MENIU CAUTĂ

Explicațiile Jandarmeriei, despre gazele lacrimogene folosite în Piața Victoriei

Distribuie

Explicațiile Jandarmeriei, despre gazele lacrimogene folosite în Piața Victoriei. Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au precizat că gazele lacrimogene folosite de forțele de ordine în timpul mitingul diasporei provin exclusiv de la producători autorizați și certificați conform legii. Mai mult, substanțele se află în dotarea jandarmilor din Europa.

„Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public privind substanţele iritant lacrimogene, Jandarmeria Română face următoarele precizări: Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive (spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartuşe iritant lacrimogene) sunt achiziţionate de către instituţia noastră exclusiv de la producători autorizaţi şi certificaţi conform legii. Menţionăm totodată că aceste substanţe sunt folosite de majoritatea forţelor de poliţie şi jandarmerie europene”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei, într-un comunicat.

Procurorii militari care anchetează intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august susțin că încă nu au primit informații privind cantitatea și compoziția gazelor folosite de forțele de ordine la mitingul diasporei din 10 august.

„Deocamdată nu avem date şi elemente privitoare la concentraţia gazelor utilizate şi la compoziţia acestora”, a declarat procurorul militar Ionel Corbu, cel care instrumentează dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Totodată, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a explicat că gazul folosit de jandarmi în timpul intervenției ”este legal, aprobat şi utilizat în toată lumea”.

„Jandarmeria este dotată cu diferite dispozitive care utilizează gaze lacrimogene, aici mă refer la Cloro-benzol, de fapt e Cloro-benzal, de fapt CS, acesta se foloseşte în concentraţie maximă de 1%, deci e o concentraţie foarte mică. Dacă domnii specialişti care au apărut pe la televizor măcar deschideau un Google, observau că ultimele studii s-au făcut în urma unei intervenţii a americanilor, mă refer la FBI in anul 2000, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred că e o instituţie serioasă, a considerat că acest gaz produce doar în stări excepţionale sau poate produce leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor. Letal nu poate să fie de nicio culoare decât dacă este utilizat în cantităţi foarte mari în spaţii închise. Jandarmeria foloseşte mai multe tipuri de armament şi aici mă refer la grenade iritant-lacrimogene, care au un praf, un CS sub formă de pulbere, cartuşe iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a văzut că pleacă din armele acelea, lansator. Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, în funcţie de distanţa la care vrem să cadă lovitura şi lovitura se duce în sus şi lovitura se duce în sus. Tot nişte studii americane au arătat că zona cea mai toxică a CS a acela lichid. Jandarmeria nu foloseşte în stare lichidă acest gaz. E foarte legal, e aprobat şi utilizat în toată lumea. România e una din ţările care îşi cumpără muniţie nu neapărat din România, loviturile de 38 sau 40 vin din Germania”, a precizat Cătălin Paraschiv, pentru Kamikaze.

Prin mulţimea de oameni adunaţi vineri seara în Piaţa Victoriei s-au numărat şi mai mulți actori care au fost atacați cu gaze lacrimogene și fugăriți de jandarmi. Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă s-a aflat şi el printre protestatarii care au fost alungaţi de jandarmi din Piaţa Victoriei cu gaze lacrimogene. De asemenea, o tânără, rănită în 2015 în incendiul din clubul Colectiv, a fost atacată de jandarmi cu gaze şi petarde lacrimogene, la protestul din Piaţa Victoriei.


Citește și GSP: Ministrul sportului și-a angajat prietena de două ori la rând, ca să-i poată mări salariul în plin protest al oamenilor din sport!


 

Citește mai multe despre Diaspora și gaze lacrimogene pe Libertatea.

Comentarii