Pentru că din ce în ce mai mulți oameni vor să aibă la dispoziție legume proaspete, mulți s-au îndreptat spre cultivarea în propria casă a unor legume ușor de crescut. 

Indiferent dacă plantezi legume pentru prima dată sau ai deja experiență, procesul este surprinzător de simplu

Legume pe care să le crești ușor acasă

Fasole verde

Nu ai nevoie de o grădină mare pentru a cultiva fasole. Ele pot fi sprijinite pe suporturi sau plantate lângă un perete sau gard. 

Soarele din plin, apa obișnuită și solul moderat bogat vor da roade într-o recoltă abundentă, iar fasolea nu are nevoie de mult îngrășământ, deși va beneficia de pe urma unui compost la mijlocul sezonulu.

Dovlevei

Dovleceii au reputația de a fi ușor de cultivat și foarte prolifici. O singură plantă poate produce șase până la zece kilograme de dovlecei într-un singur sezon de creștere.

Plantează semințele direct în grădină sau într-un recipient mare odată ce solul se încălzește la cel puțin 15 grade. 

Plantele au nevoie de soare din plin și sol umed, ușor de drenat, modificat cu compost. Udă-le cu un centimetru de apă în fiecare săptămână dacă nu plouă și recoltează când fructele sunt mici (din punct de vedere botanic, dovleceii sunt fructe) și cojile sunt fragede.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Ridichi

Mulți oameni iubesc ridichile proaspete pentru crocănțimea lor și gustul ușor iute.  Însă aceste legume rădăcinoase sunt bune pentru mai mult decât să gustul lor. 

Deoarece semințele germinează rapid – adesea în decurs de o săptămână – le poți folosi în grădină pentru a marca rândurile altor culturi care nu apar la fel de repede. În plus, sunt cu adevărat unele dintre cele mai ușor de cultivat legume.

Pur și simplu plantează semințele în aer liber cu o adâncime de aproximativ 1/2 până la un centimetru, în timp ce vremea este încă rece. 

Așteaptă încă zece zile și platează din nou pentru o cultură continuă până când vine căldura verii. 

Vor prospera într-un loc însorit, cu sol slab modificat cu materie organică. Subțiază răsadurile la doi centimetri distanță, astfel încât rădăcinile lor să nu fie aglomerate și păstrează plantele uniform umede. Unele soiuri sunt gata de recoltat la doar trei săptămâni de la plantare.

Castraveți

La fel ca dovleceii, castraveții sunt prolifici și ușor de cultivat. Dă-le doar un loc cu sol umed, fertil și mult soare. Plantează semințele atunci când solul se încălzește până la cel puțin 15,5 de grade introducându-le cu un centimetru adânc în pământ. Vor răsări în câteva zile. 

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Udă castraveții și oferă-le un îngrășământ echilibrat și solubil atunci când fructele se stabilesc. Castraveții sunt gata de recoltat când sunt încă mici, iar cojile sunt fragede.

Dacă nu ai prea mult spațiu, plantează soiurile de castraveți pe un suport, cum ar fi un gard sau un spalier.

Ardei 

Unele semințe durează mai mult decât altele să germineze și, dacă sezonul de creștere este scurt, mai bine le plantezi în interior pentru început. 

Ardeii grași sunt printre cele mai ușor de cultivat legume, dar nu suportă frigul.

Roșii

Cel mai greu lucru despre cultivarea roșiilor ar putea fi alegerea tipului tău preferat de roșii. Există roșii cherry, roșii prunișoare, roșii Roma și multe altele. 

Plantele au nevoie de soare plin și sol care se drenează ușor. Pentru cele mai bune rezultate, solul ar trebui să conțină mult compost și să fie ușor acid, cu un pH de 6,2 până la 6,8.

 Pe măsură ce plantele cresc, aplică un îngrășământ recomandat pentru roșii conform indicațiilor de pe etichetă. 

Salată

Salatele sunt grozave pentru cineva care nu a mai plantat legume și sunt, de asemenea, unele dintre cele mai ușoare legume de cultivat acasă. 

Cresc repede în plin soare, dar tolerează unele umbre și pot fi ascunse între alte fructe și legume sau în recipiente. De asemenea, sunt disponibile în multe soiuri gustoase și colorate. Dacă nu ai un loc ideal pentru grădină – de exemplu, solul conține o mulțime de argilă sau roci – folosește în schimb un pat ridicat sau o jardinieră ridicată. 

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

O poți umple și cu unele dintre celelalte legume mai ușor de cultivat, precum ceapa și roșiile de terasă.

Plantează semințele de salată la începutul primăverii sau toamna și păstrează plantele udate în mod regulat. Salata plantată în primăvară va dura până la sosirea căldurii de vară, iar salata semănată în toamnă va crește până la îngheț. Recoltează mai întâi frunzele cele mai exterioare, dar nu trageți în sus plantele, astfel încât să poată continua să producă.

Ceapa

Fă o mică gaură în pământ, introdu într-un răsad ceapă cu rădăcină goală sau un bulb de ceapă și așteaptă. În două sau trei săptămâni, răsadurile vor fi gata să fie folosite ca ceapă verde. Bulbii durează mai mult, aproximativ trei sau patru luni, pentru a se transforma în ceapă mare.

Ceapa matură e gata când vârfurile lor devin galbene și se apleacă. Doar udă solul și pune ceapa, cu vârfurile încă atașate, într-un loc cald, uscat, bine ventilat, pentru a se usca timp de o săptămână până la zece zile. 

Apoi îndepărtează frunzele și rădăcinile superioare și păstrează ceapa într-un loc răcoros, uscat și întunecat, până când ești gata să o folosești.

Cartofi

Cartofii se clasează pe locul printre cele mai ușor de cultivat legume și sunt o alegere deosebit de bună pentru grădinarii începători, mai ales atunci când îi plantezi în pungi de cultivare umplute cu sol de ghiveci bun și compost. 

Începe cu semințe de cartofi care nu au fost tratați pentru a rezista la încolțire. Taie-le în bucăți, cu doi ochi pe bucată, și lasă-le să se usuce peste noapte înainte de a le planta.

 Apoi dă-le soare plin și apă obișnuită. Adăuga mai mult sol până atunci când plantele au o înălțime de aproximativ opt centimetri, lăsând setul superior de frunze neacoperit. 

Adaugă mai mult sol când plantele cresc încă opt centimetri înălțime și repetă acest proces până când punga este plină. 

Când frunzele devin galbene, oprește udarea și aștepteaptă aproximativ o săptămână înainte de a dezgropa cartofii.

Mazăre

Există o mulțime de tipuri de mazăre. Alege soiuri rezistente la boli și nu va trebui să faci mai mult decât să le plantezi, să le uzi regulat și să le recoltezi.

Plantează mazărea la temperaturi reci, primăvară, înainte de sosirea vremii fierbinți. Pentru o cultură de toamnă, pune semințe de mazăre la sfârșitul verii, oferindu-le puțină umbră și apă suplimentară până când gradele scad din nou. 

Seamănă mazărea în rânduri largi, acoperindu-le primăvara cu un centimetru de sol și plantând la adâncimea de doi centimetri pentru o cultură de toamnă. De obicei nu au nevoie de îngrășăminte, dar au nevoie de o udare adâncă, săptămânală, dacă ploaia este puțină.

Morcovi 

Morcovii proaspeți sunt plini de substanțe nutritive, iar aceste legume cu conținut scăzut de calorii sunt minunate pentru a fi incluse în prânzul copiilor sau adulților care vor să aibă un organism sănătos.

Deoarece semințele de morcovi sunt mici, cel mai bine este să le semeni direct în grădină. Au nevoie de sol argilos, nisipos, care a fost afânat. Plantează semințele în timp ce vremea este rece. Crește morcovii într-un pat ridicat dacă solul tău are multe roci sau argilă. 

Pentru a pune semințele în mod egal, distribuie-le cu un instrument special, cum ar fi un distribuitor de semințe reglabil. Păstrează solul umed și ai răbdare. 

Semințele pot dura două sau trei săptămâni pentru a încolți, așa că s-ar putea să vrei să plantezi câteva ridichi cu creștere rapidă pentru a marca rândurile de morcovi. 

Dovleac 

Este distractiv să sculptezi dovleci pentru Halloween, dar cel mai delicios este dovleacul în plăcinte.

Pentru cele mai bune rezultate, alege o un soi mic dacă vrei să faci supe sau mâncăruri. Plantează un mamut sau o varietate mare, dacă vrei să sculptezi dovleci de Halloween. 

Sfeclă

Majoritatea legumelor cele mai ușoare de cultivat acasă au nevoie de un loc însorit de grădină, dar sfecla poate crește la umbră parțială, dacă asta este tot ce ai.

Sunt o sursă bună de antioxidanți și antiinflamatoare. Pot stimula sănătatea ochilor și pot reduce riscul bolilor de inimă. De fapt, s-ar putea să fii surprinși să afli că există multe beneficii pentru sănătate ale sfeclei.

La fel ca morcovii și alte culturi de legume rădăcinoase, au nevoie de sol afânat cu drenaj ușor. Solul nisipos este cel mai bun.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Nicoleta1807   •   12.11.2023, 23:20

Un articol foarte interesant!

Roxana22   •   26.08.2023, 17:37

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI