezidenţiabilul USR | FOTO

Uniunea Salvaţi România (USR) şi-a ales, duminică, într-un Congres, la Teatrul Naţional din Bucureşti, candidatul la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în luna noiembrie. Este vorba de liderul partidului, Dan Barna, care a primit 324 de voturi. După votul de sâmbătă, urmează şi o validare a prezidenţiabilului Alianţei 2020 USR-PLUS, în cel mult două săptămâni.

De Valentina Postelnicu, Dumitru Angelescu (foto),

UPDATE ora 16.10 Dan Barna a fost ales prezidenţiabilul USR. Acesta a primit 324 de voturi, din totalul de 439 exprimare. Pe locul doi s-a clasat Mihai Goţiu, cu 134 de voturi, iar ultimii doi au primit 5 respectiv 3 voturi.

„Cred că obiectivul pe care trebuie să îl avem în această campanie este exact acela de a transforma România într-o ţară în care tinerii şi copiii vor să trăiască şi cei plecaţi să se întoarcă. Mergem, împreună, la victorie”, a spus Barna, după votul din Congres.

Liderul USR a mai spus, după vot, că atât USR cât şi PLUS îşi respectă deciziile din organismele statutare, şi în cel mult două săptămâni se va stabili candidatul Alianţei USR-PLUS.

Dan Barna a menţionat că obiectivul Alianţei este să guverneze în 2020.

Întrebat de jurnalişti de ce nu s-a reuşit o variantă de tandem cu PLUS şi nu una în care fiecare formaţiune alege un candidat la prezidenţiale, Barna a răspuns că este exact acelaşi mecanism pe care l-au folosit cu foarte mare succes şi la europarlamentare.

„Acolo fiecare dintre cele două partide şi-au ales candidaţii pentru europarlamentare pe mecanisme proprii, ne-am întâlnit, am stabilit o ordine pe listă şi am obţinut rezultatul acela care ne dă foarte mare încredere şi care arată că România vrea aer proaspăt şi credibilitate în politică. Suntem în aceeaşi situaţie. Cele două partide îşi respectă mecanismele statutare şi modalităţile de desemnare a candidaţilor şi probabil în următoarele două săptămâni vom avea şi o decizie în alianţă asupra candidatului comun al Alianţei USR-PLUS. Cu certitudine Alianţa USR-PLUS va avea un candidat unic la preşedinţia României”, a precizat el.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

UPDATE ora 13.10 A început votul pentru prezidenţiabilul USR. Votul este secret cu buletine.

În cursa internă pentru a fi desemnat candidat la prezidenţiale s-au înscris Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca.

UPDATE ora 12.30 Au început dezbaterile între cei patru candidaţi, Aceştia răspund întrebărilor din sală, pe diferite teme.

Mihai Goţiu a afirmat că educaţia este o prioritate pentru cel care va fi preşedintele României.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Dinulescu a arătat că este foarte important să lăsăm copiii să se joace, şi a pledat pentru reformarea educaţiei, pornind de la grădiniţă.

Candidaţii pentru prezidenţiabilul USR îşi prezintă proiectele. Dan Barna: „Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României!”

UPDATE ora 12.00 Dan Barna a spus, în cadrul Congresului, că USR a arătat, în cei trei ani de existenţă, că totul este posibil, că oamenii care nu au mai făcut politică, pot intra în Parlament şi pot deveni vocea societăţii. El a mai spus că ţinta partidului este să ajungă, în 2020, la guvernare.

„Povestea aceasta a noastră este a tuturor celor care de 30 de ani încearcă să schimbe ceva în România, a antreprenorilor, a voluntarilor din societatea civilă, cărora li s-a spus că nu pot schimba nimic în România, este povestea tinerilor care s-au întors în ţară”, a afirmat Dan Barna.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

El a spus că povestea USR este a oamenilor care au ieşit în stradă şi au fost primiţi cu gaze lacrimogene, dar au decis să rămână şi să protesteze. „Povestea USR este a celor care au decis să nu mai stea departe”, a mai afirmat Dan Barna.

„USR nu va deveni niciodată nici un PSD, nici un PNL”, a mai spus Dan Barna, precizând că ţinta partidului este să ajungă la guvernare, în 2020.

Barna a mai declarat că a intrat în USR în 2016 și a ajuns deputat de Sibiu în Camera Deputaților.

„La congresul din 2017 voi m-ați ales președintele partidului. De atunci și până astăzi partidul a crescut de la 1.700 la aproape 15.000 de membri. De la 40 la peste 450 de filiale”, a menţionat el.

Liderul USR a făcut referiri la filmul „Matrix”, precizând că după ce a fost în guvernul tehnocrat nu a mai putut reveni la viaţa sa obişnuită, cea de antreprenor.

„Cred că ştiţi cu toţii secvenţa aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primeşte două pastile, una roşie şi una albastră, şi i se spune «dacă iei pastila roşie te vei întoarce la viaţa ta obişnuită şi vei vedea lucrurile aşa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea aşa cum este ea». La fel a fost şi pentru mine”, a comentat Barna.

„Ştiu că avem voinţa să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României. Vă cer doar să aveţi încredere în mine că vă pot reprezenta cu succes şi în calitate de candidat la Preşedinţia României, a afirmat Dan Barna.

UPDATE ora 11.40 Candidaţii pentru prezidenţiabilul USR şi-au început prezentarea programului, pe scena de la TNB.

Primul care îşi susţine discursul este senatorul Mihai Goţiu.

„Avem şansa de a avea doi candidaţi, la prezidenţiale, care nu vor cere votul, în turul doi, împotriva corupţiei şi a lui Soros, ci doi candidaţi, şi unul va fi al nostru, care va vorbi despre cum va arăta România anului 2050”, a spus Goţiu, care a vorbit cdespre proiectele sale privind mediul.

Goţiu a amintit şi iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” şi celelalte proiecte care au atras simpatia electoratului, inclusiv sloganul „Fără hoţie ajungem departe”.

Dragoş Dinulescu a spus că nu este un om cu notorietate, astfel, că a decis să fie responsabil şi implicat şi să îşi asume această candidatură.

„Din punctul meu de vedere, candidatura noastră, a celor patru nu este despre noi, ci despre voi şi cum veţi reuşi să scăpaţi de anumite tipare. De pildă, tiparul că preşedintele partidului trebui să fie şi candidatul la prezidenţiale”, a spus Dinulescu.

Roxana Wring: „Din 2020, USR trebuie să guverneze. Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece!”

UPDATE ora 11.00: Congresul USR a început, la Teatrul Naţional, pe acordurile din serialul „Game of Thrones”.

„Suntem aici pentru că USR a crescut. Avem mai muţi membri, avem mai multe voturi, avem mai multe soluţii şi proiecte. De la 154 de membri, câţi eram în februarie 2016, filiala USR Bucureşti este acum la aproape 2.000 de membri. Am obţinut aproape 40% din voturile la alegerile europarlamentare şi, mai importat de atât, am venit în aceşti ultimi trei ani cu propuneri şi soluţii pentru cetăţenii acestui oraş. Dar Bucureştiul nu este o excepţie, peste tot în ţară USR a crescut şi a crescut frumos”, a spus lidera USR Bucureşti Roxana Wring.

Ea a menţionat că USR va încheia, în curând, un acord cu cei de la PLUS, pentru următoarele alegeri.

„Din 2020 USR trebuie să guverneze. Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece. În 2020, toţi hoţii şi incompetenţii trebuie scoşi din administraţia publică centrală şi locală. Cu asta mai avem de luptat”, a mai spus Wring.

UPDATE 10.15: Delegații USR au început să vină la Teatrul Național în jurul orei 10.00. În urmă cu puțin timp a ajuns și Dan Barna, liderul USR, care și-a făcut selfie-uri la panou cu câțiva membri.

Dan Barna, liderul USR, s-a fotografiat cu delegații
În jurul orei 10, membrii USR au început să vină la Teatrul Național

Aflaţi într-o alianţă electorală cu cei de la PLUS, la europarlamentare, USR vrea să îşi stabilească cât mai repede candidatul pentru Palatul Cotroceni, în persoana lui Dan Barna, liderul partidului.

Candidatul Alianţei USR-PLUS se va anunţa mai târziu, în condiţiile în care negocierile dintre cele două partide nu au ajuns la nicio concluzie, iar Dacian Cioloş îşi doreşte, la rândul lui, poziţia de prezidenţiabil.

Într-o intervenție la postul Digi 24, vineri seară, Barna a spus că deşi partidul va alege în Congresul de sâmbătă candidatul formaţiunii la alegeri, prezidenţiabilul Alianţei USR-PLUS va fi anunţat abia peste două săptămâni.

„Am avut o întâlnire despre construcţia acestei Alianţe şi vom avea probabil peste două săptămâni candidatul care se va înscrie în cursa pentru Cotroceni. Ceea ce diferenţiază USR şi PLUS de vechea clasă politică este această modalitate de democraţie reală, în cazul nostru chiar se întâmplă lucrul acesta. Noi avem o prevedere clară în statut şi aceea că Congresul USR nominalizează candidatul partidului la prezidenţiale”, a spus Barna.

Cioloş, şedinţă paralelă, în timpul Congresului USR

În timpul Congresului USR, partenerii de la PLUS, partidul lui Dacian Cioloş, se reunesc, la rândul lor, într-o şedinţă internă.

Dacian Cioloş va face o conferinţă de presă, la finalul Consiliului Național PLUS privind organizarea internă a partidului și stadiul negocierilor politice care au loc, în aceste zile, la nivel european.

De asemenea, vor fi oferite detalii privind procesul statutar de consultare a membrilor PLUS pentru desemnarea candidaților partidului la Președinție și la Primăria Generală București, a anunţat formaţiunea, într-un comunicat.

Patru candidaţi USR vor să fie prezidenţiabilul USR

Congresul USR va reuni 500 de delegați din toată țară şi, pe lângă votul pentru candidatul USR la alegerile prezidențiale se vor adopta o serie de modificări la Statutul partidului, printre care şi alegerea preşedintelui formaţiunii, cu votul tuturor membrilor USR.

Cei patru membri USR care s-au înscris în competiția pentru alegerea candidatului la prezidențiale sunt președintele USR Dan Barna, senatorul Mihai Goțiu și alți doi membri USR – Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu.

Dumitru Stanca este cadru militar în rezervă și membru USR Ilfov, iar Dragoș Dinulescu este medic dentist și membru în Biroul Județean USR Prahova.

Alianța USR-PLUS, posibil tandem președinte-premier

Cele mai mari şanse de a ajunge prezidenţiabilul USR le are liderul partidului, Dan Barna. Acesta a preluat conducerea USR, după demisia lui Nicuşor Dan, pe 1 iunie 2017.

Barna a reuşit performanţa de a aduce partidul la 22,4%, pe locul 3, şi la doar un procent diferenţă de Partidul Social Democrat.

Dacă Dan Barna va fi ales candidat la prezidenţiale din partea Alianței, USR-PUS ar putea merge cu un tandam preşedinte-premier, în campania de prezidenţiale. Astfel, Dacian Cioloş ar putea fi candidatul de premier, din partea celor două partide.

Dan Barna afirma, recent, că este o probabilitate „foarte mare” ca USR – PLUS să aibă o propunere de tandem, adică un candidat pentru prezidenţiale alături de un candidat pentru funcţia de premier.

„Ideea este că vom avea, cu o probabilitate foarte mare, o propunere de tandem, candidat la prezidenţiale şi candidat pentru poziţia de premier, astfel încât să putem construi mai departe şi scenariul de Românie proeuropeană, scenariu pe care Alianţa USR PLUS îl va duce în dezbaterea publică şi în campania pentru prezidenţiale şi apoi la alegerile locale şi la alegerile naţionale, obiectivul nostru fiind (…) guvernarea din toamna, iarna lui 2020, problema guvernării şi reaşezarea României pe o direcţie proeuropeană”, a adăugat Barna.

Varianta Dan Barna prezidenţiabil şi Dacian Cioloş premier trebuie acceptată şi de cei de la PLUS.

La Congresul USR vor fi, de asemenea, supuse votului 51 de modificări la Statutul partidului, printre care eliminarea cumulului de funcţii, publicarea rapoartelor anuale de către secretariatul general şi filiale într-un termen de 90 sau 120 de zile, organizarea filialei municipale Bucureşti, înfiinţarea filialelor în rural cu minim cinci membri.

În plus, sunt propuneri de mărire a Birourilor judeţene la 13 membri, chiar 15 membri, iar Biroul Naţional se va mări la 25 de membr. Se va infiinţa şi o organizaţie de tineret pentru cei cu vârsta de până la 28 de ani.


Citeşte şi:

Viorica Dăncilă intervine în scandalul pontonului lui Ivan Patzaichin, înlăturat de pe Dâmbovița. Fostul campion făcuse apel pentru „accesul gratuit al bucureștenilor la luciul apei”


Close
Închide
  Close