Sinaia este un oraș îndrăgit atât de iubitorii sporturitlor de iarnă, cât și de cei care iubesc natura și peisajele splendide din Munții Bucegi.

Despre orașul Sinaia

Stațiunea Sinaia este situată la o altitudine cuprinsă între 798 și 1055m, pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, de-a lungul văii Prahova . Poalele împădurite ale munților Furnica, Zgarbură, Colții lui Barbes și Culmea Izvorului încadrează stațiunea într-o frumoasă scena verde.

La o distanță de 123 km de București și 37 Km de Brașov, Sinaia este situată de-a lungul DN1, beneficiind și de căi ferate de acces.

Fosta reședință a regilor, și purtând un nume sfanț, cel al Muntelui Sinai, ce a fost dat pentru prima oară Mănăstiri Sinaia de către Spătarul Mihail Cantacuzino (sec XVII), Sinaia îmbină neîntrecut frumusețea naturii cu cea a artei arhitecturale.

Scurt istoric al orașului Sinaia

Zona în care se află azi orașul Sinaia era nelocuită în secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici, aflată la poalele Bucegilor, fiind călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită între 1690-1695 de către marele spătar Mihai Cantacuzino. Orașul a luat numele mănăstirii, iar mănăstirea a fost denumită așa după călătoria spătarului la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din peninsula Sinai.

Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR
Recomandări
Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR

La începutul secolului al XIX-lea, întreaga Vale a Prahovei era organizată ca o singură comună, denumită Podul Neagului, cuprinzând întreaga vale, de la Predeal la Posada.

La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Mănăstirea Sinaia, situată pe atunci în comuna Podul Neagului. Acesta s-a implicat în organizarea regiunii și, în 1874, cătunele rămase în afara comunei Comarnic au primit numele de Sinaia, o comună cu reședința la Bușteni.

La 9 mai 1880 Sinaia a dobândit statutul de comună urbană și cuprindea cătunele Izvor, Furnica și Poiana Țapului. În 1884, cătunele Predeal, Azuga, Bușteni și Poiana Țapului s-au separat de Sinaia, formând comuna Predeal, în vreme ce comuna Sinaia a rămas cu cătunele Izvoru și Furnica. În aceeași perioadă, familia regală a României și-a stabilit la Sinaia reședința de vară, construind complexul castelului Peleș.

Spre sfârșitul perioadei interbelice, Sinaia avea 3906 locuitori și era reședința plășii Sinaia din județul Prahova. În 1950, Sinaia a trecut în administrația raionului Câmpina din regiunea Prahova și, după 1952, din regiunea Ploiești. În 1968, județul Prahova s-a reînființat, Sinaia redevenind parte a acestuia.

Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții
Recomandări
Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții

Obiective turistice în Sinaia și împrejurimi

Castelul Peleș

Castelul Peleș Sinaia
Castelul Peleș Sinaia

Castelul Peleș este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Acesta a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reședinței a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875.

Prin valoarea sa istorică, Peleș este considerat unul dintre cele mai frumoase edificii de tip istoric din România. Castelul are 160 de camere, mai multe intrări și scări interioare, sală de teatru, scenă cu 60 de locuri și lojă regal, iar turnul central are o înălțime de 66 de metri. Lângă castelul Peleș propriu-zis, vei mai găsi în zonă încă două construcții mai mici: Pelișorul și Foișorul. Castelul Peleș a fost primul castel complet electrificat din Europa, datorită uzinei electrice proprii.

Mănăstirea Sinaia

Manastirea Sinaia
Manastirea Sinaia
Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar
Recomandări
Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar

Mânăstirea Sinaia, veritabilă catedrală a Bucegilor, este situată într-un cadru mirific. Aceasta datează de la sfârşitul secolului XVII şi reprezintă cartea de identitate a oraşului,deoarece este prima construcţie din spațiul actualei staţiuni.

Mânăstirea Sinaia este închinată Sfintei Fecioare Maria, iar, ulterior, denumirea de Sinaia s-a extins şi asupra localitaţii. Construcţia mânăstirii a durat 5 ani, din1690 pană in 1695. Scopul amplasării în acest loc a fost unul dublu : în primul rând trebuia sa fie o fortăreaţa de apărare şi de protecţie pentru drumul comercial existent de-a lungul Văii Prahovei, drum care făcea legătura între două mari oraşe ale epocii, Bucureşti şi Braşov, iar în al doilea rând de a asigura un adăpost numeroşilor pustnici existenţi în munţii Bucegi.

Parcul Dimitrie Ghica și Muzeul Rezervației Bucegi

Parcul Dimitrie Ghica Sinaia
Parcul Dimitrie Ghica Sinaia

Parcul “Dimitrie Ghica” din Sinaia a fost înfiinţat în anul 1881. Pe lângă suprafaţa sa mare, acesta adăposteşte mai mulţi arbori seculari iar în interiorul său se desfășoară, pe o scenă amenajată, numeroase concerte. Iarna se montează şi un patinoar.

Bine plasat, la umbra copacilor se află Muzeul Rezervaţiei Bucegi. Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce străbat parcul, busturile unor personalităţi care au locuit sau doar au vizitat oraşul Sinaia: Mihai Eminescu şi Ion Creangă, Nicolae Bălcescu, renumitul pașoptist şi istoric în același timp,precum şi Dimitrie Ghica al cărui nume îl poartă parcul.

Casa memorială Goerge Enescu sau Vila Luminiș

Vila Luminiș se află situată în cartierul Cumpătu. Vila nu a fost construită întâmplător la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atât sentimental cât şi profesional de acest oraş, datorită sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peleş fiind pentru el o poartă de lansare în lumea culturală muzicală a momentului.

Vila a fost construită între anii 1923 – 1926 de arhitectul Radu Dudescu din banii aduşi de activitatea concertistică a maestrului. Realizată într-un stil autentic românesc şi integrată armonios în ambianţa inspiratoare a munţilor Bucegi, vila “Luminiș” avea să fie atât un loc de inspiraţie pentru o parte semnificativă a creaţiei enesciene, cat şi un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, între 1926 şi 1946. Întreaga vila este mobilată şi aranjată cu rafinament şi imaginaţie, reunindu-se în mod armonios şi original, elementele ornamentale şi de mobilier în stilurile româneşti şi orientale.

La Sinaia George Enescu a conceput şi “Concertul pentru pian, vioară, violă şi violoncel nr. 1 in Re Major, opus 16”, dar, înainte de toate, trebuie menţionată opera sa “Oedip” compusă în mare parte la vila “Luminiș”, unde în anul 1927 a fost orchestrat un întreg tablou din actul al doilea. Premiera acestei opere a avut loc la 10 martie 1936. Bustul din marmură al lui George Enescu, aflat la intrarea în vilă, este realizat de Ion Iriminescu, moldovean fascinat de personalitatea marelui maestru.

Stânca Sfânta Ana

Stanca Sfanta Ana - obiective turristice Sinaia
Stanca Sfanta Ana – obiective turristice Sinaia

Stânca Sfânta Ana este un loc învăluit în legendele munţilor Bucegi. Aceasta a fost la un moment dat locaţia unui vechi schit, mica grotă şi cele câteva inscripţii de pe pereţi amintind azi de acest moment. Mai târziu, în 1897, Societatea Carpatină Sinaia, fondată de un grup de drumeţi entuziaşti precum Tache Ionescu, Bucura Dumbrava, arhimandritul Nifon şi Iosif Sângiorgian, a construit aici primul pavilion din lemn, dispărut azi. La baza acesteia, se afla o mica poieniţă. Pe platforma nivelată de la baza stâncii, care mai există şi astăzi, erau mai tot timpul rânduite trăsuri, iar vizitatorii, în ţinute elegante, îşi clăteau privirea cu panorama superbă a oraşului.

Stâncile Franz Josef

Acestea sunt situate lângă cabana Poiana Stânii. Au fost amenajate în timpul familiei regale cu trepte şi cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira priveliştea superbă spre Valea Prahovei și spre masivele muntoase din jur. La stânci se poate ajunge din Poiana Stânii pe un traseu ușor.

Babele

Babele obiective turistice Sinaia
Babele

Babele este vestitul monument natural situat pe Platoul Bucegilor, care a fost mereu o atracție turisticǎ, la o altitudine de 2.292 de metri, în vecinătatea vârfului Baba Mare, cu aceeaşi altitudine şi cu orientare pe direcţia nord-sud. Oamenii de ştiinţǎ spun că apa, vântul, dar și înghețul au creat aceste douǎ stânci care seamănă cu nişte babe cocoşate ce stau la şuetǎ. În cărțile de geografie se spune cǎ aceste roci cu forme ciudate şi interesante sunt numite „ciuperci” stâncoase și sunt delimitate de Valea Jepilor spre est şi Valea Şugărilor în vest.

Sfinxul

Sfinxul - Obiective Turistice
Sfinxul – Obiective Turistice

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost pur si simplu fascinați de această minunăție a naturii, Sfinxul. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii vântului. Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Peștera Ialomiței

Pestera Ialomiței
Pestera Ialomiței

Peștera Ialomiței, una dintre cele mai vizitate peșteri dn Munții Bucegi și din România, se află pe Muntele Bătrâna, la o altitudine de peste 1600m. Accesul se face cu telecabina Bușteni până la Babele și mai departe telecabina până la Peștera. De asemenea, există traseu montan turistic din Sinaia până la peșteră.

Peștera Ialomiței se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli.

Trasee montane din Sinaia

Sinaia este un adevărat paradis pentru iubitorii de trasee montane. Iată care sunt cele mai importante trasee turistice:

 • Sinaia- Stâncile Sfânta Ana. Traseu nemarcat cu durata de o oră și jumătate.
 • Traseu Sinaia – Hotel Alpin – Curmătura Vârful cu Dor – Valea Izvorului Dorului, Șaua Lăptici- Hotel Peștera. Marcaj – Bandă roșie. Traseul durează aproximativ 5-6 ore.
 • Sinaia- Poaiana Stânei- Cabana Piatra Arsă -Șaua Cocora – Muchia Văcăriei – Hotel Peștera. Marcaj:bandă albastră. Timp: 6-7 ore
 • Cabana Miorița – Muntele Furnica – Cabana Babele- Cabana Omul. Marcaj: bandă galbenă. Timp: 5 – 6 ore

Telecabina și telegondola Sinaia

Telecabina Sinaia
Telecabina Sinaia

Sinaia este stațiunea cu cele mai multe instalații de cablu de pe Valea Prahovei. Unele dintre acestea funcționează tot timpul anului, altele doar în sezonul de schi.

 • Telecabina Sinaia – Cota 1400 și Cota 2000
 • Telegondola Gondola Sinaia (1000-1400)
 • Gondola Carp (1400-2000)
 • Telescaunul Soarelui (deschis doar în sezonul de schi)
 • Babyski-ul (deschis doar în sezonul de schi)

Prețuri telecabină Sinaia

 • Urcare Sinaia – Cota 1400 20 RON copii -10 RON
 • Coborâre Cota 1400 – Sinaia 20 RON copii -10 RON
 • Tur-Retur Sinaia – Cota 1400 35 RON copii -18 RON
 • Urcare Cota 1400 – Cota 2000 20 RON copii -10 RON
 • Coborâre Cota 2000 – Cota 1400 20 RON copii -10 RON
 • Tur-Retur Cota 1400 – Cota 2000 35 RON copii -18 RON
 • Urcare Sinaia – Cota 2000 35 RON copii -18 RON
 • Coborâre Cota 2000 – Sinaia 35 RON copii -18 RON
 • Tur-Retur Cota Sinaia – Cota 2000 60 RON copii -30 RON
 • Urcare Telescaun Cota 1400 – Cota 2000 20 RON copii -10 RON
 • Coborâre Telescaun Cota 2000 – Cota 1400 20 RON copii -10 RON
 • Tur-Retur Telescaun Cota 1400 – Cota 2000 35 RON copii -18 RON
 • Urcare Telescaun Valea Dorului 20 RON copii -10 RON
 • Coborâre Telescaun Valea Dorului 20 RON copii -10 RON

*Prețurile sunt valabile pentru 2021, ele pot fi consultate pe teleferic.ro

Pârtii de schi în Sinaia

Sinaia deține cel mai întins domeniu schiabil din România. În total sunt 16 pârtii de schi omologate, cu peste 16 kilometri schiabili.

 • Valea Dorului 1 – medie, 775 m, deservită de telescaun
 • Valea Dorului 2 – medie, 804 m, deservită de telescaun
 • Valea Dorului Varianta – medie, 895 m, deservită de telescaun – trasee de 500 m și 1000 m
 • Valea Soarelui – medie, 1190 m, deservită de telescaun
 • Scandurari – medie, 505 m
 • Drumul de Vara – medie, 1800 m, deservită de telecabină – traseu, 1300 m
 • Târle – dificilă, 950 m, deservită de telecabină
 • Papagal – dificilă, 900 m, deservită de telecabină
 • Carp – dificilă, 1382 m, deservită de telecabină
 • Cota 2000 Începători – ușoară, 173 m, deservită de telecabină
 • Pârtia Nouă – medie, 2000 m, deservită de telegondolă
 • Valea Soarelui 2 – ușoară, 1200 m, deservită de telescaun
 • Laptici 1 – ușoară, 1900 m, deservită de telescaun
 • Laptici 2 – medie, 900 m, deservită de telescaun
 • Gondola – ușoară, 150 m, deservită de teleschi
 • Valea cu Brazi – medie, 400 m, deservită de telegondolă
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Playtech.ro
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Ce s-a ales de Radu Palaniță, câștigătorul Românii au Talent, după ce a cheltuit toți banii: 'Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă'
Viva.ro
Ce s-a ales de Radu Palaniță, câștigătorul Românii au Talent, după ce a cheltuit toți banii: 'Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă'
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
Observatornews.ro
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
Cât au ajuns să coste patru cârnăciori la Târgul de Crăciun de la Cluj. Turist: „Mi-a stat mâncarea-n gât!”
Știrileprotv.ro
Cât au ajuns să coste patru cârnăciori la Târgul de Crăciun de la Cluj. Turist: „Mi-a stat mâncarea-n gât!”
Cât costă o noapte de cazare în cel mai frumos sat din Europa. E la doar 200 kilometri de București
FANATIK.RO
Cât costă o noapte de cazare în cel mai frumos sat din Europa. E la doar 200 kilometri de București
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Orangesport.ro
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic