De Simona Josan,

Multă lume s-a întrebat însă de ce devastatoarele fenomene naturale din bazinul Atlanticului poartă în special nume feminine. Explicația o dau chiar oamenii de știință.
Inițial, uraganele erau botezate în funcție de coordonatele zonelor afectate, de exemplu latitudinea și longitudinea regiunilor păgubite, apoi s-a mers pe numele de cod folosite în misiunile militare ori pe nume de sfinți. Mai mult, personajele religioase ajungeau să fie celebrate în anii următori, fix în zilele negre în care stihiile se dezlănțuiseră.
Până acum nu a fost definitivat un sistem de denumire uraganelor, experții de la Administrația hidrologică și meteorologică din America explicând că mai sunt multe de făcut în acest sens.
Numele feminine însă au început să fie folosite din 1953, când experții au utilizat pentru prima dată liste structurate alfabetic, în funcție de perioada în care lovea uraganul. Astfel, pentru primul fenomen dintr-un an se alegea o denumire care începe cu A, precum Anne. Tonul acestui trend a fost dat de uraganul ”Maria”, numele de pe listă fiind ales după un personaj din romanul ”Furtuna”, a lui George Rippey Stewart.
”Printr-o mutare deșteaptă (însă îndelung așteptată, n.r.), în 1979 au început să fie utilizate și nume masculine, denumirile fiind acum folosite prin rotație cu cele feminine”, explică Dennis Feltgen, purtător de cuvânt la Centrul Național al Uraganelor. Așa se face că în ultimii 7 ani i-am văzut făcând ravagii pe Katrina, Irene, Karl, Lili, Olga, Igor, iar cel mai nou – Sandy, care până acum a luat 40 de vieți, pe coasta de Est a Americii.
Instituția care întocmește listele cu uragane este Organizația Meteorologică Mondială, fiind folosite momentan șase liste, prin rotație, o dată la 6 ani. Astfel, indexarea din 2010 va fi folosită și în 2016.
Citește și:
UPDATE | URAGANUL SANDY în SUA: 40 de morţi, 8 milioane de locuinţe fără curent
URAGANUL SANDY şi sânii URIAŞI ai lui Coco Austin. CEL MAI NEBUN filmuleţ de la uragan | VIDEO
Un reactor nuclear a fost oprit în statul american New Jersey din cauza intemperiilor

URAGANUL SANDY. 20 de SUPER-FOTOGRAFII cu FURTUNA care a speriat America

 
 

Becali i-a dat Teodorei 1 milion de euro la nuntă. Cât a primit de la frații Ioan şi Victor Becali
GSP.RO

Becali i-a dat Teodorei 1 milion de euro la nuntă. Cât a primit de la frații Ioan şi Victor Becali

Horoscop 16 octombrie 2019. Se anunță pericole pentru o zodie
HOROSCOP

Horoscop 16 octombrie 2019. Se anunță pericole pentru o zodie