Schimbarea la față a lumii în Era COVID, în cele 100 de zile de când în China a fost semnalată prezența unui nou virus, a fost surprinsă de The Guardian, care a trecut în revistă evoluția lucrurilor, de la primele cazuri din Wuhan până la tragediile din prezent.
Semnalul de alarmă a fost tras de guvernul de la Beijing în după-amiaza de 31 decembrie 2019, pe site-ul oficial, unde au fost anunțate cazuri de “pneumonie virală de cauză necunoscută” în zona unei piețe din Wuhan, un oraș cu 11 milioane de locuitori din provincia Hubei.
A fost începutul pandemiei care a paralizat întreaga lume, punând viețile tuturor pe pauză și economia la pământ.
Azi, numărul de bolnavi depășește 1,5 milioane, iar cel al deceselor se apropie de 90.000.
SUA are cei mai mulți infectați, peste 400.000, și peste 14.000 de morți, Spania are peste 148.000 de bolnavi și peste 14.000 de decese, iar Italia, aproape 140.000 de bolnavi de COVID-19 și cel mai mare număr de fatalități din lume, peste 17.000.
Ziua 1: 1 ianuarie 2020
Piața de fructe de mare din Wuhan, în care, de obicei, e forfotă mare dimineața, e închisă de polițiști, care dau afară vânzătorii și izolează zona. Între timp, oameni echipați în combinezoane de protecție etanșe iau mostre de pe suprafețele tarabelor.
Pe rețelele de socializare circulă mesaje alarmante, despre bolnavi cu simptome ciudate și o posibilă reapariție a SARS. Oamenii sunt îndemnați să se spele des pe mâini, să poate mască și mănuși.
Taiwanul e în alertă. Pe insulă se impune deja, în aeroportul din Taipei, scanarea pasagerilor care vin cu zboruri directe din Wuhan. În două zile, aceleași măsuri sunt aplicate în Singapore și Hong Kong.
În Wuhan, opt persoane care avertizează asupra pericolului sunt convocate la Biroul de Securitate, sub acuzația că “răspândesc zvonuri nefondate”.
Orice referințe la “pneumonia din Wuhan” sau “piața de fructe de mare din Wuhan” sunt cenzurate de Partidul Comunist.
Ziua 9: 9 ianuarie 2020
Boala misterioasă este identificată: cercetătorii chinezi anunță că pacienții din Wuhan au contractat o nouă tulpină de coronavirus.
Pandemiile anterioare tot de coronavirus au fost generate. SARS (Sindrom Acut Respirator Sever) și MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome) sunt tulpini ale aceluiași virus.
Vestea cea mai proastă: și acest nou virus e mortal. Prima victimă: un bărbat de 61 de ani din Wuhan.
Oamenii de știință încă bâjbâie. Nu au informațiile necesare pentru a face diferența între pacienții care au pneumonie generată de noul coronavirus și alte tipuri de pneumonie.
Studii ulterioare au arătat că în perioada de început, când medicii, cercetătorii, autoritățile nu se organizaseră încă, numărul de infecții se dubla în fiecare săptămână.
Ziua 13: 13 ianuarie 2020
A trecut mai bine de o săptămână de când autoritățile chineze au confirmat existența unui nou coronavirus.
Thailanda raportează primul caz de infecție. Un bărbat din Wuhan, detectat cu febră mare în aeroportul din Bangkok.
La Londra, o comisie formată din specialiști în boli infecțioase se întâlnește pentru a discuta despre noul coronavirus și concluzionează că, pentru Marea Britanie, “riscul e foarte scăzut, dar situația ar trebui ținută sub observație”.
Guvernul chinez insistă că nu există nicio dovadă că virusul s-ar transmite de la om la om și Organizația Mondială a Sănătății preia și transmite mai departe informația, dând credibilitate acestei ipoteze.
Iar epidemiologii se arată optimiști.
Dacă nu se mai înregistrează cazuri noi zilele următoare, am scăpat.
Prof. Guan Yi, specialist în boli infecțioase la University of Hong Kong, pentru New York Times:
Pentru medicii din Wuhan tabloul e însă diferit. Spitalele devin deja neîncăpătoare. Iar cazurile noi par să nu aibă deloc legătură cu piața din Wuhan. Doctorii cred că virusul trebuie să se fi transmis de la om la om.
Ziua 20: 20 ianuarie 2020
Zhong Nanshan, un reputat expert în boli respiratorii, încalcă interdicțiile de stat și anunță la televiziunea națională înregistrarea a două noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bolnavii, din provincia Guangdong, nu au călătorit în Wuhan.
Concluzia e clară.
Confirm pe această cale că virusul se transmite de la om la om.
Dr. Zhong Nanshan:
După două săptămâni în care păruse ținut sub control, noul coronavirus e prezent pe tot teritoriul Chinei continentale.
Sunt raportate cazuri și în Japonia, Coreea de Sud, SUA – în Washington, prima persoană infectată cu noul coronavirus e un bărbat de 35 de ani care a călătorit în Wuhan.
Donald Trump era deja la curent cu noua situație, de două zile. Dar nu părea să-i dea importanță. Washington Post a scris că președintele american a întrerupt ședința din 18 ianuarie în care îi erau comunicate datele despre noul virus pentru a întreba când reapar pe piață țigările electronice cu aromele lui preferate.
La Wuhan începe să se instaleze panica.
Ziua 24: 24 ianuarie 2020
E Ajunul Anului Nou Chinezesc și sute de milioane de chinezi se întorc acasă la familiile lor.
Wuhanul e însă închis. Nimeni nu intră, nimeni nu iese. În interior, transportul a fost aproape în totalitate suspendat, iar oamenii, băgați în carantină.
Sunt peste 800 de bolnavi și 25 de morți. Personalul medical devine insuficient, spitalele sunt sufocate.
Noul coronavirus ajunge în Europa. Trei persoane care au călătorit în China se întorc acasă, în Franța.
Întrebat dacă se teme de izbucnirea unei pandemii, la o întâlnire din Davos, Donald Trump răspunde: “Absolut deloc. Nu avem de ce să ne facem griji. Totul e sub control”.
A doua zi, pe 25 ianuarie, în China este extinsă carantina. 56 de milioane de locuitori din totalul de 1,4 miliarde sunt izolați în case.
Președintele chinez, Xi Jinping, anunță că țara se confruntă cu “o situație gravă”.
În Hubei moare primul medic infecta cu coronavirus: Liang Wudong, doctor la Xinhua Hospital.
Ziua 31: 31 ianuarie
Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. Iar în aceeași zi cu Brexitul, noul coronavirus ajunge în Regatul Unit.
Sunt confirmate cazuri și în Spania și Italia. Epidemia este deja mai extinsă decât cea de SARS.
“Situația e destul de gravă, însă nu e cazul să ne alarmăm. Avem lucrurile sub control”, declara ministrul Sănătății italian, Roberto Speranza.
Încă nu sunt înregistrate decese în afara Chinei, dar în China crește alarmant și numărul de infectați, ajuns la 11.000, și numărul de morți: 258.
SUA le interzic pătrunderea pe teritoriile sale străinilor care au călătorit recent în China.
Ziua 36: 4 februarie
Oficial, în China sunt peste 20.000 de bolnavi și 425 de morți.
Se înregistrează primul deces în afara Chinei, în Filipine, la Manila. Acolo, un cetățean chinez din Wuhan face o formă severă de pneumonie și moare.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunță că “virusul se răspândește încet, iar impactul asupra populației e minor”, dar că “e posibil ca situația să se agraveze”. Recomandă reducerea călătoriilor cu avionul la cele absolut necesare.
În aeroportul Gatwick din Londra, un britanic revenit acasă din Shanghai de plânge de lipsa măsurilor de prevenție, dar e ignorat. Completează un formular pe care trece datele sale de contact și itinerariul și pleacă.
În Spitalul Central din Wuhan ajunge la Terapie Intensivă unul dintre primii medici care au atras atenția asupra noului virus: oftalmologul Li Wenliang.
Li Wenliang a-nceput să se simtă rău pe 10 ianuarie, iar pe 30 ianuarie a aflat că a fost și el infectat cu coronavirus.
La trei zile după ce starea i s-a înrăutățit și a fost trecut pe ventilare artificială, medicul s-a stins. Chinezii l-au numit “erou”, iar moartea lui a stârnit un val de furie pe rețelele de socializare.
În SUA, Centrul de Prevenție și Control al Bolilor se pregătește să distribuie kituri de testare în spitalel din țară. Însă testele sunt defecte.
După câteva zile, Donald Trump bagatelizează din nou situația: “Până în aprilie, o să vedeți, o să dispară ca prin miracol”.
Ziua 50: 19 februarie
Coreea de Sud testează masiv și urmărește cazurile de infectare până la sursă, pentru a izola toate persoanele potențial infectate.
S-au înregistrat 30 de cazuri. Al 31-lea reprezintă însă un motiv serios de îngrijorare.
Este vorba despre o femeie de 61 de ani, adeptă a unui cult cu foarte mulți adepți. Ignorând indicațiile medicilor de a se izola, după apariția simptomelor, femeia sa dus la slujbă la biserică, apoi a luat masa la bufetul unui hotel.
Potențiale contacte: 1.160.
A fost momentul în care numărul de cazuri pur și simplu a explodat.
Kang Kyung-wha, ministrul de Externe din Coreea de Sud:
Iranul anunță primele două cazuri de infectare cu coronavirus, în orașul sfânt Qom.
La Milano are loc meciul Atalanta-Valencia din Champions League, scor 4-1. Stadionul e plin până la refuz.
“O treme din localnicii din Bergamo au fost pe San Siro”, a declarat unul dintre microbiști, însă la meciul disputat în capitala Lombardiei au asistat și câteva mii de spanioli.
Ziua 56: 25 februarie
Cazurile de infectare cu noul coronavirus au sărit de 80.000 la nivel global.
Pentru prima oară de la izbucnirea epidemiei, sunt mai mulți pacienți noi în afara Chinei decât în interiorul ei.
În Italia începe să urce numărul infectărilor și al fatalităților. La numai 4 zile de la primul deces, bilanțul e de 11. În nord de impune carantina – prima țară europeană care adoptă această măsură.
Iranul înregistrează cel mai mare număr de morți din afara Chinei, cu 12 decese confirmate și alte 50 posibile în Qom. Aici, noul coronavirus infectează apartul de stat: e confirmat inclusiv adjunctul ministrului Sănătății.
SUA raportează 14 cazuri de infectare, dar Trump insistă: “Ținem coronavirusul sub control aici, în Statele Unite”.
Ziua 57, 26 februarie
A fost confirmat primul caz de COVID-19 în România. Este vorba despre un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală, care vizitase țara noastră. Între timp, bărbatul s-a vindecat.
Ziua 66: 6 martie
Bilanțul morților ajunge la 230, iar numărul persoanelor infectate crește cu peste 1.000 în fiecare zi.
În Roma se închid școlile și se anulează meciurile de fotbal. Se discută închiderea regiunii Lombardia.
Sistemul medical e suprasolicitat. Vom avea o problemă uriașă, dacă numărul de îmbolnăviri continuă să crească în același ritm.
Premierul italian Giuseppe Conte:
O femeie de peste 70 de ani e prima victimă a noului coronavirus în Marea Britanie, iar autoritățile admit că “de-acum, e foarte probabil ca rata infectărilor să crească semnificativ”.
Primu deces din Regatul Unit a venit la umai trei zile după ce premirul a declarat, senin, că nu vede motive de îngrijorare.
Tocmai ce am fost la un spital unde cred că sunt câțiva pacienți cu coronavirus. Am dat mâna cu toată lumea.
Boris Johnson:
Ziua 71: 11 martie
Sunt peste 116.000 de bolnavi de coronavirus în lume, iar în SUA numărul sare de 1.000.
Organizația Mondială a Sănătății anunță că epidemia s-a transformat în pandemie.
Donald Trump comunică, din Biroul Oval, că administrația americană e, de acum, “angajată într-o luptă aprigă cu virusul de origine străină”.
Bursele din America se prăbușesc.
În Italia, bilanțul deceselor crește cu 168 în 24 de ore – cel mai mare număr de morți înregistrat într-o țară într-o singură zi.
Marea Britanie are 456 de cazuri confirmate de COVID-19, dar autoritățile refuză să instituie măsurile restrictive luate în alte state europene, limitându-se la a le recomanda oamenilor să stea mai mult pe-acasă.
Cu cât se infectează mai multe persoane, cu atât mai multe vor deveni imune la acest virus.
Sir Patrick Vallance, consilierul științitific al guvernului britanic:
Ziua 77: 17 martie
Țările europene intră pe rând în carantină, își închid granițele și suspendă podurile aeriene.
Suntem în război!
Președintele francez Emmanuel Macron:
Numărul deceselor crește acum în Italia cu peste 450 pe zi și e o chestiune de timp până să depășească China la numărul fatalităților.
Spania o ia pe urmele Italiei.
Australia își recheamă de urgență cetățenii acasă.
Locuitorii din California sunt sfătuiți să rămână în case.
Guvernul britanic începe să discute despre reviziuirea strategiei abordate în lupta cu COVID-19, care ar putea duce la pierderea a jumătate de milion de vieți.
În Burkina Faso, fostul vicepreședinte al Parlamentului e ucis de noul coronavirus. E al 19-lea deces raportat în Africa Subsahariană.
Ziua 83: 23 martie
Sunt peste 370.000 de bolnavi de COVID-19 în lume. Dintre aceștia, peste 6.600 sunt în Marea Britanie.
Boris Johnson anunță la TV închiderea restaurantelor, barurilor, teraselor și magazinelor care nu comercializează produse de strictă necesitate.
Stați în case!
Premierul britanic Boris Johnson:
În Spania mor aproape 400 de persoane în 24 de ore – cel mai mare număr de decese înregistrat în peninsula Iberică. Un număr care va crește și mai mult în perioada următoare.
Peste 5.000 de cazuri noi sunt confirmate în New York, unde totalul persoanelor infectate cu noul coronavirus ajunge la 20.000. Până la sfârșitul săptămânii, SUA va deveni țara cu cele mai multe cazuri de COVID-19.
În China lucrurile se liniștesc. În urmă cu câteva zile a avut loc o premieră: nu s-au raportat cazuri noi nici măcar în Hubei, provincia unde a început totul.
În 24 de ore, premierul indian urmează să anunțe instaurarea carantinei.
Ziua 93: 2 aprilie
Johns Hopkins University anunță că numărul de persoane bolnave de COVID-19 a sărit de 1 milion, iar bilanțul deceselor, de 50.000.
Printre persoanele infectate se află și premierul britanic Boris Johnson, care susține că prezintă simptome ușoare și e perfect capabil să-și conducă cabinetul din carantină.
În Ungaria, premierul Viktor Orbán primește “puteri nelimitate” pe perioada crizei COVID-19.
Numărul de morți înregistrat în Spania în 24 de ore sare de 950.
În SUA, numărul persoanelor care au rămas fără loc de muncă și și-au depus dosarele pentru ajutorul de șomaj ajunge la 9,6 milioane.
Sunt aproape 250.000 de bolnavi în SUA și s-au înregistrat 6.000 de decese.
Trump aunță că “urmează două săptămâni foarte grele”.
Ziua 99: 8 aprilie
Premierul britanic e la spital de două zile, la Terapie Intensivă.
În unele țări europene, rata infectării și a deceselor pare să scadă.
China nu mai are cazuri noi și a-nceput să ridice din restricții.
Singapore a reintrodus carantina, de teama valului doi de infectări.
Peste tot în lume se caută tratamente, se lucrează la vaccinuri, ba chiar se testează unele seruri.
Pakistanul dă drumul construcțiilor. Cu un sfert din populație zbătându-se în sărăcie, premierul spune că e mai probabil ca oamenii să moară de foame, dacă se prăbușește economia, decât de COVID.
Și în India îngrijorarea e aceeași, că oamenii, rămași fără locuri de muncă, nu vor mai avea în curând ce mânca.
Nimeni nu știe cum va fi repusă pe picioare și în cât timp – economia mondială, după lovitura primită de la noul coronavirus.
Singura certitudine este că virusul continuă să se răspândească și să facă victime.
În 100 de zile, a infectat peste 1,5 milioane de oameni și a ucis peste 88.000.
În acest moment, bilanțul din România se ridică 215 de morți și 4.761 de cazuri confirmate, dintre care 528 sunt vindecate.