Garam Masala este utilizat în preparatele culinare sărate și dulci, dar și ca mix de condimente pentru anumite băuturi, fiind apreciat pentru beneficiile pe care le aduce pentru sănătate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce este Garam Masala – compoziție
Garam Masala este un amestec de mirodenii specific bucătăriilor din nordul Indiei, din Pakistan şi Bangladesh. Amestecurile tradiționale de Garam Masala conțin ingrediente care, după medicina ayurvedică, încălzesc corpul. Însăși denumirea acestui mix de condimente este de origine persană şi provine din “garm masaleh”, “garm” însemnând “fierbinte”, iar “masaleh” însemnând “ingredient”, sau “aliment”.
Mixul de masala include, printre altele, cardamom negru, scorțișoară, cuișoare, piper negru și chimen. În zona de unde provine acest amestec, aproape fiecare familie are propria rețetă, unde amestecurile „moderne” conțin, de asemenea, condimente, cum ar fi fenicul sau cardamom verde, care au efect de răcire.
Ingredientele întregi sunt de obicei mai întâi prăjite uscat într-un vas, astfel încât uleiurile esențiale și arome sunt eliberate și apoi, după răcire sunt zdrobite sau măcinate într-un mojar, dar pot fi folosite și întregi. Amestecul se păstrează bine închis timp de câteva luni, la întuneric, în loc uscat.
Cum se prepară Garam Masala –
Ingrediente
- 1,5 lingurițe chimen măcinat
- 1 linguriță de cuișoare întregi
- ½ linguriță scorțișoară măcinată
- ½ linguriță de coriandru măcinat
- ½ linguriță cardamon măcinat
- ½ linguriță nucșoară măcinată
- ½ linguriță de piper negru
Într-un castron, amestecați și măcinați toate condimentele împreună până când sunt distribuite uniform.
Păstrați amestecul de condimente finit într-un recipient etanș pentru a-și păstra cea mai mare parte a aromei.
Beneficii și proprietăți
Garam masala are proprietăți carminative și, în afară de stimularea digestiei, ajută și la combaterea balonării, flatulenței și chiar greață. Ingredientele din amestecul de condimente ajută, de asemenea, la menținerea sănătății tractului gastro-intestinal.
Stimulează digestia
Principalul beneficiu al adăugării de garam masala la mâncare este că stimulează pofta de mâncare și stimulează digestia prin promovarea eliberării sucurilor gastrice în stomac. Cuisoarele și chimenul din garam masala mențin indigestia la distanță, iar cuișoarele ajută și la prevenirea acidității. Adăugarea de piper și cardamom la în acest mix de condimente poate ajuta, de asemenea, la digestie.
Stimularea metabolismului
Ingredientele din mixul Masala sunt bogate în fitonutrienți, care ajută la creșterea metabolismului. Ardeiul este deosebit de bun în a da un impuls metabolismului organismului. Aceste ingrediente sunt, de asemenea, bogate în minerale, care ajută la îmbunătățirea funcției diferitelor organe ale corpului.
Plin de antioxidanți
Garam masala este plin de antioxidanți care ajută la prevenirea problemelor pielii și, de asemenea, ajută la combaterea inflamației.
Combate respirația urât mirositoare
Prezența cuișoarelor și cardamomului în garam masala îl face, de asemenea, excelent pentru combaterea respirației urât mirositoare.
Contraindicații
Potrivit specialiștilor, nu există niciun motiv pentru care o persoană perfect sănătoasă să nu consume garam masala. Totuși, dacă suferiți de probleme specifice, cum ar fi hiperactivitatea și ulcerele, este posibil ca unele condimente din acest mix să nu vă facă bine.
Cum se folosește Garam Masala
Când vine vorba de condimente, gusturile variază foarte mult între persoane. S-ar putea să doriți să experimentați amestecul și să vedeți cu ce alimente vă place să-l folosiți. Mixul acesta de condimente se potrivește cu aproape orice masă sărată. Indiferent ce preferați, acest mix de condimente nu va dezamăgi când vine vorba de arome exotice și beneficii puternice pentru sănătate.
Rețete cu Garam Masala
Garam Masala este folosit în amestecurile de curry și este foarte apreciat în lumea întreagă.
Chai masala
Ingrediente:
- 1 cană apă,
- 1 cană lapte gras,
- 2 lingurițe ceai negru (verde),
- 2 plicuri zahăr vanilat.
- Condimente garam masala: 1 cardamon verde, 1/2 steluță anason, 3 cuișoare, 1 nucșoara, 1 bucățică scorțișoară de 5 cm, câteva boabe de piper, 1 vârf linguriță ghimbir pudră.
Preparare:
Condimentele se prăjesc, fară grăsime, într-o tigaie mică, până încep să miroasă. Se macină scurt, în mașină de cafea, doar cât să se zdrobească un pic. Se pune laptele pe foc; să nu fiarbă, doar să fie fierbinte. Separat, se pune la fiert apa și când da în clocot se adaugă condimentul măcinat; se fierbe la foc mic, 10 minute.
Se adaugă frunzele de ceai și se mai fierbe 2 minute. Se stinge focul și se adaugă laptele fierbinte. În 2 căni, se pune câte un plic de zahar vanilat și se strecoară ceaiul. Chai masala se servește fierbinte.
Pui Tikka Masala
Ingrediente:
- 3-4 bucăți piept de pui, tăiate cubulețe;
- 250 g iaurt;
- 1 lingură zeamă de lămâie;
- 2 cepe tocate mărunt;
- 2 ardei roșii tocați;
- 5-6 lingurițe mix de condimente garam masala
- 1 linguriță sare;
- 1 lingură de unt;
- 2 căței de usturoi pisați;
- 240 g sos de roșii/bulion;
- 240 ml smântână de gătit;
- Pătrunjel proaspăt – pentru decorat la final;
Mod de preparare:
Într-un vas mare, combină iaurtul cu garam masala, 1 linguriță de sare, 1 zeama de lămâie.
Dă bucățile de pui prin acest amestec, asigurându-te că le acoperi pe toate de marinadă. Pune o folie de plastic deasupra și dă-le la frigider cel puțin o oră sau peste noapte.
Prăjește bucățile de pui într-o tigaie, cam 5 minute pe fiecare parte.În altă tigaie, călește ușor ceapa și ardeiul, în unt. Asezonează cu restul de condimente. Adaugă sosul de roșii și smântâna, amestecă ușor. Lasă, la foc mic, să fiarbă sosul, aproximativ 20 de minute.
Adaugă, apoi, și bucățile de pui. Mai lasă 10 minute, semi-acoperit, la foc mic. Presară puțin pătrunjel proaspăt deasupra și servește alături de o porție de orez simplu.
Sursă – rețete.unica.ro
Ciuperci cu mix Garam Masala
Ingrediente:
- 250 g ciuperci,
- 250 g roșii în bulion cuburi,
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roșu, tăiat cuburi,
- 100 g boabe porumb,
- 1/2 linguriță pastă de ghimbir,
- 4 căței usturoi,
- zdrobiți,
- 1 ardei iute, tocat,
- 1/2 linguriță chili pulbere,
- 1/2 linguriță garam masala, pudră,
- 1 lingură de ulei,
- sare,
- coriandru tocat.
Preparare:
Torni uleiul în wok și-l lași să se încingă la foc mediu. Adaugi ceapa, o lași să se rumenească, apoi pasta de ghimbir și de usturoi, amesteci și le lași, împreună cu ceapa, încă 2 minute.
Adaugi ardeiul iute, chili și roșiile în bulion, amesteci și lași să fiarbă, la foc mic, 5 minute. Adaugi sare și garam masala, amesteci, apoi adaugi ciupercile și ardeiul gras. Lași să fiarbă, la foc mic, circa 10 minute, amestecând. După ce au fiert ciupercile, adaugi porumbul, 1/2 din coriandrul tocat, amesteci și stingi focul. Presari coriandru verde și servești cu orez simplu.
Costica2023 • 09.12.2023, 22:47
amestec condimente indiene, folosit în curry, legume, orez, preparate aromate