MENIU CAUTĂ
30 Mar. 2018 19:00 , de Andreea Archip

FOTO&VIDEO/ Veganii fac un flashmob la târgul de miei din București, în duminica Floriilor: „Oaia are inteligența unui copil de trei ani”

Distribuie

Veganii fac un flashmob la Târgul de miei din Capitală, care va avea loc în duminica Floriilor. Va fi un eveniment pașnic, între orele 11.00 și 15.00, în exteriorul târgului, unde vor încerca să discute cu cei prezenți despre drepturile animalelor, moralitate, etică și alternative culinare.

Veganii au întețit, în această perioadă în care românii se pregătesc pentru Sărbătorile Pascale, acțiunile de conștientizare cu privire la suferința animalelor crescute pentru carne. În această seară, veganii sunt în Centrul Vechi cu măști de miel pe față și cu laptopuri din care arată imagini din fabrici și ferme.

Duminică, veganii vor merge la târgul tradițional de miei de la Apărătorii Patriei, unde vor organiza o manifestație pașnică, vor împărți materiale informative și vor vorbi cu clienții oborului despre drepturile animalelor și despre cum pot renunța la carne.

Rareș Păunescu, un antreprenor din București, este unul dintre cei care au renunțat la produse animale și militează pentru veganism și o lume mai sănătoasă. „Atâta vreme cât semenii noștri vor continua să chinuie, omoare și mănânce necuvântătoare, nu vom putea avea, din păcate, parte, ca și civilizație, de ceea ce toți ne dorim: pace, echilibru și sănătate”, spune acesta.

„Campania Alege Oaia! este un act de iresponsabilitate civică”

Rareș Păunescu a fost la mai multe acțiuni și oamenii au fost curioși să știe mai multe. „La nivel de interacțiune directă, reacțiile diferă. Cei care se opresc  să privească realitatea despre animale sunt, de cele mai multe ori, contrariați, nu pot să creadă ce li se arată ochilor, pentru că povestea din spatele produselor și preparatelor pe care le consumăm zilnic este ținută, cu mare grijă, departe de ochii noștri, ai consumatorului… Majoritatea pleacă puși pe gânduri, o parte cu justificări auzite de prin lume pe buze, iar o mică parte, cu ochii plini de lacrimi”, povestește Rareș Păunescu.

În ceea ce privește informațiile pe care le vor împărți bucureștenilor duminică, activiștii vor ca oamenii să știe că oaia „este un animal cu o inteligență asemănătoare cimpanzeului sau a unui copil de până la 3 ani, iar senzațiile de frică, confort, atașament, durere sunt identice cu cele ale omului. Cu toate acestea, oaia (ca și marea majoritate a celorlalte necuvântătoare) este tratată ca un lucru, produs, și nu ca o ființă, individ. Este tratată ca o mașină de produs lână, miei, lapte și brânză, iar când nu mai poate să țină pasul cu cerințele noastre, sfârșește în agonie și teroare pe podeaua abatorului”, spune Rareș Păunescu.

O dezamăgire pentru vegani a fost lansarea campaniei ministrului Agriculturii, Petre Daea, „Alege Oaia”. „Este un act de iresponsabilitate civică. Pentru că facilitează:

  • cultura pășunatului intensiv (vorbim de zeci de mii de oi, mare parte dintre el nedeclarate, înghesuite pe un singur platou montan), deschiderea și distrugerea unor areale montane, ecosisteme fragile, care găzduiesc specii de plante și animale minunate, o parte în declin sau pe care de dispariție,
  • crează premize facile pentru braconaj și exploatări forestiere ilegale,
  • distruge sănătatea publicului neinformat (carnea de oaie conține colesterol și facilitează eliberarea toxinelor în organismul nostru),
  • și nu în ultimul rând, este responsabil pentru masacrarea a milioane de ființe inocente”, își motivează activistul punctul de vedere.

Proiectul veganilor se numește „Realitatea despre Animale” și a fost demarat anul trecut. De atunci, au organizat mai multe evenimente și campanii de conștientizare și sensibilizare.

Citește mai multe despre flashmob, florii, miei și vegani pe Libertatea.

Comentarii