UPDARE 19:30. Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a anunțat că PNL nu va particpa duminică la ședința în care va fi citită moțiunea de cenzură. Întrebat dacă respinge total varianta ca PNL să voteze la moțiunea de cenzură, Orban a spus că, din punctul său de vedere, așa ar trebui să se întâmple, însă a precizat că orice decizie importantă în partid trebuie luată în forurile statutare.

UPDATE ora 18:58. Potrivit unui comunicat transmis de PSD sâmbătă seară, 39 de organizații PSD au semnat un document prin care se desolidarizează de ultimele acțiuni ale lui Sorin Grindeanu și Victor Ponta. Execpție fac organizația din Timiș, condusă de Sorin Grindeanu, și cea din Caraș-Severin, care nu s-a întrunit pentru a lua o decizie.

UPDATE ora 17.45. Câteva organizații PSD au anunțat deja că vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Este vorba despre organizațiile PSD din Constanța, Giurgiu, Arad, Dâmbovița și Suceava.

UPDATE ora 16.10. UDMR nu a luat o decizie în privința modului în care parlamentarii UDMR vor vota la moțiunea de cenzură. Kelemen Hunor a spus că dorește să discute cu reprezentanții amebelor părți, pentru a putea lua o decizie.

USR a anunțat deja că nu va participa la votul pe moțiunea de cenzură. Președintele interimar al USR, Elek Levente, a precizat că urmează să se decidă dacă parlamentarii USR se vor prezenta duminică în Parlament la citirea moțiunii de cenzură a PSD împotriva guvernului Grindeanu.

UPDATE ora 14.00. Președintele Klaus Iohannis a transmis, la Sibiu, o reacție la evoluțiile de pe scena politică, după retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu și anunțul depunerii moțiunii de cenzură. Numai de asta nu aveam nevoie”, spune șeful statului, care a arătat că a transmis PSD-ului, pe toate căile, să termine cât mai repede această criză.

”Numai de asta nu am avut nevoie. Am transmis pe toate căile celor de la PSD să termine repede această criză”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului amintit despre vizita recentă în SUA. Avem deschidere în lume. Aţi văzut, în SUA am fost foarte bine primiţi. Avem deschidere mare în Europa. Ce ne mai lipseşte este un guvern stabil. Sper să se rezolve repede”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, Klaus Iohannis.

UPDATE ora 13:30. Sorin Grindeanu a ajuns în Timișoara pentru a cere sprijinul parlamentarilor în conflictul pe care îl are cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Am venit azi acasă. pentru că am vrut să văd dacă în Timișoara, în Banat, mai există oameni cărora să nu le fie frică. Nu poate să mă dea Liviu Dragnea afară din partid. Este aici și persoana care în 1996 mi-a făcut recomandarea să intru în partid. I-am cerut domnului Liviu Dragnea trei lucruri: 1. În momentul în care își va asuma demisia pentru criză, îmi voi da demisia. 2. Trebuie să se organizeze un congre. Teama de oameni îl face pe Livu Dragnea să se facă într-un cerc restrâns. Cel care fuge de oameni nu are cum să fie președinte. 3. Pentru că PSD a câștigat alegerile, să meargă să garanteze în fața partidului că această aventură în care ne-a aruncat nu ne va duce la pierderea guvernării. Acest lucru nu e normal, e bătaie de joc”, a spus Grindeanu, în fața mulțimii adunate la sediul PSD Timiș.

UPDATE ora 12:00. Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa PSD și a lui Liviu Dragnea. Liberalul a spus că ceea ce se întâmplă acum între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu situează PSD „între penibil și ridicol”, în timp ce despre liderul social-democrat a apus că „probabil vrea să controleze și femeile de serviciu din instituțiile publice”.

O reacție a venit și din partea lui Vasile Blaga, care a spus că PNL ar trebui să nu voteze moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu.

UPDATE 17 iunie, ora 10:00. Președintele PMP, Traian Băsescu, face apel la partidele aflate în Opoziție să nu fie prezente în sala plenului reunit al celor două Camere, când va fi citită și votată moțiunea de cenzură. „Doar așa PSD ar putea înțelege în ce situație ridicolă s-a pus singur, Dragnea ar putea pricepe că viclenia de tip Teleorman nu ține loc de inteligență, iar românii ar vedea cu ochii lor ce oameni de proastă calitate au votat”, a spus Băsescu.

Criza din PSD. Vineri: Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului. Demisiile lui Carmen Dan și Sevil Shhaideh au fost trimise la Cotroceni. Parlamentul, convocat duminică

UPDATE ora 23.30 Evenimentele petrecute vineri (numirea lui Victor Ponta ca secretar general al Guvernului și decizia lui Sorin Grindeanu de a trimite la Palatul Cotroceni demisiile lui Carmen Dan și Sevil Shhaideh) au schimbat planurile PSD. Mihai Fifor, liderul PSD din Senat, a anunțat, vineri seară, că Parlamentul va fi convocat duminică pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Decizia a venit după ce Victor Ponta a atras atenția că termenul dat inițial de Liviu Dragnea, privind votul pe moțiune miecurea viitoare, nu se potrivește cu Regulamentul Parlamentului. Și adăuga că este posibil să conteste acest aspect. Social-democrații s-au repliat și au anunțat că vor depune și citi moțiunea duminică, ca apoi, în termenul de 3 zile, respectiv miercuri, să dea și votul în plenul celor două Camere.

UPDATE ora 23:00 Apar primele reacții din PSD, în urma deciziilor luate azi de Sorin Grindeanu.

PSD vorbește de ”lovitură de stat”

PSD a transmis, vineri seară, un comunicat oficial în care spune că în toate acțiunile ilegale, Victor Ponta și Sorin Grindeanu nu reprezintă PSD și nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice. PSD spune că cei doi acționează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor.

Carmen Dan, unul din miniștrii a cărui demisie a fost trimisă la Palatul Cotroceni, a spus că „ne confruntăm cu o adevărată lovitură de stat”. Ea l-a acuzat pe premier de ”încercarea disperată de a face un cabinet punând presiune continuă și negociind, prin eludarea Constituției.

Sevil Shhaideh a spus că Sorin Grindeanu este complexat de faptul că nu a fost prima propunere de premier din partea PSD.

Două demisii, trimise la Cotroceni: Camen Dan și Sevil Shhaideh; Ponta preia Secretariatul Guvernului

UPDATE ora 20.10 Sorin Grindeanu i-a trimis președintelui Klaus Iohannis demisiile ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh. Totodată, șeful Executivului a trimis și propunerile pentru interimat: Grindeanu la Interne și Augustin Jianu la Dezvoltare.

UPDATE ora 18.50 Victor Ponta a fost numit Secretar General al Guvernului. Decizia semnată de Mihai Ghiciu a fost publicată în Monitorul Oficial. Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc nu a vrut, inițial, să plece din funcție. Ponta este parlamentar PSD, astfel că are la dispoziție 30 de zile să opteze între cele două funcții, în caz contrar intrând în stare de incompatibilitate.

UPDATE ora 17.20 Tinerii social-democraţi s-au întâlnit, vineri, la Neptun, la Şcoala de pregătire politică, unde iniţial şi preşedintele PSD Liviu Dragnea îşi anunţase prezenţa, însă acesta nu a mai venit. Biroul de presă al PSD a anunțat că președintele PSD și-a anulat participarea la eveniment.

Liderul PSD a rămas în București, și are negocieri cu partidele parlamentare, în contextul în care social-democraţii pregătesc textul moţiunii de cenzură ce urmează a fi depusă la începutul săptămânii viitoare. În plus, parlamentarii PSD au fost anunțați să își anuleze toate deplasările externe dar și concediile, în perioada următoare, care este decisivă pentru viitorul guvernării PSD.

UPDATE ora 15:00. Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel i-a spus președintelui României, în cadrul primirii oficiale de la Palatul Cotroceni, că, deși a venit într-un moment dificil, este foarte important ca România să-şi găsească curând stabilitatea politică.

Blocaj în Guvern: Secretarul general nu vrea să își semneze demisia

UPDATE ora 14:40. Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, se află încă în funcție, deși Sorin Grindeanu îi anunța aseară pe jurnaliști să stea cu ochii pe Monitorul Oficial ca să afle dacă acesta va fi schimbat.

Mihai Busuioc a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care dispunea chiar eliberarea sa din funcție. În absența semnăturii lui Busuioc, Monitorul Oficial nu avea cum să publice actul de eliberare din funcție. Așadar prim-ministrul nu poate să trimită de unul singur un ordin spre publicarea în Monitorul Oficial.

UPDATE ora 13:45. Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, în legătură cu actuala criză politică din România, că așteaptă rezolvarea crizei.

„În comunicarea instituțională pe care o am, aștept rezolvarea crizei”, a declarat președintele Klaus Iohannis, înainte de a-l primi la Cotroceni pe premierul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Tatăl lui Grindeanu: Sunt mândru de el!

UPDATE ora 12:40. Consilierul județean PSD Nicolae Grindeanu, tatăl lui Sorin Grindeanu, anunță că este „mândru” de acțiunile fiului sau.

„Doar atât vreau să spun: sunt mândru de el și sunt alături de el!”, a declarat Nicolae Grindeanu, membru PSD și membru în Consiliul Județean Caraș-Severin.

UPDATE ora 12:20. Guvernarea a fost confiscată de două zile de un individ care s-a baricadat de unul singur la Palatul Victoria „și care se crede subit Robin Hood”, a afirmat vineri liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.

UPDATE ora 12:10. Ministrul demisionar Carmen Dan, despre Grindeanu: ”Este singur, un premier al nimănui, legat cu lanţuri de scaunul de prim-ministru”, a spus ministrul de Interne, într-o conferință de presă susținută la Minister, unde a vrut să îl contrazică pe Grindeanu care spusese că membrii Guvernului nu sunt prezenți la muncă.

Grindeanu, pe Facebook: #dragneademisia

UPDATE ora 11:50. Premierul Sorin Grindeanu continuă să îi ceară demisia lui Liviu Dragnea. De această dată, prim-ministrul a solicitat acest lucru într-un mod mai puțin obișnuit, postând un mesaj scurt pe pagina sa oficială de Facebook, pe un fundal negru: #dragneademisia. Postarea a fost distribuită de către deputatul PSD Victor Ponta, care s-a declarat un susţinător al său. La jumătate de oră de la publicarea pozei, aceasta a strâns pest e1.500 like-uri şi peste 200 share-uri.

UPDATE 16 iunie, ora 9:30. Mihai Chirica a vorbit despre „execuțiile” din CEx-ul PSD. Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a vorbit într-o conferință de presă, despre cum a fost el înlăturat de la șefia Partidului Social Democrat (PSD) – filiala Iași și cum decurg “execuțiile” în Comitetul Executiv (CEX) al PSD.

Citește și: 

Criza din PSD. Joi: Sorin Grindeanu, exclus din PSD. Miniștrii demisionează. A fost aprobată declanșarea moțiunii de cenzură

UPDATE 23:30. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, care este şi vicepreşedinte PSD, a comentat declaraţiile făcute joi seară de Sorin Grindeanu. Edilul a spus că premierul „joacă Balena Albastră politică” şi că are informaţii că acestaa contactat membri ai PSD, pentru a le oferi funcţii în Guvern.

UPDATE 21:00. Sorin Grindeanu a reiterat, în declarația de presă făcută la Palatul Victoria, că va demisiona numai după ce președintele PSD Liviu Dragnea va demsiona din funcție. Șeful Executivului i-a cerut lui Dragnea să își asume până luni responsabilitatea pentru criza politică. Sorin Grindeanu a spus că va rămîne membru PSD indiferent de ce spune Liviu Dragnea.

Prim-ministrul a menționat că nu se agață de scaun. ”Eu am unde să mă întorc. Mi-am făcut școala la timp, fără să repet anii. Domnul Dragnea se agață disperat de funcții, în speranța că asta îl va salva de trecut. Aceasta este puterea care îl mână în luptă. Domnul Dragnea trebuie își asume situația de criză în care a băgat țara. Dragnea încearcă să confiște un întreg partid, și îi este frică să ia contact cu marea masă a membrilor de partid. De un an de zile, acesta partid nu a mai avut un BPN, care se ținea în fiecare săptămână, doar aceste CEX-uri din două în două luni, pentru execuții”, a spus premierul.

UPDATE 19:35. Premierul Sorin Grindeanu va face declarații de presă la Palatul Victoria. Deși inițial s-a anunaț că prim-ministrul va vorbi de pe peluza din fața clădirii Guvernului, în jurul orei 19 Grindeanu a intrat în sediul Guvernului și va face declarații înăuntru.

UPDATE 17:50. Liviu Dragnea a declarat, după ședința CEx, că mai mulți miniștri i s-au plâns, în ultimele două luni, de faptul că nu mai pot comunica cu premierul Sorin Grindeanu și că, din cauza acestei situații, au vrut să părăsească Guvernul. Liderul PSD a confirmat excluderea lui Grindeanu din partid și că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi depusă luni, iar miercuri va fi supusă votului. De asemenea, Dragnea a spus, referitor la evaluarea Guvernului Grindeanu, că aceasta a fost anunțată încă de la CEx-ul în care Sorin Grindeanu a fost validat ca premier din partea PSD. Liderul social-democrat a mai spus că, în opinia sa și a multora din colegii săi de partid, Sorin Grindeanu „este o unealtă”.

UPDATE ora 15:30. Victor Ponta a fost numit Secretar General al Guvernului, au declarat pentru Libertatea surse politice. Acestuia i-a fost propusă funcția de către premierul Sorin Grindeanu, care a pierdut sprijinul politic al partidului și are, în acest moment, pe masă toate demisiile membrilor Cabinetului.

UPDATE ora 15.20. Conducerea PSD a decis, joi, în Comitetul Executiv Național, excluderea lui Sorin Grindeanu din partid. Mai mult, coaliția va depune luni moțiune de cenzură la adresa Guvernului. Votul a fost dat în unanimintate. Moțiunea ar putea fi votată joia viitoare.

UPDATE ora 15:00. Conducerea PSD s-a reunit în ședință, la sediul partidului din Șoseaua Kiseleff. Presa este ținută la poartă. Potrivit unor surse, moțiunea de cenzură a PSD și ALDE ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, în Parlament. Între timp, apar reacții din partea Opoziției. Liderul PMP Traian Băsescu îi transmite lui Sorin Grindeanu că este obligat de Constituţie să îşi facă Guvern. USR cere alegeri anticipate, iar PNL spune că va decide cum votează când va veni momentul.

UPDATE ora 12:00. Traian Băsescu a scris, pe pagina sa de Facebook, că scena politică din România este o „dramoletă” care are doi autori: Liviu Dragnea și Darius Vâlcov. Totodată, fostul președinte al României scrie că PDL poate fi mândru că „a furnizat PSD doi oameni care ştiu cum se distruge un partid din interior”.

UPDATE ora 11:20. Președintele Iohannis transmite că funcția de premier devine vacantă prin demisie sau moțiune, și nu este cazul acum. Șeful statului afirmă că va demara procedura de numire a unui nou prim-ministru doar în cazul celor două variante prevăzute de Constituția României și solicită partidelor din coaliție rezolvarea crizei politice. Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni, de către Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al șefului statului.

UPDATE ora 10:30. Demisiile miniștrilor au fost înregistrate la Secretariatul Guvernului. Premierul Grindeanu a ajuns, joi, în jurul orei 10.30, la Palatul Victoria. Prim-ministrul are programate mai multe întâlniri, potrivit programului oficial. Demisiile trebuie să ajungă  și la Cabinetul premierului, care urmează să le semneze şi să le transmită Administraţiei Prezidenţialem care ia act de acestea. Demisiile devin irevocabil în maxim 15 zile de la depunerea lor oficială la Guvern.

UPDATE ora 10:00. Carmen Dan, ministrul de Interne, a declarat, joi, că demisiile tuturor membrilor Guvernului au ajuns la Guvern. Ea i-a reproșat premierului Sorin Grindeanu că nu a comunicat cu partidul și cu membrii Executivului. ”Eu mi-am dat demisia ieri și cred că mulți alți colegi, când am fost chemați la CEx”, a precizat ministrul. Surse guvernamentale au precizat pentru Libertatea că la ora 9.00 nicio demisie nu fusese înregistrată oficial la Guvern.

UPDATE ora 9:50. Grindeanu, mesaj pe Facebook pentru membrii PSD: ”Să nu vă fie frică să fiți de partea bună! România are nevoie de stabilitate și de responsabilitate în actul de guvernare!”, a scris prim-ministrul, joi dimineață. Premierul a anunțat, după decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic, în ședința Comitetului Executiv Național, că nu demisionează din funcție.

UPDATE ora 9:40. Preşedintele partidului Pro România, Daniel Constantin, afirmă că va susţine în continuare un guvern condus de Sorin Grindeanu, el precizând că este un om onest care iubeşte România mai mult decât propria funcţie sau beneficiu, iar de la numirea miniştrilor şi până la cele mai controversate decizii, singurii responsabili sunt Dragnea şi Tăriceanu.

UPDATE ora 7:40. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a scris într-o postare pe pagina sa de socializare că „se pare că dintre toţi miniştrii guvernului, numai premierul nu ştia că semestrial se face o evaluare a implementării programului de guvernare” și că doar el credea că e pe viață în scaunul acela. Premierul Grindeanu așteaptă, joi, demisiile miniștrilor la Guvern.

UPDATE 15 iunie, ora 1:20. Social-democraţii se reunesc din nou joi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, pentru a discuta despre o nouă propunere de premier, în condiţiile în care Sorin Grindeanu a rămas fără sprijin politic, iar Guvernul nu mai are miniștri, pentru că au demisionat, a anunţat liderul partidului, Liviu Dragnea.

UPDATE ora 00:15. Fostul lider al PSD Iași este de părere că raportul de evaluare a Guvernului este „o făcătură ieftină pentru a acoperi o decapitare politică a unui premier pus de acelaşi partid”. Chirica susține că Sorin Grindeanu are două soluții: „poate muri cu demnitate sau poate muri fără demnitate”.

Criza din PSD. Miercuri: Sorin Grindeanu pierde susținerea PSD, dar nu demisionează

UPDATE ora 23.55. Sorin Grindeanu a anunțat, miercuri seară, că nu demsionează din fruntea Guvernului, deși Liviu Dragnea i-a cerut, după CEx, să nu se agațe de această funcție. Premierul a spus că va demisiona după ce președintele Klaus Iohannis va nominaliza un alt premier, tot din PSD. Grindeanu a criticat raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu, de existența căruia a spus că a aflat abia miercuri.

De cealaltă parte, Liviu Dragnea a declarat, miercuri seara, după ședința Comitetului Executiv Național, că este o acțiune în premieră, când un partid are curajul să facă o radiografie și să ia o decizie. ”Premierul ne-a spus că putem să îl și excludem din partid că nu îl mai interesează”, a mai spus Dragnea. PSD este pregătit să formeze un nou guvern, cu ALDE, anunță liderii celor două partide din coaliția de guvernare.

UPDATE ora 21.45. PSD a votat retragerea sprijinului pentru Guvernul Grindeanu, în ședința Comitetului Executiv Național de miercuri. Cu câteva ore înainte, și ALDE și-a retras sprijinul pentru actualul Executiv. Cei care refuză să demisioneze din Guvern vor fi excluși din partid, a mai decis conducerea social-democrată. Potrivit unor surse, Tudorel Toader, ministrul Justiției, și Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, nu vor să demisioneze.

UPDATE ora 21.40 Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a ajuns, la ora 21.00, la ședința conducerii PSD. El a spus că va face declarații după discuția cu partenerii de la PSD.

UPDATE ora 20.50 Premierul Sorin Grindeanu a părăsit ședința Comitetului Executiv național. A spus că nu a fost niciun vot, că așteaptă decizia conducerii partidului și că va face declarații la Palatul Victoria.

UPDATE ora 19.20 Premierul Sorin Grindeanu le-a spus colegilor din PSD că nu demisionează și le-a reproșat că în ultima perioadă au avut o campanie fără precedent la adresa propriului Guvern, potrivit dezbaterilor din interiorul ședinței. Ședința partidului a început la ora 16.00 și este încă în desfășurare, la această oră.

Citește și: 

Grindeanu, către colegii din PSD: ”L-am trezit pe Iohannis cu Ordonanța 13. Acum îi dați Guvernul?” Firea: Guvernul nu ne mai aparține!

UPDATE ora 19.00 „A fost Ordonanța 13 și nu ați făcut nimic. Erați aceiași, în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu Ordonanța. Acum îi dați Guvernul. De ce?!”, le-ar fi spus premierul Grindeanu colegilor din partid, în ședința Comitetului Executiv Național, potrivit unor surse politice. Premierul ar fi spus și că nu se ține de scaun.

În replică, liderul PSD Liviu Dragnea i-ar fi reproșat că mulți dintre miniștri au fost doar ”turiști” în Guvern. Și ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan le-a transmis celor din partid că s-au luat măsurile care au putut fi aplicate. ”Vă rog să înțelegeți care este situația actuală și nu ceea ce vă prezintă Darius Vâlcov”, le-ar fi spus Ștefan liderilor PSD.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu ar fi spus în ședință că se știa faptul că acest Guvern este unul de tranziție. ”Guvernul nu ne mai aparține”, ar fi spus și Gabriela Firea.

UPDATE ora 18.30  Demisiile miniștrilor care au decis să își depună mandatul, în fața partidului, se vor activa joi, la Guvern. Acestea vor fi depuse la Secretariatul General al Guvernului sau în ședința de Guvern.

Cea mai mare parte a miniștrilor au aceste demisii puse pe masă, în Comitetul Executiv Național. Doar trei miniștri au decis să nu își dea demisia: Tudorel Toader, Augustin Jianu și Gabriel Leș.

Premierul le-a transmis colegilor din partid că nu își reproșează nimic și că din punctul său de vedere, nu trebuie să își dea demisia.

ALDE i-a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu

UPDATE ora 18.10 ALDE a decis, în şedinţa de miercuri,  să îi retragă sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu, au declarat surse din partid. Potrivit decizie, în cazul în care prim-ministrul decide să nu își dea demisia din fruntea Guvernului, miniştrii ALDE sunt dispuşi să demisioneze din funcții.

ALDE a mai votat pentru păstrarea actualei structuri a Guvernului, și numărul de portofolii din cadrul Executivului.

Trei miniștri refuză să demisioneze din Guvern (surse)

UPDATE ora 17.50 Trei miniștri nu au demisiile scrise și se află la dispoziția premierului Grindeanu. Este vorba despre ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul Apărării, Gabriel Leș și ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, au declarat surse politice pentru Libertatea.

Majoritatea miniștrilor PSD au, însă, demisiile în alb, pregătite pentru a fi activate, în cazul în care partidul va retrage sprijinul politic actualului premier.

Analiza guvernării: Restanțe mari la Finanțe, Justiție, Fonduri Europene, Sănătate, 60% dintre măsuri nu au fost realizate

UPDATE ora 16.50 Potrivit analizei guvernării, din totalul de 393 de măsuri care trebuiau implementate, doar 50 dintre acestea au fost realizate în totalitate, ceeea  ce reprezintă un procent de doar 13%. 107 măsuri au fost atinse parțial, iar restul de 236 nu au fost îndeplinite. Analiza guvernării este prezentată în ședință de Darius Vâlcov, cel cu care Liviu Dragnea a lucrat la Programul de guvernare al partidului.

Potrivit documentului, cel mai mari restanțe se înregistrează la Finanțe, Fonduri Europene, Sănătate, Educație dar și Economie și Justiție. Ministerul cu cele mai mari realizări este cel al Olguțăi Vasilescu. În schimb, la economie nicio măsură nu a fost dusă la capăt, potrivit raportului PSD.

Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat, de altfel, că realizarea pe jumătate a unor măsuri nu a putut fi bifată ca măsură îndeplinită, și că un procent mai mare de 60% din promisiunile din campanie încă nu a fost realizat.

”Suntem într-o situația nu foarte confortabilă dar trebuie să luăm aceste decizii”, a menționat Liviu Dragnea.

Dragnea: Deciziile se vor lua democratic, îmi asum această analiză, deși au fost colegi care mi-au spus să nu o fac; Nu am cerut demisia nimănui!

UPDATE ora 16.00 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, înainte de intrarea în CEx, că el nu a cerut şi nu cere demisiile nimănui, că nu este certat cu premierul Sorin Grindeanu şi că nu este vorba despre ”probleme personale”, între ei doi fiind ”ţara”.

Liviu Dragnea a spus că în Comitetul Executiv se va face o analiză a cifrelor și a stadiului de implementare a programului de guvernare.

”Deciziile se vor lua democratic și vor fi făcute publice”, a spus el. Liviu Dragnea a arătat că a primit sfaturi de la colegi să nu facă acest lucru dar că își asumă.

”Noi nu trebuie să guvernăm pe ascuns, trebuie să fie o guvernare total transparentă. Și trebuie să propunem măsuri pentru recuperarea rapidă a acestor întârzieri”, a mai spus liderul PSD. ”Nu este un CEx pentru cineva”, a mai afirmat Dragnea, arătând că toți trebuie să își asume rezultatele acestei analize.

”Mie nu mi-a fost ușor de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu este guvernul nostru, este guvernul României”, a mai spus Liviu Dragnea, adăugând că va vota și el. Premierul Sorin Grindeanu nu a dorit să facă declarații, la intrarea în ședința Comitetului Executiv Național.

UPDATE ora 15.45 Organizația Municipală a PSD Iași și-a declarat susținerea pentru premierul Sorin Grindeanu.

”Organizația Municipală a PSD Iași consideră că pentru a performa și a obține rezultate, Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului și parlamentarii PSD, formațiune care a propus actuala formulă guvernamentală. Atât Guvernul, cât și Parlamentul și întreaga Românie au nevoie, în primul rând, de stabilitate, pragmatism și disponibilitate de dialog și cooperare astfel încât așteptările legitime ale cetățenilor să poată fi împlinite. Organizația Municipală Iași consideră că PSD trebuie să evite conflictele interne și disputele publice pe marginea guvernării, iar eventualele disfuncții și imperfecțiuni în activitatea politică, ca și în cea guvernamentală trebuie discutate și rezolvate cu sinceritate și responsabilitate”, se arată în comunicatul filialei PSD.

Miniștrii din Cabinetul Grindeanu, chemați de liderul PSD Liviu Dragnea la o discuție; Posibilă demisie în bloc a acestora

UPDATE ora 15.00 Potrivit unor surse, miniștrii din Cabinetul Grindeanu au fost chemați de liderul PSD Liviu Dragnea, pentru o discuție, cu o oră înainte de convocarea Comitetului Executiv Național. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că, dacă partidul îi va cere să renunţe la funcţie, el îşi va da demisia „fără niciun fel de problemă”.

Au ajuns la Palatul Parlamentului miniștrii Agriculturii, Petre Daea, Alexandru Petrescu dar și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor și Adriana Petcu, ministrul Apelor dar și ministrul Educației, Pavel Năstase. Ulterior, au venit și Carmen Dan și Ana Birchall. Potrivit surselor politice, este posibil ca toți membrii Executivului să își dea o demisie, în bloc, din funcții.

De partea premierului Sorin Grindeanu se află organizația din care acesta face parte, Timiș, dar și filiala Caraș Severin.

Alexandru Petrescu a afirmat la intrarea în sala de ședință că este ”o logică a lucrurilor”, faptul că o decizie privind activitatea Guvernului se ia în Comitetul Executiv Național. Este forul de decizie care numește miniștri și, în aceeași logică, poate cere și demiterea lor”, a spus Petrescu.

Ministrul Educației a afirmat că, din punctul său de vedere, stă bine la capitolul evaluării primelor șase luni de mandat.

”Eu nu am dat concurs pe postul acesta de ministru al Educației Naționale,  nu am fost ales, așa cum este ales un parlamentar. Pur și simplu am fost numit de conducerea partidului și de către primul-ministru. Mi se pare normal să se facă această evaluare și în urma evaluării să se ia decizia corespunzătoare”, a spus Pavel Năstase.

El a menționat că deciziile le ia partidul. ”Această evaluare s-a realizat în mod continuu, și se face o analiză pe trimestru. Eu cred că am îndeplinit măsurile din programul de guvernare. Suntem la zi”, a mai spus el.

Pavel Năstase a menționat că nu a semnat nicio demisie în alb.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că, dacă partidul îi va cere să renunţe la funcţie, el îşi va da demisia „fără niciun fel de problemă”.

UPDATE ora 14.20 Liviu Dragnea a avut o discuție cu partenerul de coaliție, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit unor surse, ALDE nu este de acord cu intenția cooptării UDMR în structura guvernamentală și nici nu dorește să piardă portofoliile pe care le-a negociat după alegerile parlamentare.

Conducerea ALDE așteaptă decizia Comitetului Executiv Național, și se va reuni, la rândul ei, la Parlament, pentru a lua o decizie în privința miniștrilor săi în Executivul Grindeanu.

Grindeanu, discuții cu lideri PSD, la Palatul Victoria; S-ar putea cere convocarea Congresului PSD

UPDATE ora 14.00 Premierul Grindeanu a discutat, în cursul dimineții de miercuri, cu mai mulți reprezentanți din PSD, printre care Marian Neacșu și Ion Mocioalcă, potrivit unor surse politice. În plus, există posibilitatea ca la Comitetul Execvutiv să se ceară convocarea Congresului partidului, singurul for care are legitimitatea, în opinia unora, de a da un vot privind schimbarea Guvernului. Se vorbește și despre un vot prin care Grindeanu să fie dat afară din partid.

Ponta: Voi iniţia un grup de Parlamentari PSD care sa se opună prin vot unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului

Fostul premier Victor Ponta a transmis o scrisoare deschisă către conducerea PSD, cerându-le să îl convingă pe liderul partidului să ”pună pe primul loc interesele PSD și ale României”, chiar dacă asta înseamnă ”să renunțe la orgoliul și nemulțumirile strict personale”.

Ponta spune că, dacă se va ajunge la o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu, va iniţia un grup de Parlamentari PSD care sa se opună prin vot unei asemenea greşeli.

Grindeanu: Mă aștept la o execuție politică în Comitetul Executiv

UPDATE ora 12.20 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri dimineață, că nu i-a fost cerută demisia în mod direct. Referitor la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, Grindeanu a spus, zâmbind, că se aşteaptă la „o execuţie publică”, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă a parcurs raportul PSD de evaluare a miniştrilor, Grindeanu a spus că nu l-a citit, întrucât nu i-a fost pus la dispoziţie.

Sorin Grindeanu a vorbit cu jurnaliștii în fața Guvernului și a spus că nu își va da demisia. Premierul a adăugat că se așteaptă ca mai mulți miniștri să-și dea demisia dacă li se va cere acest lucru de la partid, aceștia având hârtiile pregătite, conform Digi 24.

În plus, Grindeanu a subliniat că a îndeplinit cea mai mare parte programul de guvernare și că a pregătit propria evaluare cu privire la activitatea Executivului. Premierul a adăugat că va face declarații după ce va fi luată o decizie în CExN-ului PSD, unde va fi prezent.

Premierul și-a anulat agenda la Palatul Victoria

UPDATE ora 10.40 Premierul Sorin Grindeanu și-a anulat agenda pregătită pentru ziua de miercuri. Biroul de Presă al Guvernului a anunțat că Reuniunea Consiliului Național pentru pregătirea preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, care urmează să aibă loc la ora 12.15 va avea loc fără participarea premierului Sorin Grindeanu.

Premierul ar urma să fie prezent la ședința Comitetului Executiv Național al PSD.

În acest moment sunt vehiculate mai multe variante: fie mai mulți miniștri vor fi schimbați din funcție, după evaluarea guvernării la 6 luni de mandat, fie premierul Grindeanu își va da demisia, după ce va fi părăsit de  majoritatea membrilor Guvernului, care au demisiile în alb la partid, fie Executivul pierde sprijinul politic și se conturează depunerea unei moțiuni de cenzură, la adresa propriului Guvern.

Situația în interiorul PSD pare destul de tensionată. Premierul Sorin Grindeanu i-ar fi transmis președintelui PSD, Liviu Dragnea, că nu consideră că are motive să demisioneze din funcție. Pe de altă parte, miniștrii din Cabinet au anunțat că au pregătite demisiile în alb, din Guvern, demisii pe care au acceptat să le depună încă din momentul în care PSD i-a ales pentru a conduce ministerele.

Concluzia, după ziua de marți, este că premierul Sorin Grindeanu refuză să demisioneze din funcție. Aceasta a fost concluzia unei noi discuții a acestuia cu președintele PSD Liviu Dragnea. Liderul PSD i-ar fi cerut demisia lui Grindeanu și în urmă cu o zi, după ce cei doi au avut o discuție, la sediul partidului, potrivit unor surse politice.

Codrin Ștefănescu: Nimeni în partid nu s-a gândit să depunem o moțiune de cenzură, să intrăm în Cartea Recordurilor pentru stupizenie

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, miercuri dimineață, la Antena 3 că nimeni în partid nu și-a pus problema să se depună o moțiune de cenzură la adresa propriului Guvern, pentru că nu se dorește să se intre în Cartea Recordurilor pentru ”stupizenie”.

Ștefănescu precizează că, dacă în Comitetul Executiv Național al PSD se va decide schimbarea întregului GUvern atunci tot Executivul își va da demisia în totalitate. Dar, adaugă Ștefănescu, nu este cazul, fiind vorba despre o evaluare a activității miniștrilor, la șase luni de la începutul mandatului.

”Nici nu ne-a trecut prin cap vreodată să schimbăm Guvernul în totalitatea lui. Nimeni nu i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu. Nimic nu este adevărat din ce a apărut în aceste zile”, a mai spus secretarul general adjunct al PSD, precizând că analiza guvernării a arătat că există un procent de 10% nerealizări, din programul de guvernare al partidului.

Urmărește-ne pe Google News
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
PARTENERI - GSP.RO
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Observatornews.ro
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat