Cuprins:
Nava stealth USS Zumwalt a Marinei SUA primește o îmbunătățire majoră prin montarea sistemului de arme hipersonice experimentale numit Conventional Prompt Strike. Potrivit Live Science, armele hipersonice călătoresc cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului, sau Mach 5 – aproximativ 6.160 km/h.
Sistemul Conventional Prompt Strike
Acest sistem se lansează similar cu o rachetă balistică, dar este propulsat de un planor hipersonic. Vehiculul poate atinge viteze de până la Mach 8 – aproximativ 9.880 km/h. Fiecare distrugător din clasa Zumwalt ar urma să fie dotat cu patru module de lansare, fiecare conținând trei rachete Conventional Prompt Strike.
Provocări în interceptarea rachetelor hipersonice
Rachetele care zboară la viteze hipersonice pot fi interceptate de sisteme de apărare avansate atunci când sunt lansate la distanțe mari.
După detectarea unei rachete care se apropie, un sistem de apărare prezice traiectoria de zbor și lansează o rachetă de interceptare. Rachetele hipersonice au de obicei o anumită manevrabilitate, făcându-le mai greu de doborât.
Sursa: Marina Americană
Manevrabilitatea rachetelor hipersonice
Gradul de manevrabilitate depinde și de poziția rachetei în traiectoria sa. Orice obiect care călătorește cu viteză imensă este deja supus unor forțe ridicate, inclusiv rezistența la înaintare din cauza vântului.
Propriul impuls, care o menține pe curs, înseamnă că ar fi nevoie de forțe foarte mari pentru a realiza chiar și o mică întoarcere.
Altitudinea de zbor a rachetelor hipersonice
Pentru a depăși o parte din rezistența la înaintare, rachetele hipersonice zboară de obicei la altitudini mari de până la 80 km deasupra nivelului mării. Spre comparație, o aeronavă de pasageri obișnuită are o altitudine optimă de croazieră între 8 și 11 km.
Pentru a atinge viteza necesară, rachetele hipersonice trebuie să minimizeze rezistența la înaintare, iar densitatea aerului este mult mai mică cu cât urci mai sus.