De ce a venit diaspora la protest? Românii de afară cred că țara a ajuns în pragul colapsului și au datoria, chiar și pentru o zi, să fie alături de frații lor rămași acasă, care nu au avut posibilitatea sau curajul să-și facă o viață decentă în Europa sau în lume, departe de cei dragi.  

Fotografii: Vlad Chirea, Dumitru Angelescu, Inquam Photos 

LIVE TEXT. Mitingul diasporei din 10 august, în Piața Victoriei 

UPDATE 01:35. După miezul nopții, situația s-a calmat în Piața Victoriei, după cel mai violent miting al ultimilor ani. Intervenția în forță a jandarmeriei a împins oamenii pe străzile laterale. Totuși, în centru au mai rămas câțiva oameni. Protestatarii ”înarmați” cu mânuși de plastic și saci au strâns gunoaiele din Piața Victoriei.

Efectele incompetenței din România văzute împreună cu Diaspora:  cum atrage Vestul forța de muncă pe care România o neglijează. Exemplul danez
Recomandări
Efectele incompetenței din România văzute împreună cu Diaspora: cum atrage Vestul forța de muncă pe care România o neglijează. Exemplul danez

UPDATE 01:30. Prin mulţimea de oameni adunaţi vineri seara în Piaţa Victoriei s-au numărat şi câţiva actori. Aceştia au căzut însă victime ale reacţiei jandarmilor, care i-au fugărit pe străzi şi i-au gazat cu lacrimogene.

Un video postat de actorul Istvan Teglas îl arată pe acesta fugind pe o stradă din apropierea clădirii Guvernului. În cele aproape 40 de secunde se aud protestatarii huiduind, dar şi pocniturile grenadelor lacrimogene. „Astea sunt altceva, astea sunt fumigene”, se aude o voce.

UPDATE 01:20. Câteva sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce participanţii la protest au fost dispersaţi de jandarmi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Jandarmii au format un dispozitiv în jurul Pieţei Victoria, iar protestatarii rămaşi s-au adunat la intrările pe principalele bulevarde. Oamenii spun că nu vor să părăsească piaţa şi că nu sunt violenţi, acuzând intervenţia în forţă a jandarmilor. În jurul Piaţa Victoriei şi în jurul acesteia se află în continuare importante forţe de ordine, inclusiv jandarmi călare.

UPDATE 01:15. Situația actuală, în dinamică: 440 de intervenții pentru acordare asistență medicală la față locului (24 jandarmi), în urmă cărora 65 de persoane au fost transportate la spital (9 jandarmi).

Încă o problemă pe piața de asigurări. Fondul de Garantare nu plătește complet despăgubirile stabilite de instanțe. „Ce țară este aceea care nu plătește o hotărâre definitivă din justiție?” Premierul Ciucă, șocat și el
Recomandări
Încă o problemă pe piața de asigurări. Fondul de Garantare nu plătește complet despăgubirile stabilite de instanțe. „Ce țară este aceea care nu plătește o hotărâre definitivă din justiție?” Premierul Ciucă, șocat și el

UPDATE 01:10. Jandarmeria a sesizat parchetul în cazul armelor furate de la jandarmi de către protestatari.

Totodată, Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi care au fost loviţi cu bestialitate de mai multe persoane în Piaţa Victoriei, informează Jandarmeria Română.

„În acest moment sunt analizate imaginile care surprind momentul respectiv pentru identificarea acelor persoane. Cazul va fi preluat de Parchetul competent. Facem apel la toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe Poliţia Română”, mai precizează sursa citată.

UPDATE 00:57. Ce a rămas în urma măcelului de la Piața Victoriei. Huliganii au dat foc arbuștilor ornamentali de pe Bulevardul Titulescu, la ieșirea din Pasajul Victoriei, iar jandarmii au stins incendiul cu ajutorul tunurilor cu apă. Peisajul rămas în urmă este dezolant. Sunt practic scene de război, cu mobiler stradal devastat și obiecte abanadonate, aruncate peste tot pe jos.

UPDATE 00:30. Fotoreporterul Libertatea a surprins, de pe una dintre clădirile din piață, o serie de imagini dintr-unul dintre cele mai violente momente ale mitingului din 10 august.

UPDATE 00:25. Un protestatar din Piața Victori a fost lovit în picior de o grenadă a Jandarmeriei Române. Piciorul bărbatului a fost efectiv găurit, iar după gravitatea rănii, grenada conținea, cel mai probabil, explozibil.

INTERVIU EXCLUSIV. Reputatul profesor ruso-american de economie Oleg Itskhoki spune că Europa și SUA au calculat greșit, lăsându-i lui Putin un miliard de euro pe zi
Recomandări
INTERVIU EXCLUSIV. Reputatul profesor ruso-american de economie Oleg Itskhoki spune că Europa și SUA au calculat greșit, lăsându-i lui Putin un miliard de euro pe zi

În alte imagini video postate pe Facebook se vede cum un protestatar este lovit în repetate rânduri cu un baston peste cap de către un jandarm, deși protestatarul s-a culcat la pământ, nu a făcut niciun gest amenințător și era fără apărare.

UPDATE 00:20. Un protestatar care mergea, cu mâinile ridicate, pe o stradă din apropierea Pieței Victoria, este bătut cu bastonul de un jandarm, care îl lovește pe spate și în cap, apoi un alt jandar dă cu piciorul îl el.

UPDATE 23:40. Un foc de mari dimensiuni a cuprins mijlocul bulevardului Banu Manta. Ard ghivecele cu brazi decorativi, iar huliganii alimentează focul cu diferite obiecte pe care le aruncă în flăcări.

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)

UPDATE 23:40. Protestatarii din curtea muzeului Antipa au spart mai multe geamuri și uși și au pătruns în interior.

UPDATE 23:30. Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut de urgență explicații de la ministrul de Interne. ”Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei”

UPDATE 23:26. Două arme de foc, aflate în dotarea jandarmeriei, au fost furate. Totul s-a întâmplat în preajma unui magazin din zona Victoriei, unde mai mulți oameni au sunat la 112, după ce s-au baricadat în interior. La fața locului au fost trimiși mai mulți jandarmi. Confruntările dintre aceștia și huligani au izbucnit cu și mai multă violență, iar jandarmii s-au baricadat, al rândul lor, în interiorul magazinului. În acele momente, huliganii au reușit să fure două arme de foc.

Surse din jandarmerie confirmă furtul armelor de foc.

UPDATE 23:24. Jandarmeria a emis o „Alertă roșie” de risc. Pe Bulevardul Aviatorilor, scutierii intervin în forță.

UPDATE 23:18. Jandarmii continuă să înainteze și să folosească atât gazele lacrimogene, cât și tunul cu apă. Mii de protestatari s-au refugiat către Muzeul Antipa.

Câțiva alți protestatari s-au refugiat într-un autovehicul al cărui prabriz a fost spart.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Vlad Chirea

UPDATE 23:10. Violențe generalizate în Piața Victoriei. Jandarmii au pus tunul cu apă pe protestatari, care aruncă, la rândul lor, cu sticle și bolovani în forțele de ordine.

Oamenii care au protestat pașnic încearcă să se retragă cât mai repede din zona cu violențe și îi ajută și pe cei cărora li s-a făcut rău să ajungă într-o zonă sigură.

UPDATE 23:05. Un cordon format din zeci de jandarmi s-au infiltrat între protestatari. Într-o altă zonă din Piața Victoriei, au reizbucnit violențele între protestatari și forțele de ordine, care folosec din abundență gaze lacrimogene.

Doi jandarmi, unul dintre ei fiind o femeie, au nimerit în mijlocul protestatarilor. Unii dintre aceștia încearcă să-i apere de furia altor protestatari mascați, care îi lovesc pe cei doi cu pumnii, cu picioarele și cu diferite obiecte.

Până la ora 23:00, 247 persoane au fost asistate la fața locului, dintre care 9 jandarmi. Dintre aceste 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi.

UPDATE 22.35. Emanuel Ungureanu, deputat USR, a postat, pe contul său de Facebook, o imagine cu jandarmii călare, aflați în mijlocul protestatarilor.

UPDATE 22.30 Protestatarii au fost lăsați să se apropie mai mult de sediul Guvernului. Toate bulevardele laterale din zona Guvernului sunt blocate și pline de oameni care continuă să vină în Piața Victoriei.

Totodată, un tun cu apă a fost adus în fața Guvernului.

UPDATE 22.20 În Piața Victoriei s-au aprins torțe iar gazele lacrimogene sunt dispersate în continuare de jandarmi.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)

UPDATE ora 22.00: S-au făcut somațiile legale și se va interveni pentru restabilirea ordinii publice. Cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute, transmite, oficial, Jandarmeria.

UPDATE ora 21.50: Circulația este blocată în acest moment pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Sute de manifestanți cu steaguri, pancarde și vuvuzele se îndreaptă către protestul Diasporei din Piața Victoriei.

UPDATE 21.00: Protestatarii au apins luminile telefoanelor mobile, într-un gest similar cu cel din februarie 2017.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE 20.50: Un bărbat a aruncat în jandarmi cu unul dintre gardurile metalice folosite inițial pentru delimitarea perimetrului de către forțele de ordine.

 

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE 20.40: Jandarmii continuă să folosească gazele lacrimogene împotriva protestatarilor. Un bărbat s-a ales cu piciorul rupt după explozia unei butelii cu gaze.


UPDATE 20.40: Jandarmii continuă să folosească gazele lacrimogene împotriva protestatarilor.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Vlad Chirea

UPDATE 20.35: Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a declarat că din rândul protestatarilor se aruncă cu borduri și pavaj, precum și cu bare metalice spre forțele de ordine. Acesta este motivul pentru care jandarmii au apelat la forță pentru a dispersa mulțimea.

Reprezentantul Jandarmeriei a mai spus că protestatarii pașnici din piață sunt folosiți pe post de ”scut” de către cei violenți care stau în rândurile doi și chiar trei și aruncă cu obiecte înspre forțele de odine punând astfel în pericol siguranța tuturor celor prezenți în piață.

”Nu ne dorim o intervenție în forță, dar în cazul în care nu se vor opri aceste acte și va fi pusă în pericol siguranța publică, nu vom ezita să folosim toate mijloacele pe care le avem în dotare”, a concluzionat Enache.

UPDATE 20.27: Jandarmii au folosit tunul cu apă adus în piață pentru a dispera protestatarii.

De asemenea, trupele de intervenție specială au început să strângă rândurile, încercând să adune mulțimea pe o suprafață mai mică.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE 20.20: Numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale, vineri seara, a ajuns la 114. Dintre aceștia, șase victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale, dar niciuna nu este în stare gravă.

UPDATE 20.05: Tensiunea escaladează în Piața Victoriei. Protestatarii încep să arunce cu diverse obiecte în jandarmi, unul dintre ei inclusiv cu un gard de fier.

Între timp, conducerea Metrorex a decis ca metrourile să nu mai oprească în stația Piața Victoriei.

UPDATE ora 20.00: Așa arăta Piața Victoriei la această oră:

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)

UPDATE ora 19.25: Oreste Teodorescu și realizatorul TV Rareș Bogdan au ajuns în Piața Victoriei și s-au alăturat manifestanților din fața Guvernului.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE ora 19.20: Jandarmeria face un apel către oameni să nu vină însoțiți de copii la mitingul din Piața Victoriei, din cauza violențelor din ultimele ore.

„Vă rugăm să vă delimitați de grupurile care provoacă violență! Pentru siguranța voastră și a tuturor!
Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunțat inițial, pe rețelele de socializare, ca fiind unul pașnic.
Recomandăm celor care intenționează să se alăture protestatarilor din Piața Victoriei să nu vină însoțiți de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violențelor înregistrate în ultimele ore.
Facem, în continuare, apel la calm!
Respectăm dreptul tuturor celor care doresc să protesteze pașnic!
Respectăm, în egală măsură, dreptul celor care nu doresc să protesteze!
Suntem și rămânem în slujba cetățenilor! Singura noastră preocupare este liniștea voastră, a tuturor și nu vom ezita să o restabilim ori de câte ori ea este tulburată”
, transmite Jandarmeria.

UPDATE ora 19:15. Un bărbat îmbrăcat în cămașă națională și purtând un tricolor înfășurat pe braț și-a pus pe față o mască de gaze, pentru a se proteja de eventualele riposte cu gaze lacrimogene ale jandarmilor.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE ora 18.50: Noi incidente în Piața Victoriei. Jandarmii au folosit din nou gaze lacrimogene. O protestatară în scaun cu rotile a căzut pe asfalt. Femeia susține că s-a agățat de un jandarm, pentru a se proteja, moment în care a căzut din scaunul cu rotile.

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)Foto: Dumitru Angelescu

UPDATE 18.45: Au reizbucnit violențele în Piața Victoriei. Protestatarii au început să dea cu sticle de plastic în jandarmi pentru a le distrage atenția și a reușit să rupă gardurile.

Jandarmii au intervenit din nou cu forțele speciale și au adus în piață mașini blindată cu tunuri de apă. De asemenea, mai multe dube de jandarmi au fost amplasate în dreptul gardurilor între Palatul Victoria și mulțimea de protestatari.

UPDATE 18.30: Peste 20.000 de oameni protestează în Piața Victoriei. Așa arăta zona din fața Guvernului la ora 18:30:

 

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Vlad Chirea

 

UPDATE 18.20: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat vineri, la Antena 3, că jandarmii discută în permanență cu protestatarii din Piaţa Victoriei, cu scopul de a-i determina să nu mai arunce cu diverse obiecte către forţele de ordine. Cu toate acestea, Enache a menţionat că jandarmii au fost obligaţi să folosească spray-urile din dotare în momentul în care a fost rupt gardul de protecţie.

UPDATE 18.15: În plin Miting al Diasporei, la București, mașinile cu protestatari continuă să vină în Capitală. Coloane de mașini se îndreaptă spre București, cu oameni din Galați, Brăila și Botoșani, veniți să protesteze împotriva regimului PSD instituit de Liviu Dragnea.

UPDATE 18.05:

O femeie aflată în scaun cu rotile strânge obiectele cu care protestatarii au aruncat în jandarmi.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Dumitru Angelescu

Între timp, încă o persoană a fost reținută și băgată într-o mașină a Jandarmeriei.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Vlad Chirea

UPDATE ora 18.00: Tot mai mulți oameni se adună în Piața Victoriei, în mitigul Diasporei. Așa arăta zona din fața Guvernului la ora 18:

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE 17.57: ISU București – Ilfov a transmis că bilanțul la ora 17.30 arăta că echipajele de prim ajutor au acordat îngrijiri medicale unui număr de 36 persoane, dintre care doar două persoane au dorit transportul la spital.

Printre persoane se numără și doi jandarmi, unul cu suspiciune de fractură la degetul mâinii drepte (transportat la spital) si unul cu escoriatii membru superior (a refuzat transportul la spital).

Cele mai frecvente acuze ale persoanelor care au fost în grija pompierilor smurd au fost lipotimiile si iritatii ale ochilor sau iritatii de cai aeriene.

UPDATE 17.55: Incidentele continuă în Piața Victoriei, unde mai multe garduri au fost smulse de protestatari. O femeie a căzut pe asfalt, iar un bărbat este vizibil afectat de gazele lacrimogene folosite de jandarmi.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Dumitru Angelescu

UPDATE ora 17.40. Fostul premier Dacian Cioloș a transmis un mesaj pentru protestatarii de la mitingul Diasporei prin care se întreabă „ce-ar fi ca tot acest miting să se transforme într-un mesaj pe care diaspora îl adresează societăţii româneşti?”.

UPDATE ora 17.25: Numărul persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale în Piața Victoriei a ajuns la 24. Dintre aceștia, unul este jandarm, iar restul protestatari.

‘Toate aceste persoane au necesitat îngrijiri deoarece au fost expuse, în diferite grade, la gazele lacrimogene’, a explicat Bogdan Oprița.

UPDATE 17.15: O persoană a fost reținută de forțele de ordine, după ce s-a îmbrâncit cu jandarmii.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE ora 16.27: Incidente la mitingul din Piața Victoriei. Protestatarii au forțat gardul, încercând să intre în curtea Guvernului, și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine. Jandarmii au ripostat folosind gaze lacrimogene.

Șapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, una din ele fiind scoasă din mulțime pe targă.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Foto: Vlad Chirea

UPDATE ora 14.30: Trenul din Arad care trebuia să ajungă în jurul orei 6 dimineață în Capitală a ajuns cu peste 8 ore întârziere. De vină a fost un cod portocaliu care a întârziat plecarea trenului din Arad și din cauza unei defecțiuni pe linie. În respectivul tren se aflau și oameni care au venit la mitingul din Piața Victoriei.

Video: Radu Țuțulan

UPDATE 13.53: Marc, un român care face politică în Italia, a venit în Piața Victoriei pentru  că „îl doare” tot ce vede în jur.

„Văd atât de multă disperare pe chipurile oamenilor. Văd oameni care câștigă bani puțini. Văd tineri care fug nu doar din țară, ci de la țară pentru ca nu mai pot trăi”, spune tânărul de 22 de ani

„Nu doar cultura a murit, ci și agricultura”, spune Marc. Care, deși trăiește în Bologna de când avea doar 6 ani, e la curent cu toate lucrurile care se întâmplă în România, atât din punct de vedere politic cât și social. ‘Mă atinge disperarea din ochii unui om‘, spune tânărul.

UPDATE ora 12.50: Tot mai mulți oameni ajung în Piața Victoriei, cu steagul României sau diferite pancarte cu mesaje către partidul aflat la putere.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

În Piața Victoriei se află și Ovidiu din Brașov, care le împarte covrigi manifestanților. „Țările devin civilizate când cetățenii se implică”, a spus acesta pentru Libertaea.

UPDATE ora 11.50: Raed Arafat a declarat că pentru miting vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, adăugând că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii.

UPDATE ora 11.25: Marius, din Roman, și Dorel, din Vaslui, au venit din Padova pentru mitingul diasporei din Piața Victoriei. Au condus 15 ore din Italia până în România și spun că vor să stea până vor da jos Guvernul.

Plecați de ani buni din România, pentru a-și găsi un trai mai bun, Marius și Dorel spun că se simt străini și în țara natală, dar și în Italia. Azi, ei au venit înapoi în țară pentru mitingul din Piața Victoriei, de unde spun că nu vor să plece, până nu dau jos Guvernul. Au făcut 15 ore pe drum și au cheltuit fiecare câte 500 de euro pentru a ajunge aici. Marius și Dorel au un mesaj pentru românii din țară.

Video: Maria Andrieș

„Să muncească un pic mai mult, să aibă curaj să facă ceva pentru țara asta. Noi am plecat să facem ceva pentru țara asta și tot noi ne-am întors să rezolvăm”
Marius, din Roman

UPDATE ora 10.45: Mai mulți oameni au venit încă de dimineață în Piața Victoriei pentru mitingul diasporei. Manifestanții au venit cu steagurile României, precum și cu pancarte pe care erau afișate mesaje împotriva clasei politice.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

UPDATE ora 10.30: Românii care vin la miting din direcția Timișoara – București au ajuns în Gara de Nord au ajuns în Capitală. Unul dintre manifestanți ne-a declarat că a plecat joi seară, de la ora 23:36, din Lugoj, sperând că va ajunge vineri dimineață în București, Acesta ne-a mai spus că a fost prezent și la mitingul din 20 ianuarie, când peste 30.000 de oameni au ieșit în stradă.

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)

„Am venit să-l dăm jos pe Iliescu. Dragnea și Tăriceanu sunt praful în ochi pe care ni-l aruncă el”, a spus un protestatar din Timișoara, care a venit în Capitală cu steagul Uniunii Europene. „Trebuie să trăim într-o Românie normală, fără hoți, fără corupție, așa cum trăiesc toți cei din Europa și din statele civilizate”.

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)

UPDATE ora 9.30: Românii care vor să ajungă cu trenul la București au parte de întârzieri. Trenul din Arad are o întârziere de 250 de minute, cel din Timișoara – 90 de minute, iar cel din Craiova de 60 de minute.

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)

UPDATE 7.40: Mașinile parcate în zona Piața Victoriei vor fi supuse unui control pirotehnic. Este pentru prima oară când autoritățile iau această măsură când vine vorba despre o manifestație din fața Guvernului, măsura fiind una preventivă.

Mitingul diasporei a ajuns și în atenția presei internaționale, care a relatat despre manifestația care are loc astăzi în Piața Victoriei.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața VictorieiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

LIVE TEXT/ Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Război total între jandarmi și huligani (FOTO&VIDEO)
Libertatea, copertă de colecție, pe 10 august 2018

PMB a decis ca perimetrul de desfășurare a protestului să fie Șoseaua Kiseleff, între str. Ion Mincu și Piața Victoriei, str. Buzesti, bd Nicolae Titulescu, Bd Ion Mihalache, breteaua Iancu de Hunedoara, str Paris, Bd Lascăr Catargiu.

„Raportat la numărul de participanți care vor fi efectiv prezenți în ziua adunării publice și în funcție de situațiile punctual apărute, zona de desfășurare a adunării publice se va extinde după cum urmează: bd. Lascăr Catargiu, până la Piață Română, inclusiv bd. Aviatorilor, până la Piața Charles de Gaulle, inclusiv bd Kiseleff până la Piața Arcului de Triumf, bd, Nicolae Titulescu până la intersecția cu str, Dr Felix, str. Buzesti până la intersecția cu dr Polizu Caleaprotest diasporaVictoriei până la intersecția cu bd Dacia”, se mai arată în protocolul PMB.

În ce privește obligațiile care îi revin organizatorului, Primăria Capitalei îi cere să respecte limitele admise de zgomot, și prevederile legale în ce privește ordinea și liniștea publice în special între 22:00-08:00 și 13:00-14:00.

Protestul Diasporei din 10 august nu are organizatori, susține Primăria Capitalei. Instituția condusă de Gabriela Firea, prin comisia de avizare a adunărilor publice, a cerut asumarea în scris a acestui protest, dar doi membri ai grupării #Rezist au refuzat să semneze. Protestatarul Cristian Dide, cel care a fost încătușat de polițiști pentru că a scris cu laserul mesaje antiguvernamentale pe o clădire, dar și Tudor Cârstoiu au cerut Primăriei să se implice pentru asigurarea unui cadru pașnic al desfășurării manifestației. Primăria Capitalei susține că aceștia nu aveau dreptul legal să notifice Municipalitatea.

Mitingul diasporei din 10 august, în Piața Victoriei. Apelul Jandarmeriei Române

„În aceste zile am văzut că au apărut o serie de mesaje și afirmații, îndemnuri la violență, la ură și la intoleranță. Am citit amenințări cu moartea, vărsarea de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfășurarea a protestului. Autoritățile nu vor tolera astfel de atitudini și nu vor sta impasibile

Am primit mesaje de amenințare care vizau familiile noastre, copiii. Sunt în lucru la instituțiile abilitate.

Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică sau acțiuni care urmăresc destabilizarea socială.

Toți cei care vor lansa mesaje de instigare vor răspunde și vor avea consecințele prevăzute de lege.

E foarte important de spus că Jandarmeria nu se confruntă cu cetățenii, participanții la protest.

Recomandăm tuturor să se delimiteze de acest tip de atitudini, care nu sunt decât incitări la adresa Jandarmeriei, cu scopul de a obține o reacție.

În situaţia în care un jandarm identifică o persoană care încalcă legea, trebuie să fie sancţionată. Jandarmii sunt loviţi, muşcaţi, etc. nu ne facem singuri dreptate, jandarmii se află în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi trebuie să sancţioneze comportamentele antisocial.

Oamenii de bună credință își pot exercita drepturile, să se delimiteze de grupurile care provoacă intervenția jandarmilor.

Vom avea de la Craiova, Prahova, jandarmi din țară, patrule hipo și câini și dispozitiv de blocare a străzilor. Să nu sperie pe nimeni, dar sunt măsuri care se iau peste tot în Europa.

Jandarmeria Română este o instituție echidistantă politic, suntem în sprijinul cetățeanului și furnizăm un serviciu public.

Protestatarii să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate de jandarmerie, un comportament civilizat, să respecte indicaţiile Jandarmerie şi să anunțe comportamentele antisociale.

Oamenii să se documenteze din surse credibile. Este fals că jandarmii sunt la Vama Borș.

Nu vom tolera ca 300 de persoane să blocheze o arteră rutieră. Nu e normal, nu e legal.

În situaţia în care un jandarm identifică o persoană care încalcă legea, trebuie să fie sancţionată. Jandarmii sunt loviţi, muşcaţi, etc. nu ne facem singuri dreptate, jandarmii se află în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi trebuie să sancţioneze comportamentele antisocial.

Oamenii de bună credință își pot exercita drepturile, să se delimiteze de grupurile care provoacă intervenția jandarmilor.

Vom avea de la Craiova, Prahova, jandarmi din țară, patrule hipo și câini și dispozitiv de blocare a străzilor. Să nu sperie pe nimeni, dar sunt măsuri care se iau peste tot în Europa.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„Mori, mă!”, a strigat o femeie către fiul Lorenei Balaci, chiar în fața ei. Ce a urmat a fost șocant
GSP.RO
„Mori, mă!”, a strigat o femeie către fiul Lorenei Balaci, chiar în fața ei. Ce a urmat a fost șocant
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Sărăcia i-a împins la divorț pe soții Dinu și Deea Maxer? Lidia Fecioru face afirmații dure EXCLUSIV
Playtech.ro
Sărăcia i-a împins la divorț pe soții Dinu și Deea Maxer? Lidia Fecioru face afirmații dure EXCLUSIV
Ce pensie încasează lunar Monica Tatoiu. Ultimul ei salariu a fost de 10.000 de euro, pe cartea de muncă
Viva.ro
Ce pensie încasează lunar Monica Tatoiu. Ultimul ei salariu a fost de 10.000 de euro, pe cartea de muncă
Fraţii Tate au ieşit din închisoare, în aplauzele fanilor veniţi să-şi vadă idolii fără cătuşe. Ce au declarat milionarii la ieşirea din arest
Observatornews.ro
Fraţii Tate au ieşit din închisoare, în aplauzele fanilor veniţi să-şi vadă idolii fără cătuşe. Ce au declarat milionarii la ieşirea din arest
Povestea cutremurătoare a românului care a stat opt ani într-o închisoare din China. „În doi ani nu am văzut lumina soarelui”
Știrileprotv.ro
Povestea cutremurătoare a românului care a stat opt ani într-o închisoare din China. „În doi ani nu am văzut lumina soarelui”
Dedeman, oferte de nerefuzat pentru românii care stau la curte. Produsele au prețuri excelente
FANATIK.RO
Dedeman, oferte de nerefuzat pentru românii care stau la curte. Produsele au prețuri excelente
Ce a păţit gimnasta minune a României. Scandal uriaş în sportul românesc
Orangesport.ro
Ce a păţit gimnasta minune a României. Scandal uriaş în sportul românesc
'Nu-mi mai doresc să trăiesc asta! Sunt ok, nu vă faceți griji pentru mine'. Delia, anunț surprinzător
Unica.ro
'Nu-mi mai doresc să trăiesc asta! Sunt ok, nu vă faceți griji pentru mine'. Delia, anunț surprinzător
Horoscop 1 aprilie 2023. Berbecii au în față o zi plină de provocări, dar nu provocări frumoase, ci provocări ce trebuie privite cu prudență
HOROSCOP
Horoscop 1 aprilie 2023. Berbecii au în față o zi plină de provocări, dar nu provocări frumoase, ci provocări ce trebuie privite cu prudență
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață
PUBLICITATE
Află ce înseamnă moda circulară și cum poate deveni un mod de viață