Mergi direct la conținut »
Organizațiile maghiare din România primesc peste 100 de milioane de euro de la Ungaria în 2018
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Organizațiile maghiare din România primesc peste 100 de milioane de euro de la Ungaria în 2018

Organizațiile maghiare din România primesc peste 100 de milioane de euro de la Ungaria în 2018

Organizațiile maghiare din România primesc peste 100 de milioane de euro de la Ungaria în 2018, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate de Executivul ungar, în ultimele zile ale anului trecut.

Cea mai mare sumă, 26,78 miliarde de forinţi (aproximativ 90 de milioane de euro), va reveni Eparhiei Reformată din Ardeal, scrie Rador. Banii vor fi cheltuiți pentru finanțarea deferitelor programe precum și penru achiziţii mobiliare şi imobiliare şi cheltuielile curente de funcţionare. De asemenea, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia va primi 1,5 miliarde de forinţi (aproximativ 4,7 milioane de euro).

Au mai primit finanţare o serie de organizaţii civice dar și Fundaţia Mans Sana, finanţatorul Academiei de Hochei pe Gheaţă din Cârţa.

O sumă importantă de bani va reveni Asociaţia Erdélyi Médiatér, cea care finanţează portalul de ştiri în limba maghiară Főtér.ro. Aceștia vor primi 1,45 miliarde de forinţi (4,6 milioane de euro). Suma este aproximativ egală cu cea primită de UDMR de la Guvernul României pentru finanţarea tuturor instituţiilor culturale maghiare.

Cel mai mare trust de presă în limba maghiară din România, Editura Udvarhelyi Híradó, care recent a solicitat declanşarea procedurii de reorganizare judiciară pentru că a ajuns în incapacitate de plată, nu a primit nimic. Rador scrie că acest lucru se datorează faptului că finanţatorul Editurii Udvarhelyi Híradó este Fundaţia „Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért” (Fără frontiere pentru presa de limba maghiară) care este în proprietatea omului de afaceri Simicska Lajos. Fost prieten apropiat al premierului Viktor Orban, Simicska a căzut în dizgrație în 2015 după ce a l-a acuzat pe premier că a fost agent secret al poliţiei politice din Ungaria şi că ar face jocurile Moscovei.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

Potrivit jurnalistului de investigaţie Sipos Zoltán, publicat într-o postare pe Facebook, este posibil ca prin suma deosebit de mare care a fost alocată finanţatorului Főtér.ro se intenţionează preluarea trustului maghiar de presă Udvarhelyi Híradó de către guvernul maghiar din proprietatea lui Simicska. Ipoteza este cu atât mai credibilă cu cât odată cu apropierea alegerilor din Ungaria, a crescut importanţa voturilor cetăţenilor maghiari din România.

UDMR a semnat, luni, la Cluj, o rezoluție comună cu reprezentanții Partidului Civic Maghiar și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania în vederea armonizării conceptelor de autonomie. ”Autonomia înseamnă bunăstare, nu separare. Obiectivele noastre nu încalcă drepturile românilor, dar știm, de asemenea, că eforturile noastre pot avea rezultat numai cu sprijinul majorității”, a transmis liderul UDMR Kelemen Hunor.


Citește și: VIDEO/Samsari șmecheri, autoritați nepăsătoare. Mașini cu numere false se plimbă nestingherite prin România


 

Close
Închide
  Close