Mergi direct la conținut »
Tăriceanu, despre moartea lui Răzvan Ciobanu: "Ar trebui să ne dea de gândit!"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Tăriceanu, scrisoare deschisă adresată liberalilor: „Convingeți-l pe Iohannis, liderul vostru vremelnic, să semneze revocarea lui Augustin Lazăr”

De Octavian Cojocaru, . Ultimul update Duminică, 14 aprilie 2019, 17:13

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cere Partidului Național Liberal (PNL), să susțină demersul de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr, pe care îl numește „o coadă de topor a regimului comunist” și „unul dintre mulții călăi ai părinților și bunicilor noștri”. Tăriceanu le-a transmis liberalilor, într-o scrisoare deschisă, să intervină pe lângă președintele Iohannis, pe care PNL îl susține în alegerile prezidențiale, să semneze decretul de revocare a lui Lazăr. 

Ad placeholder

Tăriceanu a reluat tema scandalului legat refuzul lui Augustin Lazăr de a-l elibera pe disidentul comunist Iulius Filip, în anii 80, perioada în care actualul procuror general al României a condus Comisia de propuneri pentru liberare a Penitenciarului din Aiud.

„Vedem, de câteva zile, mărturiile lui Iulius Filip, disident anticomunist închis mulți ani în temnița de la Aiud. Apoi au apărut alți și alți deținuți politici a căror viață a fost un iad din cauza unei cozi de topor a Securității. Acea coadă de topor are un nume. Se numește Augustin Lazăr. Este actualul procuror general al României.

Chiar dacă Iulius Filip ar fi fost singurul care a suferit în închisoarea de la Aiud din cauza procurorului Lazăr, acesta din urmă ar fi trebuit să fie de mult plecat. Dar au mai fost Marin Iancu, Ioan Muntean și alte zeci de deținuți de la temnița din Aiud, cărora procurorul comunist Lazăr, șeful comisiei pentru eliberări condiționate, le-a refuzat dreptul la libertate.

Le-a furat din viața lor mulți ani! A lipsit copiii de tații lor mulți ani! Toate, în numele unui regim autoritar, căruia procurorul Lazăr i-a jurat credință veșnică”, a scris Tăriceanu.

Tăriceanu: „Să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temnițele comuniste”

Liderul ALDE l-a numit pe Lazăr „unul dintre mulții călăi ai părinților și bunicilor noștri” și cere PNL, partidul care îl susține pe Iohannis în alegerile prezidențiale, să-l convingă pe șeful statului să semneze decretul de revocare a lui Augustin Lazăr.

„Fac un apel la voi, dragi prieteni liberali, să susțineți solicitarea noastră de demitere a lui Augustin Lazăr, unul dintre mulții călăi ai părinților și bunicilor noștri, omul care și-a clădit o carieră de succes pe lacrimile și suferințele celor care au cutezat să înfrunte regimul de tristă amintire.

Vă cer să-l convingeți pe domnul Iohannis, liderul vostru vremelnic, să dea dovadă de respect față de cei care au fondat Partidul Național Liberal, să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temnițele comuniste și să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României. Fiți alături de noi măcar acum, pentru că istoria nu ne va ierta pe niciunul, dacă vom eșua în demersul nostru”, a mai scris Tăriceanu.

Lazăr: „Atribuțiile acestei comisii nu erau de punere în libertate”

Augustin Lazăr s-a apărat în scandalul „Iulius Filip” susținând că acea comisie din care făcea parte nu avea contact cu deținuții și tot ce făcea era să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și dacă au sau nu rapoarte disciplinare din timpul detenției.

„Episodul la care fac referire unele instituții de presă a fost prezentat tendențios, fără a ține cont de explicațiile pe care le-am mai dat. Atribuțiile acestei comisii nu erau de punere în libertate a celor condamnați.

Ad placeholder
Pentru că nu acceptă să vorbească lângă el cu specialiști, președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor!
Recomandări
Pentru că nu acceptă să vorbească lângă el cu specialiști, președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor!
 

Acesta era atributul exclusiv al instanței de judecată. Legea avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați”, a spus Lazăr, într-o conferință de presă.


Citește și: 

VIDEO / Augustin Lazăr: „Nu am colaborat cu Securitatea. Doresc să exprim scuze instituționale pentru practicile discutabile dinainte de ’89”

OPINIE/ Tolo: Tot ce a putut Augustin Lazăr a fost să numească «practici discutabile» ce făceau procurorii înainte de 1989, în cazul disidenților politici!

OPINIE | „Lazăre, vino afară!” PAH, despre procurorul general al României

INTERVIU EXCLUSIV | Călin Popescu Tăriceanu nu se teme de lupta cu Iohannis: „Mă înham la muncă, nu la remorca sondajelor!”

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
HOROSCOP
Horoscop 7 august 2020. Balanțele se bucură de mai multă apreciere din partea superiorilor
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close