Pentru că din ce în ce mai mulți oameni vor să aibă la dispoziție legume proaspete, mulți s-au îndreptat spre cultivarea în propria casă a unor legume ușor de crescut. 

Indiferent dacă plantezi legume pentru prima dată sau ai deja experiență, procesul este surprinzător de simplu

Legume pe care să le crești ușor acasă

Fasole verde

Nu ai nevoie de o grădină mare pentru a cultiva fasole. Ele pot fi sprijinite pe suporturi sau plantate lângă un perete sau gard. 

Soarele din plin, apa obișnuită și solul moderat bogat vor da roade într-o recoltă abundentă, iar fasolea nu are nevoie de mult îngrășământ, deși va beneficia de pe urma unui compost la mijlocul sezonulu.

Dovlevei

Dovleceii au reputația de a fi ușor de cultivat și foarte prolifici. O singură plantă poate produce șase până la zece kilograme de dovlecei într-un singur sezon de creștere.

Plantează semințele direct în grădină sau într-un recipient mare odată ce solul se încălzește la cel puțin 15 grade. 

Plantele au nevoie de soare din plin și sol umed, ușor de drenat, modificat cu compost. Udă-le cu un centimetru de apă în fiecare săptămână dacă nu plouă și recoltează când fructele sunt mici (din punct de vedere botanic, dovleceii sunt fructe) și cojile sunt fragede.

Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei,  a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?
Recomandări
Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei, a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?

Ridichi

Mulți oameni iubesc ridichile proaspete pentru crocănțimea lor și gustul ușor iute.  Însă aceste legume rădăcinoase sunt bune pentru mai mult decât să gustul lor. 

Deoarece semințele germinează rapid – adesea în decurs de o săptămână – le poți folosi în grădină pentru a marca rândurile altor culturi care nu apar la fel de repede. În plus, sunt cu adevărat unele dintre cele mai ușor de cultivat legume.

Pur și simplu plantează semințele în aer liber cu o adâncime de aproximativ 1/2 până la un centimetru, în timp ce vremea este încă rece. 

Așteaptă încă zece zile și platează din nou pentru o cultură continuă până când vine căldura verii. 

Vor prospera într-un loc însorit, cu sol slab modificat cu materie organică. Subțiază răsadurile la doi centimetri distanță, astfel încât rădăcinile lor să nu fie aglomerate și păstrează plantele uniform umede. Unele soiuri sunt gata de recoltat la doar trei săptămâni de la plantare.

Castraveți

La fel ca dovleceii, castraveții sunt prolifici și ușor de cultivat. Dă-le doar un loc cu sol umed, fertil și mult soare. Plantează semințele atunci când solul se încălzește până la cel puțin 15,5 de grade introducându-le cu un centimetru adânc în pământ. Vor răsări în câteva zile. 

Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan
Recomandări
Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan

Udă castraveții și oferă-le un îngrășământ echilibrat și solubil atunci când fructele se stabilesc. Castraveții sunt gata de recoltat când sunt încă mici, iar cojile sunt fragede.

Dacă nu ai prea mult spațiu, plantează soiurile de castraveți pe un suport, cum ar fi un gard sau un spalier.

Ardei 

Unele semințe durează mai mult decât altele să germineze și, dacă sezonul de creștere este scurt, mai bine le plantezi în interior pentru început. 

Ardeii grași sunt printre cele mai ușor de cultivat legume, dar nu suportă frigul.

Roșii

Cel mai greu lucru despre cultivarea roșiilor ar putea fi alegerea tipului tău preferat de roșii. Există roșii cherry, roșii prunișoare, roșii Roma și multe altele. 

Plantele au nevoie de soare plin și sol care se drenează ușor. Pentru cele mai bune rezultate, solul ar trebui să conțină mult compost și să fie ușor acid, cu un pH de 6,2 până la 6,8.

 Pe măsură ce plantele cresc, aplică un îngrășământ recomandat pentru roșii conform indicațiilor de pe etichetă. 

Salată

Salatele sunt grozave pentru cineva care nu a mai plantat legume și sunt, de asemenea, unele dintre cele mai ușoare legume de cultivat acasă. 

Cresc repede în plin soare, dar tolerează unele umbre și pot fi ascunse între alte fructe și legume sau în recipiente. De asemenea, sunt disponibile în multe soiuri gustoase și colorate. Dacă nu ai un loc ideal pentru grădină – de exemplu, solul conține o mulțime de argilă sau roci – folosește în schimb un pat ridicat sau o jardinieră ridicată. 

Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB
Recomandări
Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB

O poți umple și cu unele dintre celelalte legume mai ușor de cultivat, precum ceapa și roșiile de terasă.

Plantează semințele de salată la începutul primăverii sau toamna și păstrează plantele udate în mod regulat. Salata plantată în primăvară va dura până la sosirea căldurii de vară, iar salata semănată în toamnă va crește până la îngheț. Recoltează mai întâi frunzele cele mai exterioare, dar nu trageți în sus plantele, astfel încât să poată continua să producă.

Ceapa

Fă o mică gaură în pământ, introdu într-un răsad ceapă cu rădăcină goală sau un bulb de ceapă și așteaptă. În două sau trei săptămâni, răsadurile vor fi gata să fie folosite ca ceapă verde. Bulbii durează mai mult, aproximativ trei sau patru luni, pentru a se transforma în ceapă mare.

Ceapa matură e gata când vârfurile lor devin galbene și se apleacă. Doar udă solul și pune ceapa, cu vârfurile încă atașate, într-un loc cald, uscat, bine ventilat, pentru a se usca timp de o săptămână până la zece zile. 

Apoi îndepărtează frunzele și rădăcinile superioare și păstrează ceapa într-un loc răcoros, uscat și întunecat, până când ești gata să o folosești.

Cartofi

Cartofii se clasează pe locul printre cele mai ușor de cultivat legume și sunt o alegere deosebit de bună pentru grădinarii începători, mai ales atunci când îi plantezi în pungi de cultivare umplute cu sol de ghiveci bun și compost. 

Începe cu semințe de cartofi care nu au fost tratați pentru a rezista la încolțire. Taie-le în bucăți, cu doi ochi pe bucată, și lasă-le să se usuce peste noapte înainte de a le planta.

 Apoi dă-le soare plin și apă obișnuită. Adăuga mai mult sol până atunci când plantele au o înălțime de aproximativ opt centimetri, lăsând setul superior de frunze neacoperit. 

Adaugă mai mult sol când plantele cresc încă opt centimetri înălțime și repetă acest proces până când punga este plină. 

Când frunzele devin galbene, oprește udarea și aștepteaptă aproximativ o săptămână înainte de a dezgropa cartofii.

Mazăre

Există o mulțime de tipuri de mazăre. Alege soiuri rezistente la boli și nu va trebui să faci mai mult decât să le plantezi, să le uzi regulat și să le recoltezi.

Plantează mazărea la temperaturi reci, primăvară, înainte de sosirea vremii fierbinți. Pentru o cultură de toamnă, pune semințe de mazăre la sfârșitul verii, oferindu-le puțină umbră și apă suplimentară până când gradele scad din nou. 

Seamănă mazărea în rânduri largi, acoperindu-le primăvara cu un centimetru de sol și plantând la adâncimea de doi centimetri pentru o cultură de toamnă. De obicei nu au nevoie de îngrășăminte, dar au nevoie de o udare adâncă, săptămânală, dacă ploaia este puțină.

Morcovi 

Morcovii proaspeți sunt plini de substanțe nutritive, iar aceste legume cu conținut scăzut de calorii sunt minunate pentru a fi incluse în prânzul copiilor sau adulților care vor să aibă un organism sănătos.

Deoarece semințele de morcovi sunt mici, cel mai bine este să le semeni direct în grădină. Au nevoie de sol argilos, nisipos, care a fost afânat. Plantează semințele în timp ce vremea este rece. Crește morcovii într-un pat ridicat dacă solul tău are multe roci sau argilă. 

Pentru a pune semințele în mod egal, distribuie-le cu un instrument special, cum ar fi un distribuitor de semințe reglabil. Păstrează solul umed și ai răbdare. 

Semințele pot dura două sau trei săptămâni pentru a încolți, așa că s-ar putea să vrei să plantezi câteva ridichi cu creștere rapidă pentru a marca rândurile de morcovi. 

Dovleac 

Este distractiv să sculptezi dovleci pentru Halloween, dar cel mai delicios este dovleacul în plăcinte.

Pentru cele mai bune rezultate, alege o un soi mic dacă vrei să faci supe sau mâncăruri. Plantează un mamut sau o varietate mare, dacă vrei să sculptezi dovleci de Halloween. 

Sfeclă

Majoritatea legumelor cele mai ușoare de cultivat acasă au nevoie de un loc însorit de grădină, dar sfecla poate crește la umbră parțială, dacă asta este tot ce ai.

Sunt o sursă bună de antioxidanți și antiinflamatoare. Pot stimula sănătatea ochilor și pot reduce riscul bolilor de inimă. De fapt, s-ar putea să fii surprinși să afli că există multe beneficii pentru sănătate ale sfeclei.

La fel ca morcovii și alte culturi de legume rădăcinoase, au nevoie de sol afânat cu drenaj ușor. Solul nisipos este cel mai bun.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Playtech.ro
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Viva.ro
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Observatornews.ro
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
Știrileprotv.ro
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
FANATIK.RO
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Orangesport.ro
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer