Mai mulți părinți s-au exprimat pe rețelele de socializare în legătură cu modul în care se desfășoară triajul epidemiologic în școlile unde învață copiii lor. Majoritatea spune că acest triaj nu are loc de fapt.

„Niciun triaj, doar o asistentă care a venit la ei și le-a explicat regulile de igienă. În clasă au purtat mască fiica mea și încă un elev. În plus, un băiat chiar era răcit”, a scris un părinte. 

O altă mamă a precizat că nici la școala copilului ei nu s-au luat măsurile recomandate: „Care triaj? A intrat care cum a vrut. Mulți copii tușeau de numa-numa și au rămas la școală, deci… Triaj doar pe hârtie”. 

Unii părinți consideră că familia este, înainte de toate, responsabilă. „Triaj, netriaj… Eu nu îmi trimit copilul bolnav la școală. Primul triaj e acasă”, a spus cineva. 

Sub 2.000 de cabinete medicale școlare în toată țara 

Cu patru zile înainte să înceapă școala, după vacanța de iarnă, ministrul sănătății Alexandru Rafila a declarat că România e în stare de alertă epidemiologică și că se vor face recomandări, inclusiv pentru instituțiile de învățământ. 

Prima dintre ele este triajul zilnic, apoi: cadrele didactice să folosească măști de protecție, „eventual și copiii”. 

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat recent raportul privind numărul cazurilor de gripă din perioada 1-8 ianuarie. S-au raportat 4.629, cele mai multe în București, 1.343, și în Brașov, 378. 

Asistenții medicali din școli ar avea responsabilitatea să verifice dacă elevii tușesc, strănută sau au febră. Însă în puține instituții preuniversitare există cabinete medicale: doar în 1.732 de școli din urban și în 53 din rural, potrivit datelor pe care tocmai le-a primit jurnalista Sorana Stănescu de la Ministerul Sănătății. 

Am întrebat mai mulți părinți dacă școlile în care studiază copiii lor au cabinet medical și dacă se face triajul recomandat. Ne-au răspuns trei dintre ei, sub anonimat, pentru ca aceste declarații să nu afecteze cumva parcursul educațional al copiilor.  

„Mi-ar plăcea să fie un oarecare triaj”

„Colega lui de bancă iar e bolnavă. Mi-a povestit fiul meu că s-a simțit rău, era moleșită. Au trimis-o părinții la ore. Aștept să văd dacă iar ne vom îmbolnăvi”, ne spune o mamă care are fiul în clasa a VIII-a la Liceul Waldorf din Timișoara, instituție de stat. 

Aceasta explică și că fata respectivă a răcit și înainte de vacanța de iarnă, s-a molipsit atunci și băiatul său; așa s-a îmbolnăvit toată familia. Deși acum lipsesc elevi din cauza răcelii, n-a existat un triaj, mai spune timișoreanca. E ceea ce i-a povestit copilul ei. „A spus că n-a venit niciun asistent, deși au în școală cabinet medical. La ei în clasă nu poartă măști nici elevii, nici profesorii”.

„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin
Recomandări
„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin

Înțelege că în clasa a VIII-a, de exemplu, părinții sunt îngrijorați că, dacă țin copiii acasă, vor pierde orele de matematică și română. Dar crede că ar fi bine să ia școala niște decizii: „Mi-ar plăcea să fie un oarecare triaj”. 

Alexandrina Bradea, directoarea Liceului Waldorf din Timișoara, nu are informații că ar fi venit elevii răciți la școală. Aplică un triaj epidemiologic la grădiniță, explică aceasta. „Iar pentru clasele de primar, gimnaziu și liceu triajul îl fac părinții acasă dimineața și profesorii care intră la clasă la prima oră”, explică directoarea. 

Aceasta precizează că nu au fost până acum cazuri de gripă în școală. În ce privește cabinetul medical, asistenta vine două zile pe săptămână, spune Bradea, și nu are cum să verifice zilnic toate clasele. Poate doar să intre în clase dimineața, să-i întrebe cum se simt, adaugă directoarea. „Asistenta nu văd cum ar putea să facă față unui număr de 600 de copii”, încheie aceasta. 

Situația copilului vulnerabil în fața virozelor

„Nimeni nu i-a controlat. A venit în clasă o asistentă de la cabinetul medical, care le-a prezentat ceea ce ei știu: regulile de igienă. Le-a indicat să nu vină la școală dacă sunt bolnavi”, povestește un părinte a cărui fiică învață la Școala Nr. 97 din București, una dintre cele mai aglomerate din oraș, cu peste 2.000 de elevi.  

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

Părintele adaugă și că puțini elevi din clasa fiicei sale poartă mască. „Fetița poartă, are și niște probleme de sănătate și nu poate să ia niciun tip de viroză, COVID, gripă. I-ar agrava problema actuală”. 

Crede că cel mai bine ar fi ca părinții să aibă grijă ca ai lor copii să rămână acasă, dacă se simt rău. „Fetița mi-a povestit că în clasă un băiat era răcit, nu purta nici mască. O singură profesoară a observat că îi curge nasul și strănută și i-a căutat o mască. El a continuat să vină la școală”.  

Continuarea, pe Școala 9. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.