Ghilimelele sau semnele citării se plasează la începutul și sfârșitul oricărui pasaj citat, indiferent de dimensiunea acestuia. Forma grafică a semnelor citării, cât și regulile care le stabilesc diferă de la o limbă la alta.

Ce sunt ghilimelele

Ghilimelele sunt un semn de punctuație care indică reproducerea unui anunț scris ori vorbit de cineva. Semnul este folosit cu scop delimitativ de la începutul și până la sfârșitul citării. Atunci când delimitează o vorbire directă, inclusă într-un discurs, ghilimelele sunt obligatorii și de neînlocuit.

Descoperă lista de curente literare

Cum se folosesc ghilimelele în limba română

Scopul ghilimelelor poate fi și acela de a marca folosirea ironică a unei expresii sau a unui cuvânt ori la modul general de a sublinia ideea că acestea pot folosi un alt sens decât cel obișnuit ori într-o manieră neconvențională.

Vezi cele mai interesante expresii romanesti!

Ghilimelele se mai pot folosi și pentru a evidenția titlul unei opere literare sau muzicale, mai ales atunci când este vorba despre o lucrare de dimensiuni reduse ori când este vorba despre o parte a unui ansamblu mai mare.

Semnele citării se folosesc și pentru a marca numele anumitor personalități, când acestea apar în denumirile unor instituții ori evenimente, de exemplu: Festivalul “George Enescu”.

Știi câte tipuri de rimă există?

Ghilimelele din citat în citat

Tot pentru citare se folosesc și ghilimelele franțuzești «…». Acest tip de ghilimele sunt necesare atunci când un citat care este marcat cu semne de citare românești conține un alt citat ori un fragment care trebuie marcat cu ghilimele.

Alte tipuri de ghilimele

În materiale digitale și tipărituri apar diferite variante de ghilimele precum:

  • „…” — ghilimele 99 jos, 99 sus
  • „…“ — ghilimele 99 jos, 66 sus
  • “…” — ghilimele 66 sus, 99 sus
  • „…” — ghilimele „unisex”

Important de știut este faptul că nu se pune spațiu între ghilimele – prima și respectiv ultima literă din citat. De asemenea, semnul de punctuație final, fie semnul exclamării, al întrebării ori punctul, se pune în interiorul ghilimelelor dacă textul citat este o frază întreagă sau o secvență de fraze. Altfel, dacă citatul se consideră un fragment din fraza exterioară, semnul de punctuație final se va trece în exterior.

Cum e corect:

Urmărește-ne pe Google News