Țările emergente care s-au împrumutat de la China, nevoite să plătească sume-record

În 2013, China a lansat programul mondial de infrastructură denumit „Noul drum al mătăsii”. Programul a fost lansat pentru a-și dezvolta legăturile comerciale cu restul lumii și mai ales pentru a-și asigura aprovizionarea cu materiale necesare dezvoltării în diferite domenii.

Împrumuturile pe care le așteaptă China în 2025 se înscriu în cadrul aceluiași program. Țările emergente se vor confrunta cu un val uriaș de plăți ale datoriilor și dobânzilor către China. Cercetătorul Riley Duken trage un semnal de alarmă și spune că în următorii ani China va deveni un „colector de datorii”.

„Ţările emergente se confruntă cu un val uriaş de plăţi ale datoriilor şi dobânzilor către China”, spune cercetătorul Riley Duken, într-un studiu realizat de Institutul Lowy și citat de France24.

Cele mai sărace 75 de țări din lume vor plăti datorii-record Chinei

Pe baza datelor analizate de la Banca Molndială, Institutul Lowy a calculat sumele pe care țările le-ar datora la acest moment Chinei. Cele mai sărace 75 de țări din lume vor avea de plătit cele mai mari datorii Chinei în 2025, pentru o sumă totală estimată de 19 miliarde de euro.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Contractarea de credite de către China este în scădere peste tot în prezent, după cum se mai precizează în datele institutului australian. Totuși, în 2023, respectiv în 2019, Honduras și insulele Solomon au beneficiat de o serie de împrumuturi din partea Chinei, după ce au rupt relația cu Taiwanul.

În ultimii ani, Indonezia și Brazilia au semnat noi acorduri de împrumuturi cu China, încercând să-și securizeze aprovizionarea cu minereuri și metale.

În prezent, China este considerată cea mai mare amenințare militară și cibernetică pentru Statele Unite. Potrivit raportului anual de evaluare a amenințărilor întocmit de serviciile secrete americane, China ar avea inclusiv capacitatea de a lovit Statele Unite cu arme convenționale, de a compromite infrastructura prin atacuri cibernetice și de a viza activele din spațiu.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.