De Daniel Ionașcu,

Le Maire a anunțat că Alphabet, holdingul care controlează Google, și Apple au impus în mod unilateral prețuri și alți termeni contractuali în mod unilateral.

Oficialul a anunțat că Franța dă în judecată cele două companii la un tribunal din Paris pentru clauze comerciale abuzive.

”Pe cât de puternice sunt, Google și Apple nu ar trebui să trateze astfel startupurile și dezvoltatorii noștri (software) în modul în care îl fac acum”, a spus el.

Este vorba de firmele și programatorii care realizează aplicații și jocuri pentru sistemele de operare Android și iOS.

Vine taxa pe cifra de afaceri

Nu este prima problemă a giganților americani în Europa. Mai multe state europene, în frunte cu Franța, vor să taxeze marile companii de internet pe motiv că acestea nu își plătesc corect taxele.

Comisia Europeană a venit cu un proiect care precizează că acestea ar putea fi taxate între 1% și 5% din cifra de afaceri, iar banii se vor duce în statele unde sunt utilizatorii lor. Marile state europene sunt nemulțumite că giganții IT sifonează afacerile prin intermediul unor state cu taxe mici, precum Irlanda sau Luxemburg.

Amenzi pe bandă rulantă

Apple a fost amendată deja de către Comisia Europeană cu 13 miliarde de euro pe motiv că a beneficiat de avantaje fiscale ilegale.

Și Google a fost amendată cu 2,4 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă, iar Comisia Europeană mai are o serie de investigații legate de aceasta.

În fine, și producătorul de procesoare Qualcomm a fost amendat cu un miliard de euro pentru practici comerciale incorecte.

Amazon a pățit la fel, fiind amendată cu 250 de milioane de euro din cauza direcționării profiturilor prin Luxemburg.

VIDEO Ce făcea o femeie acasă, în lipsa soțului. Bărbatul a rămas fără cuvinte și a publicat filmulețul intim
GSP.RO

VIDEO Ce făcea o femeie acasă, în lipsa soțului. Bărbatul a rămas fără cuvinte și a publicat filmulețul intim