UPDATE 1 martie, ora 16.30: Raed Arafat, șeful DSU, susține că gorjeanul care s-a vindecat de coronavirus poate fi externat, dar el nu poate merge acasă, deoarece familia lui este încă în izolare.

„Tocmai asta discutăm că nu se poate întoarce în rândul familiei. Aceasta este izolată, pot să dezvolte simtome în 14 zile. Trebuie să găsim o soluție pentru el, să rămână într-un loc. Este sănătos, va rămâne la spital sau la Gorj, la un hotel, dar nu în familie”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

UPDATE 29 februarie, ora 20.20: Pacientul din Gorj, care a fost depistat pozitiv cu coronavirus pe 26 februarie, s-a vindecat. Pentru a doua oară, testele în cazul său au ieșit negativ. Astfel, bărbatul este considerat vindecat și poate fi externat, anunță Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului.

Familia bărbatului rămâne în continuare în izolare la domiciliu până la împlinirea perioadei de incubație a virusului, de 14 zile.

URMĂREȘTE ULTIMELE ȘTIRI DESPRE CORONAVIRUSUL DIN ROMÂNIA

UPDATE 28 februarie, ora 15:40: „La pacientul din Gorj testul a ieșit negativ. Se va repeta luni”, a precizat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș. Este vorba de bărbatul de 25 de ani, care a fost depistat pozitiv cu coronavirus în seara zilei de26 februarie.

Secție de poliție a Chinei în România? SRI: Nu comentăm! MAI: „Nu există un acord semnat”
Recomandări
Secție de poliție a Chinei în România? SRI: Nu comentăm! MAI: „Nu există un acord semnat”

Astfel, în cazul în care al treilea test va ieși tot negativ, atunci „pacientul este considerat vindecat și va fi externat”, anunță Ministerul Sănătății.

„După externare pacientul nu trebuie să mai fie izolat la domiciliu sau în carantină”, mai anunță instituția.

UPDATE 28 februarie, ora 14:45: Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, și directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au anunțat într-o conferință de presă că în România au fost confirmate alte două cazuri de coronavirus.

UPDATE 28 februarie, ora 13:55 Un proiect de hotărâre de Guvern pus astăzi în dezbatere publică prevede ca bugetul Ministerului Sănătăţii să fie suplimentat cu 450.000 de lei pentru pregătirea unităţilor sanitare în vederea îngrijirii pacienţilor infectaţi cu coronavirus. Suma provine din Fondul de rezervă bugetară.

UPDATE 28 februarie, ora 13:45 Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a decis demiterea şefului Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Carmen Ivanov, pentru că ar fi comunicat informații false despre numărul de locuri disponibile pentru pacienții suspecți de infecție.

UPDATE 28 februarie, ora 11:40 Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că oamenii sună la linia TELVERDE doar pentru informaţii şi pentru prevenţie, așa cum este normal, nu pentru a anunţa urgenţe. „Panica a început să mai scadă”, a precizat Tătaru.

Ce s-ar fi întâmplat dacă George Simion ar fi făcut circul de azi în clădirea guvernului de la Kremlin?
Recomandări
Ce s-ar fi întâmplat dacă George Simion ar fi făcut circul de azi în clădirea guvernului de la Kremlin?

UPDATE 28 februarie, ora 10:20 Starea bărbatului din Gorj depistat pozitiv cu coronavirus și aflat în carantină la Institutul Matei Balș din București este bună, a relatat Grupul de Comunicare Strategică într-un buletin informativ. În continuare, pacientul nu prezintă simptome caracteristice infectării cu respectivul virus, a mai informat sursa menționată.

182 de oameni

se află în carantină și 8.231 sunt monitorizați la domiciliu, potrivit buletinului informativ al Grupului de Comunicare Stategică

UPDATE 27 februarie, ora 21.40: Primul pacient din România infectat cu noul coronavirus a declarat la Antena 3 că nu a intrat niciun moment în contact cu italianul, contrazicând astfel versiunea oficială a autorităților.

UPDATE 27 februarie, ora 20.30: Guvernul României a publicat un ghid prin care îi sfătuiește pe români cum să evite infectarea cu coronavirus.

UPDATE 27 februarie, ora 20.00: Biserica Ortodoxă și cea Catolică le-au cerut enoriașilor să se protejeze și când vin la Sfânta Liturghie, sfătuindu-i să evite să sărute icoanele din biserică.

UPDATE 27 februarie, ora 14:55 Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, pentru Agerpres: „Facem un apel la calm către toţi cetăţenii. Îi asigur că nu sunt probleme. Acum sunt suficiente stocuri de alimente şi apă pentru a satisface nevoile populaţiei, atât la marii operatori economici cât şi pe marile platforme logistice”.

Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții
Recomandări
Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții

UPDATE 27 februarie, ora 14:35 Managerul Spitalului „Victor Babeş” din București, Ioan Imbri, a spus că a făcut o listă cu echipamentele necesare unităţii pe care o conduce, întrucât cele existente „nu rezistă mai mult de o lună”. Detalii aici.

UPDATE 27 februarie, ora 14:20 Gabriela Firea a evitat să dea un răspuns exact referitor la problema închiderii școlilor din București. Primarul Capitalei a precizat că „deciziile se iau la nivelul Comitetului național special pentru situații de urgență”.

1.000 de persoane

sunt auto-carantinate la domiciliu în Bucureşti, conform primarului Gabriela Firea.

UPDATE 27 februarie, ora 14:10 Spitalul „Victor Babeș” din București a alocat un corp special pentru bolnavi. Este vorba despre pavilionul B4, care are 60 de locuri.

UPDATE 27 februarie, ora 13:30 În contextul primului caz de coronavirus din România, Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat pentru Libertatea că nu există un prag de temperatură de la care oamenii să fie alarmați. Detalii aici.

Bărbatul din Gorj care s-a vindecat de coronavirus poate fi externat, dar nu se poate întoarce în familie

UPDATE 27 februarie, ora 12:25 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „nu există niciun motiv real de panică”, în contextul în care în România a fost depistat primul caz de coronavirus. Detalii aici.

UPDATE 27 februarie, ora 12:00 Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că în România nu există, în acest moment, un al doilea pacient infectat cu coronavirus. Detalii aici.

UPDATE 27 februarie, ora 11:15 Iubita din Târgu Jiu a tânărului gorjean infectat cu coronavirus a fost izolată sub pază la domiciliu, a relatat Anca Ochianu, corespondent Libertatea, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX. Detalii aici.

UPDATE 27 februarie, ora 10:45 Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a explicat cum sunt pregătite camerele din spital pentru bolnavi.

„Este vorba de două camere special amenajate, care beneficiază de duşuri chimice şi care conţin câte un pat, în momentul de faţă, şi pot fi extinse la două paturi şi o zonă de laborator unde se lucrează probele acestor pacienţi”, a spus Cercel, potrivit Digi 24.

UPDATE 27 februarie, ora 10:20 A fost activată linia TELVERDE pentru informații privind coronavirusul. Numărul nu este pentru urgenţe. Detalii, aici.

UPDATE 27 februarie, ora 9:50 Prefectul de Gorj, Ion Rujan, a declarat că au fost prelevate probe biologice în vederea testării pentru coronavirus de la 73 de persoane, 44 dintre acestea fiind transmise încă de ieri, iar alte 29, astăzi dimineaţă. Detalii despre toate măsurile luate în Gorj, aici.

UPDATE 27 februarie, ora 9:10 Școlile din comuna Prigoria, județul Gorj, unde locuiește primul român depistat cu noul coronavirus, au fost închise. Detalii aici.

UPDATE 27 februarie, ora 8:30 Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis un mesaj, după ce în România a fost confirmat primul caz de pacient infectat cu coronavirus. Citește sfaturile lui aici!

UPDATE 27 februarie, ora 7:35 Contactat de Libertatea, Raed Arafat a declarat că „pacientul a ajuns în condiții bune, a fost predat colegilor de la Matei Balș și va intra în izolare”.

Întrebat de Libertatea dacă sunt și alte cazuri de români infectați cu coronavirus, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență a afirmat: „La acest moment, nu avem și alte cazuri confirmate de români cu coronavirus, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare”. Detalii, aici.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 27 februarie, ora 7:15 Gorjeanul a ajuns la Institutul Matei Balș din București, transportat cu o autospecială SMURD.


„Bărbatul originar din județul Gorj care a fost depistat pozitiv cu virusul COVID-19, în această seară (miercuri seară – n.r.), a ajuns la Institutul Matei Balș din București în urmă cu scurt timp. Transportul s-a desfășurat în condiții normale pentru astfel de situații și nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane”, se arată într-un comunicat emis joi dimineață de Grupul de Comunicare Strategică.

Bărbatul a fost predat personalului Institutului Matei Balș și va rămâne izolat complet de restul pacienților. Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună, neavând simptome specifice

Comunicat Grupul de Comunicare Strategică:

UPDATE 27 februarie, ora 7:00 Gorjeanul diagnosticat cu coronavirus a fost preluat în jurul orei 3:00 dimineața din casa sa situată în comuna Prigoria, județul Gorj, cu izoleta pusă la dispoziție de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj. Detalii, aici.


Știrea inițială

Un bărbat din Gorj a fost depistat pozitiv cu coronavirus. Acesta este primul caz de îmbolnăviri din România, raportat în seara zilei de 26 februarie.

Informația a fost confirmată de secretarul de stat Horațiu Moldovan. Persoana infectată este unul din cetățenii români care a intrat în contact cu italianul bolnav de coronavirus.

Autoritățile au anunțat după ora 23:30 că un bărbat din Gorj a fost infectat.

Ministrul Sănătății Victor Costache și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), au oferit de la Ministerul de Interne primele informații despre pacientul român infectat cu noul coronavirus.

Mai jos, principalele declarații:

Victor Costache: Suntem din păcate în măsură să vă anunță că în urma testării cetățenilor din Gorj avem primul român infectat.

Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă.

Raed Arafat: Persoana va fi preluată de la domiciliu pentru a fi transportată la Matei Balș. În acea casă mai sunt 7 persoane, care au fost testate negativ.

Transportul se va face în condiții de siguranță, dar nu este un transport de urgență, având în vedere că bolnavul este în stare bună, fără probleme de sănătate.

Cei 7 rămân acasă, pentru ei este mai confortabil decât să îi ducem într-un centru.

Este posibil ca persoana infectată să fi intrat în contact și cu alte persoane. Persoanele respective vor fi dispuse unor măsuri de verificare, posibil cu rămânere la domiciliu.

Raed Arafat:

Victor Costache: A intrat în contact direct cu italianul.

Raed Arafat: Este un curs normal al bolii, poți să fii asimptomatic, dar să fii pozitivi.

Victor Costache: Sunt zeci de mii de cazuri de persoane infectate care s-au vindecat. De două zile se afla în izolare la domiciliu, s-a diminuat posibilitatea de răspândire.

La Matei Balș se va repeta testarea pacientului, dar și la cei 7 cu care a stat în casă.

Raed Arafat: Nu este epidemie, este doar primul caz. Cele 7 persoane sunt în vârstă, nu se află și copii.

Evoluția este imprevizibilă, s-ar putea să se oprească aici, s-ar putea să mai apară 2-3 cazuri, s-ar putea să apară mai multe. La acest moment, nu se pune problema carantinei în acea localitate.

Raed Arafat:

Victor Costache: Un număr important de persoane din acea localitate au fost testate, toate au ieșit negativ.

Ministrul de Interne Marcel Vela: Autoritățile sunt pregătite pentru această situație, știm ce avem de făcut. Facem un apelm la calm. Ne vom descurca. Acest caz a fost un mod de a vă prezenta să știm cum să intervenim.  

Noi, ca națiune, vom trece și peste această provocare, pentru că suntem puternici, am trecut peste încercări mult mai grele.


Potrivit declarațiilor făcute la B1 TV de ministrul Sănătății, Victor Costache, este vorba despre un bărbat dintr-o comună din Gorj, purtător în perioada de incubație, care va fi adus la Institutul ”Matei Balș” din București.

Pacientul a fost asimptomatic.

Potrivit Digi 24, există suspiciuni cu privire la existența și unui al doilea caz de român infectat cu noul coronavirus.

Secretarul de stat Nelu Tătaru a confirmat pentru Libertatea că primul caz de coronavirus s-a înregistrat în Gorj.

”Mâine dimineață avem și celelalte rezultate”, a completat Tătaru, șef al Comitetului de Prevenire a Coronavirusului.

Cum ne putem proteja de coronavirus:

Ghid educativ de prevetie a bolilor transmisibile pe cale aeriana-coronavirus-page-002Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 14

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei”
GSP.RO
Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei”
ȘOC! Nicoleta Luciu a primit INTERZIS din partea soțului! Anunțul uluitor: nu are voie să...
Playtech.ro
ȘOC! Nicoleta Luciu a primit INTERZIS din partea soțului! Anunțul uluitor: nu are voie să...
O recunoști? Acum este una dintre cele mai controversate femei din România
Viva.ro
O recunoști? Acum este una dintre cele mai controversate femei din România
"Vă rog, iertați-mă! Îmi este greu să îl întrețin". O mamă și-a abandonat copilul de 8 luni în scara unui bloc din Bălți. I-a lăsat alături și biberonul cu lapte cald
Observatornews.ro
"Vă rog, iertați-mă! Îmi este greu să îl întrețin". O mamă și-a abandonat copilul de 8 luni în scara unui bloc din Bălți. I-a lăsat alături și biberonul cu lapte cald
Cât au ajuns să coste patru cârnăciori la Târgul de Crăciun de la Cluj. Turist: „Mi-a stat mâncarea-n gât!”
Știrileprotv.ro
Cât au ajuns să coste patru cârnăciori la Târgul de Crăciun de la Cluj. Turist: „Mi-a stat mâncarea-n gât!”
Sfântul Nicolae 2022. 5 lucruri pe care să nu le faci sub nicio formă pe 6 decembrie
FANATIK.RO
Sfântul Nicolae 2022. 5 lucruri pe care să nu le faci sub nicio formă pe 6 decembrie
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Orangesport.ro
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic