MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Ministerul Finanțelor va discuta cu BNR despre schimbarea modului de calcul pentru indicele ROBOR

Distribuie

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a anunțat că va discuta în data de 18 februarie cu reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) despre schimbarea modului de calcul în cazul indicelui ROBOR. Întrevederea va avea loc în cadrul următoarei ședințe a Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială.

ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care se împrumută băncile și este indicatorul în funcție de care variază ratele românilor și firmelor la creditele în lei.

Discuția vine după ce Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a declarat recent că Guvernul vrea eliminarea ROBOR sau schimbarea modului de calcul.

Scandalul ROBOR

Anterior, senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice, a afirmat că indicele ROBOR este „trucat” de către bănci cu sprijinul BNR.

Indicele în cauză este cotat de către Reuters/Refinitiv, care întreabă primele 10 bănci ca mărime care sunt dobânzile pe care le folosesc în tranzacții. Zamfir spune că această metodă face ca dobânzile să fie mai mari, căci în tranzacțiile dintre ele băncile folosesc dobânzi mult mai mici.

Banca centrală a respins însă acuzațiile.

Guvernatorul Mugur Isărescu va fi prezent marți la audieri în comisiile economice reunite ale Parlamentului pe tema ROBOR, după ce anterior a refuzat o serie de invitații.

Guvernul a stabilit în decembrie o taxă pe activele bancare, iar instituțiile de credit trebuie să o plătească dacă indicele ROBOR trece de 2%.

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici, Mugur Isărescu, BNR, dobanzi și ROBOR pe Libertatea.

Comentarii