UPDATE: Judecătorul Bălănescu a anunțat că a fost finalizată administrarea probelor și că la următorul termen, peste o săptămână, vor fi audiați ultimii trei inculpați: Moise Marian, pirotehnistul care a aprins artificiile în Colectiv, Radu Antonina, angajata ISU care ar fi trebuit să verifice clubul Colectiv, și Nițu Daniela, patroana firmei de artificii.

Instanța i-a anunțat pe avocați să fie pregătiți pentru dezbateri pe fondul cauzei, adică pentru finalizarea procesului. Inculpații vor putea să aibă ultimul cuvânt în faţa instanței. Judecătorul a anunțat că dacă dezbaterile nu vor fi finalizate joia viitoare, vor fi acordate termene foarte scurte, la câteva zile distanță.

UPDATE: În momentul de față se discută ultimele solicitări de probe. Judecătorul a respins cererea de realizare a unei noi expertize de simulare a incendiului.

Apoi, avocatul lui Anastasescu a solicitat verificarea ipotezei că în Colectiv s-ar fi folosit „material pirotehnic militar, substanțe incendiare de luptă”, însă și această cerere a fost respinsă de instanță.

„Nu avem niciun indiciu”, a motivat judecătorul Bălănescu. „Nu putem merge pe zvonistică. Chiar și despre dinozauri avem niște elemente… Nu facem experimente și simulări doar de dragul unei ipoteze de tip complot”, a completat acesta.

UPDATE: Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a fost amendat din nou, cu 4.000 de lei, pentru că a ridicat tonul în sala de judecată.

Mincu îi punea întrebări lui Piedone, judecătorul i-a spus că fostul edil a răspuns deja. Patronul Colectiv s-a enervat, iar judecătorul i-a reproșat că a ridicat tonul și i-a dat o amendă cu 2.000 de lei. Ulterior, l-a amendat cu încă 2.000 de lei.

Şi avocatul lui Mincu, care a intervenit în apărarea clientului, a fost amendat, tot cu 2.000 de lei. „Mi s-a părut ironic tonul vocii dumneavoastră”, i-a explicat judecătorul decizia.

UPDATE: Fostul primar al Sectorului 4, Cristian-Popescu Piedone a început să dea declarație de inculpat în fața judecătorului.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale fostului edil.

  • Nu mă consider vinovat. În administrația locală am stat 25 ani. Am fost primar din 2008 în noiembrie 2015.
  • Legea nu imi permitea sa verific autorizatia, fiindca nu era emisa de mine
  • Era vorba de 300 de metri pătrați și un număr de 80 de locuri la mese, ceea ce, conform legislației, nu impunea existența unui aviz PSI emis de ISU. Despre aceste aspecte m-am informat ulterior. Exista un vid legislativ.
  • Clubul Colectiv a fost controlat pe timp de zi, pentru ca Primăria are program 8:00 – 16:00.
  • S-a aplicat o amenda pentru personal necalificat și ceva cu băuturile, nu mai țin minte, cu 10 zile înainte de incendiu.
  • La o săptămână de la preluarea primului mandat, a fost un concurs internațional de artificii la noi în sector. Am cerut sprijinul ISU pentru a asigura protecția cetățeanului.
  • Nu știu dacă la Colectiv s-au făcut lucrări care să necesite autorizație. Nu știu ce lucrări s-au făcut. Nu s-a solicitat eliberarea unei autorizații. Știam doar că e o cladire veche.
  • Nu mai știu dacă SC Colectiv SRL avea autorizație de a funcționa noaptea.
  • Nu mai pot să îmi aduc aminte programul de la toate cluburile care au cerut autorizație.
  • Peste 80% din barurile și cluburile din România funcționează fără autorizație ISU. Hotărârile Consiliilor Locale nu sunt susținute de legi.

Avocatul lui Piedone a încercat de mai multe ori să intervină pentru a-și ajuta clientul, dar judecătorul l-a amenințat că-l amendează dacă va continua.

„Dar lasați-l domnule, nu mai interveniți, că vă amendez! E matur și vaccinat”, i-a transmis judecătorul avocatului.

UPDATE: Daniela Niță, patroana firmei de artificii, nu a făcut declarații, joi. ”Nu azi, domnule, nu pot să stau în picioare. Sănătatea noastră se degradează pe zi ce trece”.

Urmează să dea declarații fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

UPDATE: A fost audiat și Șerban Alexandru Gabriel, unul dintre supraviețuitorii tragediei din Colectiv.

„Am suferit arsuri pe 35% din suprafața corpului, dar și pe căile respiratorii. Am avut de trei ori stop cardiac. Nu știu câte zile am fost internat, 8 zile am fost în coma.

Pe 23 decembrie 2015 știu ca am fost externat. Mâna dreapta îmi mai funcționează la 85%, nu mai pot scrie bine la tastatură. Am reușit cu greu sa iau BAC-ul. În mijloacele de transport se uita lumea ciudat la mână”, a spus acesta în fața judecătorului.

UPDATE: Tase Florea, tatăl Valentinei, despre sinuciderea lui Răzvan: „El luase decizia, ne zisese mereu că vrea să fie îngropat în același loc cu Valentina. Am fost și eu surprins… Că în societatea noastră mai poate exista o poveste ca în Romeo și Julieta. Mama lui a rămas singură”.

Vorbind despre fiica sa, bărbatul a spus că: „Am văzut în filmare că ea a fost lăsată să moară. Avea nările obturate. A fost lăsată să moară în agonie, lăsată… cum a zis acel colonel”.

UPDATE: A fost audiată și Doina Florea, mama Valentinei.

Aceasta a declarat cu lacrimi în ochi că: „Răzvan nu își mai vedea rostul fara ea. I-am zis că nu ne supărăm, să își găsească altă fată, să meargă înainte. L-am îngropat lângă fata noastră. Merg din două în două zile la ei.”

UPDATE: Al doilea martor audiat a fost Gabriela Florea, sora Valentinei: „Așa cum e la creștini, înainte și după Hristos, așa e la noi: înainte și după Colectiv.”

UPDATE: A fost audiat un prieten al cuplului Valentina Florea – Răzvan Soroceanu, Alexandru Tunaru.

El a declarat că „Răzvan mi-a spus, după ce a murit Valentina, că nu mai are rost să trăiască”.

Răzvan Soroceanu s-a sinucis în 2017, fiind considerat drept a 65-a victimă a incendiului din clubul Colectiv.

UPDATE: Judecătorul a anunțat că a primit înregistrarea realizată de ISU în noaptea incendiului.

Este vorba de filmarea publicată de Libertatea în luna octombrie, după ce a fost ținută secretă timp de aproape patru ani

„Am primit înregistrarea de la ISU, cine o dorește o copie să depună cerere”, a anunțat judecătorul în sala de judecată.

UPDATE: După o oră de deliberări în camera de consiliu, judecătorul Vlad Andriescu a respins cererea de recuzare a judecătorului de caz din dosar.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, care au susţinut cererea de recuzare prin avocaţi, au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei, pentru „abuz de drept”.

Termenul continuă, urmând să fie audiat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

UPDATE: Un judecător se pronunță la această oră pe cererea de recuzare.

Sala de judecată a fost eliberată și este o pauză.

Tribunalul București a solicitat CSM detașarea judecătorului Mihai Bălănescu pentru 4 luni, din septembrie până în decembrie. Dar avocatul lui Anastasescu spune că „timp de 2 ani de la data promovării într-o funcţie de execuţie, judecătorul nu mai putea fi transferat, conform legii”.

Avocatul lui Alin Anastasescu a invocat o excepție de nelegalitate privind constituirea completului de judecată.

El susține că CSM a hotărât încă din luna martie ca judecătorul Bălănescu să fie promovat la Curtea de Apel Ploiești, dar el a continuat să judece la Tribunalul București.

În 5 martie, CSM a fost obligat să îl încadreze pe judecătorul Mihai Bălănescu, cel care a fost repartizat să preia dosarul Colectiv în octombrie 2018, într-o funcţie de execuţie la Curtea de Apel Ploiești.

Avocatul lui Anastasescu susține, joi, că „toate deciziile din 5 martie 2019 trebuie să fie nule și că judecătorul Bălănescu trebuia descărcat de dosarele aflate pe rol și repartizate altui complet de judecata”.

El spune că a depus o cerere de recuzare.

De cealaltă parte, avocații părților civile din dosar spun că este vorba de ”o cerere personală” și cer să fie respinsă.  

La începutul termenului de joi, judecătorul a decis amendarea Spitalului Floreasca ”pentru că nu a pus la dispoziție dosarul medical al Mădălinei Strugaru”.

Mădălina e una dintre victime, sora iubitei lui Andrei Găluț. Ea a decedat la 12 zile după incendiu, la spital.


Termenul de joi ar putea fi primul în care se s-ar putea vorbi și despre filmarea publicata ISU ținută secretă și publicată de Libertatea luna trecută.

George Alin Anastasescu, Paul Gancea și Cristian Mincu, cei trei patroni ai clubului au ajuns la instanță și stau toți în aceeași bancă.

Inculpații din dosarul Colectiv

În dosarul Colectiv au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu; Daniela Niţă – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu – şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea – consilier superior, Ramona Sandra Moţoc – referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu, dar şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.

În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arăta că patronii de la Colectiv ”au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.

Parchetul Militar a deschis dosarul Colectiv 2

În urma incendiului de la Colectiv, 64 de tineri au murit și câteva sute au fost răniți.

Dosarul Colectiv a luat o turnură nouă, după ce Libertatea a publicat pe 24 octombrie cele 20 de minute și 40 de secunde filmate de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU sosit la locul tragediei.

Filmarea a fost ținută secretă de șefii ISU chiar și pentru anchetatori, astfel încât Parchetul Militar a anunțat la scurt timp că a deschis dosarul Colectiv 2.

Procurorii militari au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu. Cercetările se fac „cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spaţiul public în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv în seara de 30.10.2015 de către persoane care au calitatea de militar”, a anunțat atunci Parchetul Militar.

 
Citeşte şi:

Munca nevăzută din spatele recordului celor 675.000 de voturi din diaspora

Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale: „M-a lovit în abdomen. Mi-a spus că alte fete și-au luat bătaie ca să învețe să stea în poziția capră”

Discurs al lui Florentin Pandele în apărarea catedralei de 105 milioane de lei din Voluntari: ”Credință și națiune, părinți români, nu soroșist din ăștia!”

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce imagini compromițătoare a primit Liviu Dragnea cu Irina Tănase. A văzut negru în fața ochilor: „E de negăsit!”
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Observatornews.ro
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!