Organizația Națiunilor Unite a adoptat acum 68 de ani o rezoluție pentru instituirea unei zile dedicate copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, ca în toate ţările să fie instituită „o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni”. Nu trebuia să fie neapărat 1 iunie, fiecare stat putea alege. 

În România, 1 iunie este dedicată celor mici și declarată și zi liberă de patru ani încoace. Legea a avut ca scop încurajarea părinților să petreacă această zi cu copiii, spunea atunci președintele Klaus Iohannis. 

Idei de activități pentru 1 iunie, în București și în țară: vizite la muzeu, concerte și ateliere educative pentru copii
De 1 Iunie, în toată țara, sunt organizate zeci de evenimente dedicate celor mici. Foto: Agerpres

Ziua de 1 iunie a devenit o sărbătoare a vârstei fără de griji și instituții ale statului și ONG-uri se întrec în activități. Iată câteva variante:  

1 uniFEST, în Parcul IOR

Pe 1 iunie, între orele 9.00 și 20.00, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), din București, are loc 1 uniFEST – organizat de Itsy Bitsy, cu intrare liberă. Vor fi numeroase spectacole de teatru, dans și muzică pentru copii, ateliere și workshopuri „în care creativitatea și energia vor fi puse în valoare”, după cum anunță organizatorii. 

REPORTAJ DIN MOLDOVA. De ce-l susține lumea din Orhei pe Ilan Șor? „Viața era mai urâtă înainte de Șor. Ăsta-i adevărul”
Recomandări
REPORTAJ DIN MOLDOVA. De ce-l susține lumea din Orhei pe Ilan Șor? „Viața era mai urâtă înainte de Șor. Ăsta-i adevărul”

Parada Micilor Bicicliști

Pe bulevardul Kiseleff din Capitală va avea loc Parada Micilor Bicicliști, ajunsă la ediția cu numărul 7. Evenimentul are ca scop promovarea mersului pe bicicletă, în siguranță, în rândul copiilor, de la cea mai fragedă vârstă, scriu organizatorii. De asemenea, își propune să-i învețe pe cei mai tineri bicicliști regulile care trebuie respectate în timpul deplasării pe două roți, atât individual, cât și în pluton, într-un mediu sigur, ferit de traficul rutier obișnuit. 

De altfel, traficul rutier va fi oprit pe șoseaua Kiseleff, între Piața Victoriei și str. Arh. Ioan Mincu. 

Idei de activități pentru 1 iunie, în București și în țară: vizite la muzeu, concerte și ateliere educative pentru copii
Parada Micilor Bicicliști se va desfășura pe bulevardul Kiseleff din Capitală. Foto: Agerpres

Concert Gașca Zurli – Arenele Romane 

Gașca Zurli va avea un spectacol pe Arenele Romane, de la ora 11.00. 

„Gașca Zurli își propune ceeeel mai mare spectacol Zurli din istoria acestei trupe. De 1 iunie vrem să urcăm pe scenă cu toate personajele, toate mascotele și să le pregătim celor mici cea mai frumoasă surpriză, pentru că de 1 iunie și părinții, și copiii și bunicii sunt zurli”, a transmis Mirela Retegan, creatoarea Găștii Zurli.

INTERVIU EXCLUSIV. Mărturie din Herson, după distrugerea barajului. „40 de oameni au urcat pe acoperiș, iar în jur pluteau cadavre. Rudele din Odesa spun că marea le-a adus canapele de la noi”
Recomandări
INTERVIU EXCLUSIV. Mărturie din Herson, după distrugerea barajului. „40 de oameni au urcat pe acoperiș, iar în jur pluteau cadavre. Rudele din Odesa spun că marea le-a adus canapele de la noi”
Idei de activități pentru 1 iunie, în București și în țară: vizite la muzeu, concerte și ateliere educative pentru copii

Ziua Porților Deschise la Aeroclubul României 

Aeroclubul României organizează Ziua Porților Deschise, unde pasionaților de aviație, de la mic la mare, li se va prezenta flota aerodromului și desfășurarea unei zile de zbor. 

Evenimentul va avea loc între orele 10.00 și 15.00, în mai multe orașe din țară: Baia Mare, Brașov, București, Caransebeș, Craiova, Cluj-Napoca, Deva, Iași, Pitești, Sibiu și Suceava. 

Ziua Porților Deschise la Palatul Parlamentului

Camera Deputaților își deschide porțile între orele 10.00 și 16.00 când mai multe săli din Parlament pot fi vizitate gratuit, accesul fiind permis pe la intrarea C1. 

Sălile care pot fi vizitate sunt cele în care se desfășoară activitatea parlamentară, respectiv „I.I.C. Brătianu”, „Take Ionescu”, „Unirii”, „Al.I. Cuza”, „I.G. Duca”, „Mihai Viteazul”, Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, sala de plen, Galeria presei, Galeria de onoare, „Nicolae Iorga” și „Nicolae Bălcescu”. 

Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani
Recomandări
Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani

De asemenea, Camera Deputaților va amenaja pe peluza de la intrarea principală șase terenuri de badminton pentru copii, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Idei de activități pentru 1 iunie, în București și în țară: vizite la muzeu, concerte și ateliere educative pentru copii
De 1 Iunie, copiii vor putea vizita gratuit mai multe săli din Parlamentul României. Foto: Agerpres

Ministerul Afacerilor Interne fură startul: elicoptere, laborator criminalistic, dresaj canin

După o pauză de doi ani, Ministerul Afacerilor Interne își redeschide porțile pentru copii, luni, 30 mai, între orele 8.30 și 13.30. Vor putea să viziteze clădirea ministerului, inclusiv biroul ministrului, Sala de Marmură, Sala de Briefing, dar și celebrul balcon, se arată pe site-ul instituției. 

De asemenea, Poliția Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și alte structuri ale MAI vor amenaja standuri expoziționale, unde copiii vor putea vedea materiale, echipamente, dar și autospeciale folosite în activitatea zilnică. 

Printre acestea se vor afla un elicopter, laboratorul criminalistic, motociclete SMURD, mașini de pompieri și autospeciale dotate cu sisteme de supraveghere a frontierei.

Copiii care vor veni la sediul MAI pe 30 mai vor avea ocazia să vadă și demonstrații de dresaj canin, exerciții de gimnastică și scrimă, demonstrații de acordare a primului-ajutor medical. 

Art Safari – intrare gratuită pentru copii și reducere pentru părinți 

Art Safari lansează Family Ticket, un bilet pentru întreaga familie. De ziua copilului, între orele 12.00 și 21.00, toți copiii au acces gratuit, iar adulții care îi însoțesc beneficiază de 50% reducere la bilete.

Biletele Family Tickets s-au pus deja în vânzare online, pe site-ul Art Safari și vor putea fi achiziționate și la intrare.

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 12 mai – 7 august, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), între 12.00 și 21.00.

Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi – intrare gratuită și harta unei comori

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi va fi deschis special pentru copii. Toți vizitatorii vor beneficia de intrare gratuită, anunță organizatorii

„Vă aşteptăm cu drag și cu cea mai veche hartă din muzeu, de la 1525, cu singura hartă din colecţiile noastre în care este menţionată o comoară, alături de alte exponate vechi şi interesante, cu jocuri de  puzzle, cu hărţi vechi şi noi, cărţi şi indicii la Colţul de Lectură, şi cu aplicaţii de realitate augmentată la câteva dintre lucrările expuse”, promit organizatorii. 

Spectacole de teatru

Părinții care vor să-și ducă copiii la teatru de 1 Iunie au multe variante. Vor fi puse în scenă spectacole precum:

  • Musicalul „Păcală şi Tândală”, la Palatul Naţional al Copiilor
  • „Clasic e fantastic – Copilăria lui Mozart”, la Teatrul Odeon
  • „Cartea cu jucării” de Tudor Arghezi, la Teatrul Evreiesc de Stat
  • „Prințesele fermecate”, la TNB
  • „Lampio și grăuntele de lumină”, la Teatrul Stela Popescu
  • „Ursul păcălit de vulpe”, la Improteca
  • „Cei 3 purceluși”, la FF Theatre din Centrul Vechi
Idei de activități pentru 1 iunie, în București și în țară: vizite la muzeu, concerte și ateliere educative pentru copii

Bookfest – Târg de carte 

Pe 1 iunie, Bookfest pregătește mai multe lansări de cărți pentru copii și evenimente pentru cei mici. Târgul de carte care are loc la Romexpo are intrarea liberă și este deschis până pe 5 iunie. Editurile au pregătit reduceri mari la cărți, inclusiv la cele pentru copii, dar și lansări în prezența autorilor. 

Țara invitată de onoare de anul acesta este Japonia. 

Evenimente în mall-urile din Capitală:

Veranda Mall între orele 14.00 și 19.00 vor fi organizate ateliere de pictură pe față și baloane modelabile. 

AFI Cotroceni între orele 14.00 și 19.00 vor fi organizate ateliere de pictură, creare de păpuși, modelaj, dar și diverse spectacole pentru cei mici, dulciuri și întâlniri cu personajele lor preferate. 

Centrul Comercial Drumul Taberelor  – între orele 17.00 și 19.00, pe 31 mai, spectacole de magie și concerte

Liberty Mall – începând cu ora 12.00, jocuri și concursuri pentru cei mici, ateliere și piese de teatru.   

Ziua Porților Deschise la Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu dizabilități din Târgoviște 

La Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani, de lângă Mănăstirea Dealu din Târgoviște, copiii și însoțitorii lor vor putea vizita exponate cu uniforme ale Armatei Române, Pompieri, SMURD, fotografii din teatrele de operațiuni și vor avea parte de diverse activități în aer liber.

Ziua Copilului la Sibiu 

Muzeul Astra din Sibiu a pregătit ateliere speciale pentru copii, de ziua lor, în intervalul orar 10.00 – 13.00, cu intrare gratuită pentru copiii sub 14 ani, un târg de jucării și spectacole de teatru interactiv, după cum anunță organizatorii.  

Festivalul Șotron – Iași 

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” organizează cea de-a IX-a ediție a Festivalului Șotron, cel mai mare festival cultural-educativ pentru publicul tânăr din zona Moldovei. 

Evenimentul se va desfășura în perioada 10-12 iunie 2022, în Dumbrava Minunată de la Muzeul Mihail Sadoveanu, și va sta sub semnul solidarității cu Ucraina și cu copiii refugiați, potrivit organizatorilor. Intrarea este gratuită. 

Castelul Bran este al copiilor 

Pe 1 iunie, toți copiii vor putea vizita gratuit Castelul Bran. În plus, Parcul Regal al Castelului Bran se va transforma într-o tabără tematică.

Idei de activități pentru 1 iunie, în București și în țară: vizite la muzeu, concerte și ateliere educative pentru copii
Castelul Bran

Tiroliene, panouri de cățărare, ateliere de îndemânare, trasee cu obstacole și multe alte surprize vor fi pregătite pentru micii vizitatori să devină vânători de munte pentru o zi, sub îndrumarea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov. 

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Playtech.ro
Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Ce s-a văzut pe chipul soțului Danei Roba, când a ajuns în fața judecătorilor. Ce a plănuit după ce a lovit-o cu ciocanul în cap
Viva.ro
Ce s-a văzut pe chipul soțului Danei Roba, când a ajuns în fața judecătorilor. Ce a plănuit după ce a lovit-o cu ciocanul în cap
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
PUBLICITATE
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
Singura comună din România care va avea metrou. Unii localnicii sunt nemulțumiți: “Nu mă mai aleg cu nimic”
FANATIK.RO
Singura comună din România care va avea metrou. Unii localnicii sunt nemulțumiți: “Nu mă mai aleg cu nimic”
Bărbat din Botoşani, condamnat la închisoare pe viaţă după ce și-a ucis fosta soţie și le-a înjunghiat pe sora şi mama ei
Știrileprotv.ro
Bărbat din Botoşani, condamnat la închisoare pe viaţă după ce și-a ucis fosta soţie și le-a înjunghiat pe sora şi mama ei
Lovitura dată de doi soţi din Suceava, după ce au adus recolta din Olanda. Produc sute de kilograme, iar unul se vinde cu 50 de lei
Observatornews.ro
Lovitura dată de doi soţi din Suceava, după ce au adus recolta din Olanda. Produc sute de kilograme, iar unul se vinde cu 50 de lei
BREAKING NEWS | Gigi Mulţescu "are început de Alzheimer"! Drama din spatele absenţei din fotbal a ex-antrenorului de la Dinamo. Ce doresc să facă acum cunoscuţii săi | EXCLUSIV
Orangesport.ro
BREAKING NEWS | Gigi Mulţescu "are început de Alzheimer"! Drama din spatele absenţei din fotbal a ex-antrenorului de la Dinamo. Ce doresc să facă acum cunoscuţii săi | EXCLUSIV
'Am fost agresată, înșelată, umilită'. Magda Vasiliu a făcut dezvăluiri tulburătoare, după ce Dana Roba a ajuns în stare critică la spital
Unica.ro
'Am fost agresată, înșelată, umilită'. Magda Vasiliu a făcut dezvăluiri tulburătoare, după ce Dana Roba a ajuns în stare critică la spital
Horoscop 10 iunie 2023. Scorpionii trebuie să fie onești cu ei înșiși și să recunoască ce nu le-a ieșit din tot ce au vrut să facă în ultima perioadă
HOROSCOP
Horoscop 10 iunie 2023. Scorpionii trebuie să fie onești cu ei înșiși și să recunoască ce nu le-a ieșit din tot ce au vrut să facă în ultima perioadă