Mergi direct la conținut »
Laura Codruța Kovesi, la Europa Liberă, despre greșelile sale la șefia DNA: „Protocolul cu SRI nu e printre ele”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Laura Codruța Kovesi, la Europa Liberă, despre greșelile sale la șefia DNA: „Protocolul cu SRI nu e printre ele”

Laura Codruța Kovesi, la Europa Liberă, despre greșelile sale la șefia DNA: „Protocolul cu SRI nu e printre ele”

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și candidată pentru șefia Parchetului European, spune - într-un interviu pentru Europa Liberă - că a făcut și unele greșeli în activitatea de la DNA, însă precizează că protocolul secret cu Serviciul Român de Informații (SRI) nu a fost una dintre ele. Ea a explicat și utilitatea acestuia: instituțiile publice trebuie să acționeze la fel ca infractorii, rapid și eficient.

De Dragoș Tănase,

„Nu sunt un om perfect, deși când deții o funcție așa de importantă, îți dorești să faci totul perfect. Pentru că tot ceea ce faci, faci cu oameni. Și nu există oameni perfecți. Sigur că am făcut și greșeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenționat. Poate că una dintre greșeli a fost că trebuia să comunic mai mult, să explic mai mult anumite lucruri. Poate că anumite măsuri trebuiau luate mai din timp”, a declarat Kovesi, pentru Europa Liberă.

Cât privește protocolul secret încheiat între parchet și SRI, Laura Codruța Kovesi nu consideră că a fost o greșeală, pentru că la vremea respectivă singura instituție autorizată să facă interceptări în dosarele penale era SRI.

„Dacă mă întrebați de protocol, acela nu a fost o greșeală. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uită că, în 2009, niciun procuror din România nu putea să pună în aplicare o autorizație de interceptare. Erai obligat să transmiți acea autorizare la SRI, care fusese desemnat autoritate națională unică de intreceptare. Și tocmai pentru a exista un control riguros asupra acestei activități, s-a semnat acest protocol”, spune Laura Codruța Kovesi.

Fosta șefă a DNA a vorbit și despre cum s-a ajuns la semnarea acestui protocol de cooperare cu SRI, argumentând că șefii instituțiilor și-au dat seama că trebuie să lucreze împreună, pentru a fi mai eficienți.

„Nu existau rezultate în combaterea corupției. Și atunci, ce au făcut conducătorii instituțiilor? Au găsit instrumente de a coopera, de a așeza toate instituțiile la masă și de a lucra împreună. Pentru că lupta cu infracționalitatea nu trebuie să o faci fiecare separat. (…) Trebuie să comunici, să colaborezi, pentru că fiecare instituție, cu atribuțiile pe care le are, poate contribui la obținerea unui rezultat”, a precizat ea.

Kovesi consideră că instituțiile statului trebuie să reacționeze la fel ca infractorii, în sensul rapidității și al eficienței, și tocmai de aceea s-a considerat necesară încheierea acestor protocoale secrete cu SRI.

„Pentru infractori e foarte ușor. Se întâlnesc într-o parcare, la un restaurant, pun la cale scheme de fraudare financiare, rețele întregi prin care fac trafic de droguri sau trafic de persoane. Contra acestor forme de lucru ale infractorilor, extrem de simple și de rapide, instituțiile publice trebuie să reacționeze la fel. Rapid și eficient. Și acest lucru nu se poate face decât lucrând împreună. Acesta a fost rostul semnării unor protocoale, a stabilirii unor reguli de lucru, dar care niciodată nu au fost deasupra legii”, consideră fosta șefă a DNA.

Ulterior, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că protocolul încheiat între Parchetul General și SRI, în 2009, s-a situat în afara legii și a Constituției, conferind SRI atribuții de cercetare penală pe care nu le avea atribuite prin lege și transferând unele atribuții ale procurorilor, către serviciul secret.

Ca urmare, judecătorii trebuie să reexamineze probele din toate dosarele în care procurorii au lucrat alături de agenții SRI, la obținerea probelor sau în punerea în aplicare a mandatelor de interceptare, pentru a stabili dacă strângerea probelor a respectat legile.

Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu
Recomandări

Guvernul PNL a reluat proiectul de 11,7 milioane de lei inițiat de guvernul PSD cu Alexandru Cumpănașu

Acest lucru a deschis nenumărate breșe în dosarele penale, cele mai multe instrumentate chiar de DNA, dând posibilitatea inculpaților să conteste probele strânse împotriva lor, comentează sursa citată. Citește aici interviul complet!

Laura Codruța Kovesi – candidată pentru șefia Parchetului European

Laura Codruța Kovesi este candidată pentru șefia Parchetului European, ea plecând cu prima șansă pentru acest post, în ciuda opoziției Guvernului României.

Cu toate aceste, procedura de negociere politică a acestui post, între Parlamentul European, care o susține pe Kovesi, și Consiliul European, unde majoritatea merge pe mâna procurorului francez Jean-Francois Bohnert, s-a împotmolit, fără să se ajungă la un rezultat.

Negocierile vor fi reluate în viitoarea legislatură europeană, care va rezulta după alegerile din 26 mai.

Armata Română vrea să evacueze în plină iarnă o familie cu opt copii!
Recomandări

Armata Română vrea să evacueze în plină iarnă o familie cu opt copii!

FOTO: Hepta


Citește și:

Florian Coldea a fost audiat la Secția specială în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Ce spune despre aducerea în țară a lui Nicolae Popa

Portalul liga.net (Ucraina): Kovesi este dorită de Vladimir Zelensky la Procuratura Generală a Ucrainei. Echipa candidatului la prezidențiale neagă informația

Traian Băsescu, în redacția Libertatea: „Aș vota pentru Codruța Kovesi ca procuror șef european, deși a făcut rău justiției și a dat PSD muniție ca să atace justiția”


 

Close
Închide
  Close