Din 2010, când la Maternitatea Giulești au ars de vii șase bebeluși, spitalele din România au înregistrat incendii pe bandă rulantă. Cele mai mari au apărut în pandemie și au lăsat în urmă 44 de morți și, după cum relatează Libertatea, niciun vinovat. Trei mari incendii au plecat de la instalațiile electrice. 

Incendiul de la Maternitatea Giulești este cel mai bine documentat caz, pentru că avem o decizie judecătorească definitivă dată în 2015, care a stabilit cum au ars de vii cei șase bebeluși. Incendiul din 16 august 2010 a plecat de la ștecherul unui aparat de aer condiționat și o priză defectă din Salonul de Terapie Intensivă Nou-născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr Panait Sîrbu”. 

Procurorii și apoi judecătorii au constatat că nu era clar anul în care a fost dată în folosință instalația și că revizia expirase. Prizele din salonul care a luat foc erau ieftine și erau unele obișnuite, și nu unele industriale, adecvate pentru un spital. În acest caz, o asistentă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare, un fost director și un electrician au luat pedepse cu suspendare, iar statul a fost obligat să plătească peste 4 milioane de euro despăgubiri părinților bebelușilor arși. 

Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”
Recomandări
Cât de important este portofoliul primit de România în Comisia Europeană. Europarlamentar PNL: „E gol, zero competențe”

În cazul incendiilor de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021- 7 morți) și Spitalul Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți), investigațiile n-au fost finalizate, însă informațiile publicate de presă arată că printre cauzele incendiilor sunt și instalațiile electrice.

Plecând de la ipoteza că una din cauzele incendiilor sunt instalațiile electrice, am pus sub lupă starea infrastructurii electrice a spitalelor la nivel național. Am colectat trei tipuri de date: vechimea clădirilor spitalelor, vechimea instalațiilor electrice din tot spitalul și vechimea instalației electrice a secției de terapie intensivă. 

Ne-am concentrat atenția pe secțiile de terapie intensivă pentru că, în cazurile Giulești și Constanța, aici au izbucnit incendiile. În timpul pandemiei, secțiile ATI au fost supuse unei presiuni constante din cauza numărului mare de pacienți. 

Datele pe care le avem arată că aproape jumătate din spitalele din România au secții ATI cu instalații electrice mai vechi de 20 de ani. În cazul Giulești, ancheta a arătat că cei din spital nu știau cât de veche e instalația și nu existau documente clare care să ateste că era verificată sau reparată. Am găsit opt secții ATI cu instalații vechi de peste 70 de ani și 17 care funcționează cu instalații electrice mai vechi de 50 de ani. 

Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO
Recomandări
Televiziunea chineză arată cum ar putea avea loc debarcarea din Taiwan. „Ziua zero”, serialul menit să-i pregătească pe taiwanezi | VIDEO

Am adunat toate datele într-o platformă online unde puteți vedea care e starea spitalelor din orașul vostru. 

*Poți naviga în baza de date folosind harta sau motorul de căutare pe care le găsiți pe site-ul publicației alternative context.ro.

***

Acest material face parte din seria Sănătatea care ne arde în care jurnaliștii de la Context.ro își propun să investigheze la nivel național fenomenele nocive din sistemul sanitar. În acest prim sezon s-au uitat la starea instalațiilor electrice din spitale, sursa celor mai mari incendii în urma cărora zeci de oameni au ars de vii. Celelalte două episoade pot fi citite aici:

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (16)

nicoleta1   •   27.07.2023, 14:45

Unde merg banii care se sting la sanatate

nicoleta1   •   27.07.2023, 14:43

Incotr-o merg banii care se sting la sanatate

Solteris   •   26.07.2023, 09:01

Statul are alte proritati...sa dea bani la Nato si in Ucraina....

Vezi toate comentariile (16)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.