Mergi direct la conținut »
Punem presiune pe copil să obțină numai calificative foarte bune
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

Câți bani primesc părinții care au dreptul să stea acasă cu copiii în criza coronavirus și ce condiții trebuie să îndeplinească

De Iulian Enache, . Ultimul update Luni, 16 martie 2020, 11:50

Părinţii care vor să beneficieze de noua lege privind acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ pe fondul crizei coronavirus, vor putea primi cel mult 185 lei pe zi lucrătoare. Precizarea a fost făcută de avocatul Victor Stănilă, specializat în drept civil și dreptul afacerilor, la solicitarea Libertatea.

Ad placeholder

UPDATE, 16 martie: Hotărârea de Guvern pentru aplicarea Legii privind zilele libere acordate părinţilor cu copii minori în supraveghere pe perioada închiderii şcolilor va fi adoptată de Executiv în şedinţa de Guvern de miercuri.

Începând de marți, 17 martie, intră în vigoare legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Pentru aplicarea acesteia mai este necesar ca Guvernul să stabilească prin hotărâre numărul de zile acordate în acest scop.

Cum se calculează

Astfel, indemnizația pe care o vor încasa pentru fiecare zi de stat acasă cu copilul reprezintă 75% din salariul pentru o zi lucrătoare. Există, însă, o limită: părintele nu poate încasa, pe zi, mai mult de echivalentul a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. 

Având în vedere că luna martie are 22 de zile lucrătoare, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit prin Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei, înseamnă că părintele poate primi cel mult 185 de lei pe zi.

Ad placeholder
Patronii cluburilor din Costinesti au pus imnul ca protest când s-a dat stingerea la ora 23.00: „Nu noi, Guvernul va închide”
Recomandări
Patronii cluburilor din Costinesti au pus imnul ca protest când s-a dat stingerea la ora 23.00: „Nu noi, Guvernul va închide”
 

Aceasta înseamnă că, de marţi, părinţii sunt protejaţi şi din punct de vedere financiar, fie că lucrează la stat sau în mediul privat. Angajatorii nu pot refuza acest drept al părintelui câtă vreme munca nu poate fi prestată la domiciliu sau felul muncii nu permite aplicarea dispoziţiilor în legătură cu telemunca. Cererea se face de un singur părinte, iar celălalt trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni.

Avocat Victor Stănilă, managing partner la Victor Stănilă Law Office:

Banii vor fi acordaţi de angajatori din contul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli. Ulterior, compania îşi va recupera sumele de la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Cine poate să stea acasă cu copilul

Atenţie la următoarele condiţii impuse de lege:

  • poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor un singur părinte;
  • legea nu se aplică angajaţilor din toate domeniile de activitate. Dacă părintele lucrează într-unul dintre următoarele domenii, poate beneficia de prevederile acestei legi doar cu acordul angajatorului: în unitățile sistemului energetic național, în unitățile operative de la sectoarele nucleare, în unitățile cu foc continuu, în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă;
  • locul de muncă ocupat de părinţi trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemunca, altfel nu vor beneficia de zile libere;
  • copilul sau copiii trebuie să aibă până la 12 ani şi să fie înscrişi  în cadrul unei unități de învățământ;
  • în cazul părinţilor cu copii cu dizabilități, vârsta acestora trebuie să fie de până la 18 ani. Şi aceştia trebuie să fie înscriși în cadrul unei unități de învățământ.


Citeşte şi:

Alianța Medicilor, care a dezvăluit minciunile Guvernului după Colectiv, cere autorităților să „construiască urgent spitalele temporare” pentru că riscăm „un dezastru umanitar”

Interviu cu o jurnalistă româncă stabilită în Lombardia: „A ieși din casă echivalează aproape cu a te condamna singur”

După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
PARTENERI - GSP.RO
După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close