Mergi direct la conținut »
Cum arată monumentul lui Ion C. Brătianu, din Piața Universității, înainte de inaugurare Galerie foto
5imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Cum arată monumentul lui Ion C. Brătianu, din Piața Universității, înainte de inaugurare

Monumentul dedicat lui Ion C. Brătianu, ridicat în Piața Universității, a fost finalizat, iar acum se fac ultimele retușuri înainte de inaugurarea sa. Ansamblul statuar este înalt cât un bloc cu 4 etaje, are 160 de tone și a fost finanțat integral de municipalitatea Capitalei.

De Cristian Anton,

Lucrătorii fac azi ultimele retușuri ale monumentului ridicat în memoria lui Ion C. Brătiaanu în Piața Universității, cel mai circulat loc din București.

Inagurarea ar trebui să aibă loc în cursul zilei de mâine, dar municipalitatea nu a anunțat încă un program oficial.

Lucrările la ansamblul statuar înalt de 14 metru și greu de 160 de tone au început în luna iulie, iar monumentul trebuia inaugurat pe 20 septembrie, de Ziua Bucureștiului, după planurile primăriei.

Proiectul a fost demarat în 2016, când Primăria Capitalei a organizat un concurs de soluții pentru refacerea lucrării istorice inițiale. Concursul a fost câștigat de sculptorul Ionel Stoicescu.

Copia unei lucrări realizate în 1903, la ordinul Regelui Carol I

Opera din Piața Universității este copia unei lucrări realizate în 1903, la ordinul Regelui Carol I. Acesta a cerut atunci ridicarea monumentului în semn de respect pentru fondatorul partidului liberal, Ion C. Brătianu, cel mai important dintre colaboratorii săi politici.

Statuia a fost realizată de sculptorul francez Dubois şi amplasată în rondul de la Universitate. Vreme de 45 de ani, ansamblul statuar a fost neatins.

În arhiva de filme se vede clar că ansamblul Ion C. Brătianu era în Piață chiar şi în ziua în care Armata Roşie a intrat în Bucureşti în 1944.

În 1948, Partidul Comunist Român a catalogat opera drept monument burghez. A demolat-o şi i-a topit piesele din bronz.

Sursa foto: Vlad Chirea

Close
Închide
  Close