În mina Telegdy, aflată deasupra celorlalte galerii, se lucrează la turnarea betonului – poate aceea va putea fi salvată. Totuși, acea mină nu a fost deschisă anterior pentru turiști și ar mai fi nevoie de cel puțin un an pentru a deveni un obiectiv turistic, dacă se va reuși.

Inginer în turism: Pârâul a ieșit din matcă, a răsturnat podurile, defileul sărat se surpă

În imagine, mina de la Praid, utilaje ca intrare si inauntru, un barbat supravegheazăIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

Foto: Blikk/ Fuszek Gábor

Situația de la Salina Praid este critică din cauza inundațiilor, după ce debitul pârâului Corund, aflat în apropierea minei din județul Harghita, a crescut de peste 100 de ori în ultimele zile, comparativ cu debitul normal, iar guvernul ungar anunță asistență pentru refacere.

Barna Kovács, inginer în turism, s-a trezit devreme și a mers la Salina Praid. Joi dimineață, la ora 07:00, deja inspecta zona, dar nu era fericit, deși ploaia se oprise între timp.

Tânărul specialist era copil în 2016, când apele au pătruns în mină, provocând cea mai mare inundație din ultimii ani: atunci, castorii înmulțiți au construit un baraj care a deviat pârâul, iar acesta a intrat în mină.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

„La fel ca și acum, nici atunci nu era nimeni pregătit pentru așa ceva. Am fost în zona defileului sărat, deasupra minei, care încă nu a fost închisă – doar localnicii cunosc poteca ce duce acolo. Pârâul a ieșit din matcă, a răsturnat podurile, iar zona pe care noi o numim defileul sărat alunecă, se surpă. E clar că anul acesta nu va mai fi nimic aici”, a declarat tânărul inginer.

El își amintește că, în urmă cu două săptămâni a fost un festival gastronomic în peșteră, iar astăzi ajută la apărarea zonei.

„Speranță? Nici nu mai îndrăznim să vorbim despre ea. A încetat ploaia, și asta e deja o bucurie. Ne rugăm, pentru că dacă mina dispare, pierdem totul. Avem aici Corund, Sovata, Lacul Ursu, dar Praid era special tocmai pentru că atrăgea nu doar turiști activi, ci și bolnavi cu afecțiuni respiratorii – copii, bătrâni – care veneau să se trateze în salina în care își puneau speranțele, pentru ca apoi să poată merge în drumeții, să aibă o respirație mai bună”, povestește el.

Forța apei din mină este de neimaginat – în galeriile înguste, șuvoiul de apă poate fi și mai rapid, deși aici se exploatează sare încă de pe vremea romanilor, iar faimosul drum al sării maghiar pornea de aici, traversând Ungaria.

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

Inginer: Cea mai mare catastrofă la Praid a avut loc în anii 1970

Totuși, din cauza relației bine cunoscute dintre apă și sare – apa dizolvă sarea – mina nu a fost niciodată cu adevărat sigură, și s-au produs deja accidente mortale din cauza prăbușirilor.

„Din păcate, istoria salinei de la Praid nu a fost niciodată lipsită de tragedii. Procesele naturale, precum infiltrarea apelor carstice, au reprezentat mereu o provocare pentru mineri și locuitorii din Praid. Așa cum trăim azi din turism, pe vremuri se trăia din mină. Cea mai mare catastrofă a avut loc în anii 1970, când un volum semnificativ de apă carstică a pătruns în nivelurile inferioare ale minei”, spune Barna.

Volumul uriaș de apă a inundat galeriile și a dizolvat o mare parte din zăcământul de sare.

Renumita Catedrală de Sare a fost și ea distrusă de forța apei, pierzându-se pentru totdeauna în adâncuri.

Deși intervențiile de atunci au împiedicat inundarea completă a minei, nu au putut salva comorile naturale pierdute.

În adâncurile minei au fost distruse numeroase formațiuni saline unice, create de procesele naturale, adevărate comori de neînlocuit.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.