Black Sea Oil & Gas, împreună cu partenerii de concesiune, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, au anunțat miercuri începerea producției de gaze în perimetrul Midia din Marea Neagră și introducerea „aurului albastru” în sistemul de transport.
Anul acesta va fi realizată o producție de 0,5 miliarde de metri cubi, iar ulterior va fi extrasă o cantitate anuală de un miliard de metri cubi vreme de trei ani, din cei zece ani de exploatare a zăcămintelor Ana și Doina.
Cele două sunt amplasate în zona de mică adâncime a Mării Negre.
10% din consumul anual
Potrivit Guvernului, producția anuală de gaze naturale din perimetrul Midia va asigura 10% din necesarul de consum național și aduce România mai aproape de independența energetică.
„Exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida capacitatea României de a asigura necesarul de gaze naturale din consumul intern și, astfel atingerea obiectivului de a fi independenți energetic. Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială, mai ales în perioada acestor crize suprapuse”, a precizat, intr-un comunicat, premierul Nicolae Ciucă.
Primul proiect nou din ultimii 30 de ani
Acesta este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare astăzi.
Acesta constă în cinci sonde de producţie, dintre care o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana.
Mai departe, există o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana, şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.
Gazele tratate sunt livrate apoi în sistemul național de gaze.
Black Sea Oil & Gas este deținută de fondul american de investiții Carlyle și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Aceasta deține 70% din perimetru, alți 20% sunt deținuți de Petro Ventures, iar 10% de Gas Plus.
Petro Ventures este un grup privat de investiții. Gas Plus este al patrulea producător de gaze din Italia. La 31 decembrie, grupul avea 41 de concesiuni în Italia, 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind 60.000 de consumatori finali.
Marele zăcământ, deținut de Petrom și Romgaz, programat pentru 2026
Un zăcământ mult mai mare, estimat a avea între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, este deținut în comun de către Petrom și producătorul de stat Romgaz. Acesta se află însă în zona de mare adâncime a Mării Negre.
Anterior, în proiect era implicat gigantul american ExxonMobil, dar grupul a vândut cota sa către Romgaz.
Acesta ar urma să intre în producție din anul 2026.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro