Mergi direct la conținut »
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă, la Centrul Antigrindină din localitatea Dancu, că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, aici numărul lor urmând să ajungă la 18.
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Petre Daea, despre rachetele antigrindină din România: „De anul viitor, prindem toată suprafaţa ţării”

De Dragoș Tănase, . Ultimul update Duminică, 05 mai 2019, 02:30

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, patru dintre ele fiind în judeţul Iaşi, unde numărul lor va ajunge la 18.

Ad placeholder

Astfel, urmează ca în 2020 să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren, potrivit ministrului Agriculturii, care s-a aflat la Centrul Zonal Antigrindină din localitatea ieșeană Dancu, unde a avut o întrevedere cu reprezentanţii instituţiei.

„Vor fi încă patru (puncte de lansare a rachetelor – n.r.) în Iaşi şi la nivelul ţării încă 65. Spun la nivelul ţării pentru că am deschis aria de intervenţie. Am lărgit aria de intervenţie şi ne ducem spre zona de vest a ţării, spre zona de centru a ţării, iar de anul viitor prindem toată suprafaţa ţării”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

El a arătat că ministerul va continua investiţiile în lupta pentru combaterea grindinei şi va cumpăra cele două escadrile de avioane.

„Să nu vă aşteptaţi că vor fi avioane deosebite, că sunt extraordinare. Sunt avioane care pot să zboare şi le folosim ca vehicul pentru a duce această iodură de argint acolo unde specialiştii vor considera necesar ca punct de intervenţie.

De asemenea, vom compensa şi vom completa aceste acţiuni cu generatoarele terestre, generatoare care vor fi la îndemâna fermierilor şi vor fi sub comanda tehnică a centrului naţional. Aici e vorba de o conduită unitară şi de o acţiune de specialitate ce trebuie ţinută în mână pentru că acest sistem integrat, acest sistem realizat în România, este un sistem care face parte din strategia ţării.

Este un sistem strategic de o importanţă deosebită pe care trebuie să ne bizuim întrucât el protejează nu numai terenurile agricole, nu numai suprafeţele acestea cultivate cu diferite culturi. Indiferent dacă vorbim de plantaţii viticole sau pomicole, ele sunt sisteme care prin specificitatea lor apără şi localităţi. Se ştie că grindina face ravagii nu numai la culturi”, a precizat Daea.

Întrebat ce suprafaţă de teren este protejată, ministrul Agriculturii a spus că în prezent aceasta este de aproximativ un milion de hectare, urmând a se dubla în 2020.

„Anul viitor va ajunge la peste 2,5 milioane de hectare şi, evident, vom ocupa întreaga suprafaţă a ţării intervenind punctual pe suprafeţele unde intră pe aria de interes şi în aria de intervenţie a punctelor de lansare. Noi suntem focusaţi pe suprafeţele acestea economice extrem de importante.

Am pornit de la aceste suprafeţe şi extindem şi la altele în aşa fel încât şi zonele legumicole să fie protejate, şi zonele unde se cultivă cereale şi avem producţii, fiecare trebuie să ajungă în magazii şi care stau la baza alimentării populaţiei”, a mai spus Petre Daea.

Deocamdată, sistemul antigrindină de 25 de milioane de euro dă rateuri! 16 rachete, de aproape 1.300 de euro bucata, au fost trase degeaba în ziua urgiei.

Dincolo de tornada din Călăraşi, vremea extremă de la mijlocul săptămânii a produs pagube majore în judeţul Prahova.

Pe măsură ce fermierii contabilizează dezastrul, apar tot mai multe semne de întrebare cu privire la funcţionalitatea Sistemului Naţional Antigrindină.

Județul Prahova a fost marți sub cod portocaliu de vreme rea. Aici, ruperea de nori a însemnat căderi de grindină într-o zonă cu tradiţie în domeniul viticol.

Ad placeholder
Radu Tudor, ode în direct pentru Raed Arafat: „Din martie până astăzi, dormiți 4-5 ore pe noapte… Deciziile luate sunt impresionante”
Recomandări
Radu Tudor, ode în direct pentru Raed Arafat: „Din martie până astăzi, dormiți 4-5 ore pe noapte… Deciziile luate sunt impresionante”
 

Peste 1.000 de hectare de viță-de-vie, dar şi culturile de porumb și de rapiţă din imediata vecinătate au fost afectate de bucăţile de gheaţă.

Fermierii din zonă calculează şi la această oră pagubele, în contextul în care mulţi nu ar fi avut culturile asigurate.


Citește și:

Raed Arafat: RO-ALERT va transmite și fenomene meteo extreme. Decizia vine după ce sistemul nu a anunțat tornada din Călărași

VIDEO | Imagini terifiante! Momentul în care autocarul este răsturnat de tornadă, filmat de un pasager! „Închinați-vă și rugați-vă”

Ministrul Muncii promite ajutoare pentru cei afectați de tornada din Călărași

Tornada din Călărași a ajuns în presa internațională. La Repubblica: „Tornadă apocaliptică în România. Imaginile sunt impresionante”


 

Ce alegere! Ce antrenor din strainatate vrea Hagi in locul lui la Viitorul: "Da, recunosc"
PARTENERI - GSP.RO
Ce alegere! Ce antrenor din strainatate vrea Hagi in locul lui la Viitorul: "Da, recunosc"
Andreea Esca, un nou gest șocant. Ce face acum, după ce s-a vindecat. I-a uluit pe toți
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Andreea Esca, un nou gest șocant. Ce face acum, după ce s-a vindecat. I-a uluit pe toți
Horoscop 3 august 2020. Gemenii intră în conflicte cu cei din anturajul apropiat sau cu persoane necunoscute
HOROSCOP
Horoscop 3 august 2020. Gemenii intră în conflicte cu cei din anturajul apropiat sau cu persoane necunoscute
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close