MENIU CAUTĂ
08 Dec. 2018 14:39

Mărturiile unor români stabiliți în Franța despre protestele din Paris. „Este o situație critică”

Distribuie

Doi români stabiliţi în Franţa au povestit - pentru un post de televiziune din România - despre protestele violente din Paris și cum arată țara acum. Pe scurt, scări de bloc baricadate, locuitori agitaţi, stare de tensiune.

„Este o stare de agitaţie în zonele fiebinţi ale Parisului, ma refer la Champs-Élysées pentru că am urmărit mai de dimineaţă ştirile la televizor. În schimb, ce pot sa vă mai spun este că locuiesc in apropierea zonei de Trocadéro care este aproape de Turn Eiffel şi este o linişte pe care nu am vazut-o niciodată de când locuiesc în Paris. Vecinii mei şi-au mutat maşinile. Nu mai e aproape nicio maşină pe şosea. Intrările în blocuri sunt majoritatea baricadate cu planşe din lemn şi este o stare agitată pentru populaţie”, povestește Paul Amarica, român stabilit în Franţa, pentru Digi 24.

„Este o situație critică pentru că nu suntem obișnuiți pentru că noi, care suntem de 15 ani, nu am cunoscut așa ceva, este o manifestație socială care s-a născut pe rețelele de socializare și care acum a ieșit în stradă. Bineînțeles împotriva politicilor guvernamentale de mărirea taxelor la benzina și a gazelor”, spune Andreea Pons – româncă stabilită în Franţa – pentru sursa citată.

Ministerul Afacerilor de Externe din România (MAE) a transmis o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Franţa.

În Franţa sunt în desfășurare cele mai ample proteste din ultimii ani. Francezii ies, de aproximativ o lună, în stradă nemulțumiți de politicile fiscale ale Guvernului, inclusiv creștera prețurilor la carburanți. Pagubele provocate de „Vestele galbene”, până acum,  se ridică la 4 milioane de euro!

Dar, chiar dacă Guvernul Franței a anunțat că nu va mai mări prețurile carburanților, în urma protestelor violente, oamenii au continuat să iasă în stradă, inclusiv astăzi, când s-au semnalat violențe și gaze lacrimogene în centrul Parisului! Polițiștii au efectuat 548 de rețineri și 210 de arestări preventive, iar în apropiere de Champs-Elysées e haos.

De altfel, proprietarii magazinelor de pe Champs Elysee și din alte cartiere din inima capitalei franceze și-au baricadat vitrinele cu plăci de lemn sau cu plase metalice, ca să nu fie sparte de demonstranți, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută. În plus, două dintre emblemele Parisului, Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru, au fost închise.

Mai mult, meciurile din Franța, amânate din cauza „vestelor galbene”. Și partidele de la Euro 2018 de handbal feminin au fost reprogramate.

Forțele de ordine s-au pregătit și ele pentreu protestele de astăzi. 12 mașini blindate patrulează sâmbătă, 8 decembrie, pe străzile Parisului, împreună cu 8.000 de polițiști. În toată Franţa, au fost mobilizaţi aproape 90.000 de poliţişti şi jandarmi.

FOTO – EPA


Citește și… Busculadă într-un club din Italia, în timpul unui concert! Șase morți, dintre care cinci adolescenți, și peste 100 de răniți


 

Citește mai multe despre digi 24, Franța, marturii, Paris și proteste pe Libertatea.

Comentarii