Mergi direct la conținut »
Gigantul Huawei, acuzat de furt de tehnologie și încălcarea sancțiunilor. Motivul pentru care tensiunile dintre SUA și China ar putea crește
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Gigantul Huawei, acuzat de furt de tehnologie și încălcarea sancțiunilor. Motivul pentru care tensiunile dintre SUA și China ar putea crește

Gigantul Huawei, acuzat de furt de tehnologie și încălcarea sancțiunilor. Motivul pentru care tensiunile dintre SUA și China ar putea crește

Statele Unite au anunțat luni o listă de capete de acuzare împotriva responsabilei grupului Huawei care este implicată într-o dispută diplomatico-juridică, precum și împotriva gigantului chinez din domeniul telecomunicațiilor. Cele două dosare ar putea crește tensiunile dintre Washington şi Beijing.

Departamentul american al Justiţiei a făcut publice 13 capete de acuzare, legate de încălcarea sancţiunilor americane impuse Iranului, împotriva grupului chinez şi a directoarei sale financiare a Huawei, Meng Wanzhou, arestată în Canada la cererea anchetatorilor americani.

În paralel, oficialii americani au inculpat două filiale ale Huawei de asociere cu infractori pentru a fura secrete industriale și tehnologii celulare în detrimentul companiei americane T-Mobile.

În total, aceste două filiale – Huawei Device Co., Ltd şi Huawei Device Co. USA – sunt vizate de zece capete de acuzare, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Aceste două serii de inculpări dezvăluie acţiunile ruşinoase şi persistente ale Huawei pentru a exploata companiile şi instituţiile financiare americane şi pentru a ameninţa concurenţa mondială liberă şi echitabilă”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, conform sursei citate.

La începutul lunii decembrie, directorul financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestat la Vancouver. În replică, autorităţile chineze au arestat atunci doi canadieni.

Arestarea a provocat tensiuni între Statele Unite şi Canada, pe de o parte, şi China, pe de altă parte.

Meng Wanzhou este cercetată în libertate și urmează să fie prezentată în fața unui judecător canadian pentru a fi extrădată în Statele Unite.

Autoritățile de la Washington au confirmat că vor prezenta o cerere oficială de extrădare în 30 de ianuarie.

Gigantul chinez Huawei vrea să depășească Samsung în acest an și ar putea deveni cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.

sursă foto: EPA


Citește și Criminala de la metrou vrea să fie eliberată. Primele declarații după ce a contestat condamnarea pe viață: „Mi-au pus plantoane. Starea de sănătate s-a înrăutăţit”


 

Close
Închide
  Close