Acești termeni sunt folosiți de cele mai multe ori în contextul dreptului civil și al relațiilor juridice dintre persoane. În pofida faptului că, în mod obișnuit, acești termeni juridici sunt folosiți în mod interschimbabil, între ei se creează adeseori confuzie, fie în ​​ceea ce privește natura lor juridică, fie scopurile pentru care sunt utilizați. Mai mult decât atât, între cele două concepte distincte există o serie de diferențe semnificative, iar în textul de față vom vorbi despre aceste diferențe și vom examina modul în care cele două instrumente juridice funcționează în practica juridică.

Ce este o procură

O procură este acel document legal prin care o persoană, denumită „mandant”, deleagă o altă persoană pentru a acționa în numele său, aceasta purtând denumirea de „mandatar” sau „procurator”, aflăm de pe site-ul Avocat-București.info. Mandantul va trebui să fie capabil sa încheie el însuşi actul în cauză, în funcţie de natura acestuia. De partea cealaltă, mandatarul va dobândi calitatea de a reprezenta mandantul în instanță, de a încheia acte juridice și de a lua decizii în numele mandantului.

Pentru asta, el trebuie să aibă în toate cazurile capacitate deplină de exerciţiu. Procura reprezintă materializarea unui mandat. În acest fel, i se aplică principiile contractului de mandat, reglementat de art. 2009 și următoarele din noul Cod Civil.

Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Recomandări
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti

Procura notarială poate fi de mai multe tipuri, și anume: procură administrare societate, procură generală de administrare imobil (teren, apartament, casă), procură de folosire automobil, procură cazier judiciar, procură judiciară, procură de reprezentare la divorțul în instanță (judiciar), procură de reprezentare la divorțul prin notariat, procură de reprezentare la succesiune, procură pentru bancă, procură ridicare pensie, procură cumpărare imobil (apartament, casă, teren), procură vânzare apartament, procură vânzare auto, procură vânzare casă, procură pentru copil minor, procură pentru ridicarea paşaportului etc.

Obiectul unei procuri

În esență, o procură este un instrument juridic prin care o persoană își transferă temporar puterile și autoritatea către o altă persoană. Documentul procură notarială se redactează și se eliberează de un birou notarial autorizat. În plus, aceasta trebuie să respecte prevederile legislative în vigoare. Conținutul unei procuri trebuie să fie expus clar și cât mai detaliat, precizând puterile și autoritățile acordate mandatarului, precum și valabilitatea procurii.

Procura notarială este un act juridic unilateral, ceea ce înseamnă că se va semna doar de persoana care împuterniceşte o altă persoană. În același timp, procura este acel înscris care enumeră actele juridice pe care mandatarul urmează să le încheie în numele mandantului.

ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Recomandări
ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe

De asemenea, trebuie să știi că acest tip de document juridic nu necesită prezența la biroul notarial a persoanei care urmează să fie împuternicită.

Scopul și valabilitatea unei procuri

Scopul acestui document juridic este acela ca o persoană să confere autoritate unei alte persoane, de preferință de încredere, pentru ca aceasta din urmă să poată acționa în numele său în diverse chestiuni juridice și/sau administrative.

Obiectul unei procuri trebuie să fie determinat, posibil şi licit. Acesta poate consta doar în încheierea unor acte juridice, cele materiale având doar un caracter accesoriu. De asemenea, actele juridice cu caracter strict personal (n.n. – intuitu personae) nu pot fi efectuate de mandatar.

În ceea ce privește termenul de valabilitate al unei procuri, aceasta va înceta în termenul prevăzut de cele două părți. În cazul în care părţile implicate nu au stabilit niciun termen, procura își va înceta valabilitatea în trei ani de la încheiere. Totodată, mandantul, adică cel care a făcut procura, o va putea revoca în orice moment.

Documente necesare pentru procură

În majoritatea situațiilor, pentru redactarea unei procuri notariale, persoana solicitantă va trebui să se prezinte la biroul notarial cu un set de acte. Astfel, este necesar actul de identitate al persoanei care face procura, în original și în copie, apoi este nevoie de actul de identitate al persoanei pe care o delegi sau datele de identificare ale acesteia.

Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul

În cazul anumitor tipuri de procuri, așa cum este cazul procurilor care au ca obiect încheierea unor acte de dispoziție precum procuri de vânzare/cumpărare/de constituire a unui drept real asupra unui imobil etc., notarul public va putea solicita și alte documente.

Ce este o împuternicire

Pe de altă parte, o împuternicire este un act prin care o persoană acordă unei alte persoane dreptul de a acționa în numele său într-un anumit context sau într-o anumită sferă de activitate. Spre deosebire de o procură, care implică o delegare mai amplă a puterilor și autorităților, o împuternicire poate fi mai specifică și mai limitată în ceea ce privește acțiunile pentru care „procuratorul” este împuternicit de către mandant. Astfel, diferența principală între o procură și o împuternicire constă în măsura puterilor și autorităților acordate.

Spre exemplu, o persoană poate acorda unei alte persoane o împuternicire pentru a semna un contract în numele său, dar nu îi poate acorda și alte puteri sau autoritate. În această situație, persoana care este delegată va putea acționa doar în limita puterilor și autorităților stabilite prin împuternicire.

Documentul care poartă denumirea Împuternicire oferă o serie de beneficii și este util în situațiile în care mandantul nu poate fi prezent la o acțiune. Aceasta reprezintă un act care poate fi revocat printr-o declarație ce trebuie autentificată la un birou notarial public. În același timp, poți să economisești timp și în acest fel să-ți orientezi toată energia către alte probleme importante pe care le ai de rezolvat și nu suferă amânare. Singurul drum pe care îl vei avea de făcut este cel la notar, pentru a încheia această împuternicire.

Ce acte ai nevoie pentru o împuternicire

Împuternicirea poate fi acordată în diverse domenii, precum afaceri, finanțe, proprietate, juridic sau chiar personal. Persoana care acordă împuternicirea este cunoscută sub denumirea de „împuternicitor”, în timp ce persoana căreia i se acordă drepturile și responsabilitățile se numește „împuternicit”.

Dar pentru a clarifica acest termen, este bine să știi că atunci când vrei să împuternicești pe cineva trebuie să te gândești la o persoană fizică, majoră, pe care să o desemnezi să efectueze diverse acțiuni în numele tău. La fel ca în cazul unei procuri, și pentru a obține o împuternicire sunt necesare o serie de documente, și anume actul de identitate al persoanei care realizează împuternicirea (în original) și cel al persoanei împuternicite (în copie), precum și diverse acte adiționale, în funcție de tipul de împuternicire.

Cum poți obține o împuternicire

Pentru a obține eliberarea unei împuterniciri va trebui, așa cum am mai precizat, să mergi la un birou notarial. Concret, documentul care urmează să fie întocmit trebuie să stabilească toate condițiile împuternicirii. Și aici ne referim la motivul/motivele pentru care o persoană va primi responsabilitatea de a decide pentru cealaltă persoană. De asemenea, va trebui precizată durata de valabilitate și situațiile în care aceasta va putea fi utilizată de către mandatar. În plus, mai trebuie să ai în vedere că, în cazul în care nu este stabilit un anumit interval de timp pentru această împuternicire, asta va însemna că documentul este valabil pe o perioadă nedeterminată. Trebuie să știi că documentul poate fi revocat oricând.

Primul pas către obținerea unei procuri este alegerea unui notar bun, cu care poți avea o întâlnire în cadrul căreia să-i expui situația de fapt și să-i soliciți consultanță. În acest caz, notarul va trebui să îndeplinească cerințele menționate anterior și va percepe un tarif pentru documentul respectiv. Odată ce documentul a fost redactat, iar tariful a fost achitat, notarul va autentifica documentul, oferindu-vă o copie autorizată. Aceasta va fi copia pe care mandatarul de fapt va trebui să o aibă întotdeauna asupra lui pentru a dovedi că acționează în numele tău.

Dacă ești „afară”, cum trimiți o împuternicire în România

În cazul în care te afli în străinătate și dorești să trimiți împuternicirea în România pentru a-ți servi interesele, va trebui să te adresezi Ambasadei sau Consulatului României din țara respectivă.

Dacă procedura este dificilă și te afli într-o țară de drept latin, va trebui să te adresezi unui notar din acea țară, unde împuternicirea sau procura va trebui autentificată, apoi apostilată (adică trecută printr-o altă procedură specifică) sau supralegalizată, în conformitate cu legislația țării respective. Abia după aceea va trebui să trimiți împuternicirea în original în România.

În cazul în care țara în care te afli nu este de drept latin, va trebui să mergi la ambasada sau la consulatul țării noastre sau să vii personal în România și să mergi la un birou notarial pentru a rezolva această problemă.

Foto:123rf.com

Citește și: Care Sunt Diferențele Dintre Domiciliu și Reședință

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
FANATIK.RO
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Libertateapentrufemei.ro
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
GSP.RO
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Un nou drum expres va apărea în România. Va lega două reședințe de județ
FANATIK.RO
Un nou drum expres va apărea în România. Va lega două reședințe de județ
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Știrileprotv.ro
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Observatornews.ro
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI