De Daniel Ionașcu,

Mai exact, software-ul furnizat ar fi permis ca Huawei să aibă acces neautorizat rețelele WiFi ale oamenilor. Pe românește, chinezii ar fi avut acces la traficul de internet generat de milioane de computere și dispozitive mobile între 2009 și 2011 din cauza software-ului instalat pe routerele sale.

Vodafone a cerut atunci Huawei să elimine breșele de securitate și a primit asigurări că acestea au fost rezolvate. Însă testele efectuate au arătat că acest lucru nu a avut loc.

De asemenea, Vodafone a mai descoperit breșe de securitate și în rețeaua de fibră optică și în alte echipamente care reglează accesul utilizatorilor la internet.

Acuzați de spionaj, chinezii neagă

Gigantul chinez a afirmat zilele trecte că problemele anunțate de Vodafone au fost rezolvate rapid. Grupul neagă insistent că ar lăsa în mod voit găuri de securitate în produsele sale pentru ca guvernul chinez să spioneze.

Vodafone susține că Huawei nu ar fi putut să acceseze rețeaua de internet fix din Italia fără permisiune, potrivit Reuters.

Huawei este cel mai mare producător de echipamente telecom din lume și este acuzat de către SUA că spionează pentru guvernul de la Beijing.

De asemenea, doi angajați din Danemarca ai Huawei au fost prinși spionând, iar aceștia au fost expulzați.

Concomitent, un angajat al Huawei a fost arestat în Polonia sub acuzația de spionaj, după cum scrie The Guardian. Iar un raport al Centrului Național de Securitate Cibernetică din Cehia, din decembrie 2018, avertiza cu privire la produsele Huawei și ZTE.

Concomitent, Noua Zeelandă a interzis folosirea de echipamente Huawei, iar Japonia și Marea Britanie au introdus criterii care practic interzic folosirea de echipamente produse de companii din China pentru rețelele 5G.

Extindere masivă

Huawei este al treilea producător de smartphone-uri din lume. În ultimii ani, gigantul a lansat și laptopuri, iar în acest an se pregătește să lanseze și primul televizor 8K cu tehnologie 5G din lume.

Vodafone deține în România a doua rețea mobilă ca număr de clienți, după Orange. De asemenea, Vodafone a cumpărat și furnizorul de cablu și internet UPC România, în cadrul unei tranzacții mai largi cu Liberty Global, fostul proprietar al UPC.