Mergi direct la conținut »
Isărescu: Am asistat la un atac jalnic la adresa BNR. Indicele ROBOR, mărul discordiei
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Isărescu: Am asistat la un atac jalnic la adresa BNR. Indicele ROBOR, mărul discordiei

Isărescu: Am asistat la un atac jalnic la adresa BNR. Indicele ROBOR, mărul discordiei

Banca Națională a României (BNR) a fost ținta unor atacuri "jalnice", iar acuzațiile că cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru economie, a declarat, luni, Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

De Daniel Ionașcu,

„Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzatii. (…) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a spus Isărescu.

Scandalul privind „trucarea” ROBOR

Reamintim, senatorul ALDE Daniel Zamfir, șeful Comisiei Economice din Camera Superioară a Parlamentului, a acuzat recent că indicele ROBOR este „trucat” de către bănci cu sprijinul BNR.

Indicele ROBOR este media dobânzilor cu care băncile comerciale se împrumută între ele și în funcție de acesta se calculează dobânzile românilor cu credite.

Banca centrală a respins acuzațiile.

Isărescu a fost chemat de mai multe ori la audieri în Parlament, dar a lipsit.

Va merge, însă, mâine, în fața comisiilor economice reunite ale Parlamentului.

Zamfir a prezentat presei o serie de emailuri dintre bănci, din toamna anului 2008, despre care spune că ar demonstra că acestea au acționat ca un cartel.

Guvernul vrea modificarea modului de calcul

Atât Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, cât și Darius Vâlcov, consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, au anunțat recent că doresc eliminarea ROBOR sau schimbarea modului său de calcul.

În acest moment, indicele ROBOR se calculează printr-o procedură numită ”fixing”. Mai exact, ROBOR este calculat de către Refinitiv, o companie financiară de profil, pe baza cotațiilor oferite de cele mai mari 10 bănci din România.

Consiliul Concurenței face o analiză

Consiliul Concurenței a demarat de curând o analiză asupra ROBOR. La rândul său, și această instituție a fost atacată de curând, după ce în 2013 a închis o investigație care privea evoluția ROBOR în toamna 2008.

Instituția este anchetată de către Parlament.

Close
Închide
  Close