Vestea că Marea Unire s-a făurit la 1 decembrie 1918 a ajuns, în acele vremuri, și în Statele Unite. De bucurie, mai mulți oameni din Bistrița, stabiliți peste ocean, au pus mână de la mână și au cumpărat tricolorul românesc pe care au cusut cu fir de aur stema regală. Aproape un an de zile a durat călătoria până când drapelul a ajuns în comuna Șieu.
„Steagul a ajuns greu în sat. Și în America se ajungea foarte greu la vremea respectivă. Fratele bunicului meu a reușit să plece din sat și să ajungă în America. Acolo s-a născut și mătușa mea însă după trei ani petrecuți în Statele Unite s-au întors acasă, cu banii, și-au cumpărat terenuri în sat”, a declarat Ioan Gherman, cântărețul bisericii, mândru că pe lista celor care au contribuit pentru realizarea acestui steag se regăsesc și înaintașii săi.
Steagul a fost sfințit în 1920, așa cum scrie în Cartea de Aur a Bisericii, și a devenit mândria întregii comunități. Vreme de 20 de ani, a fost folosit la toate manifestările importante, după cum mărturisește părintele Aurel Macarie.
Drapel pentru Marea Unire din 1918, salvat de la distrugere din calea armatei horthyste
Haosul s-a instaurat însă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Transilvania a intrat sub dominația armatei horthyste. Atunci, jandarmii unguri au vrut să distrugă steagul care atunci a fost ascuns de localnici în podeaua altarului din vechea biserică a satului. Doar preotul și doi apropiați ai acestuia știau secretul.
„Noi aici am avut unguri. A fost groful și acum sunt cam tot la fel de multe familii ca atunci – circa 50 de familii. Ungurii nu veneau cu ochi buni mândria românilor de a avea acest steag, cu stema regală cusută cu fir de aur pe el. Când a venit ocupația maghiară, dictatul de la Viena, în 1940 atunci s-a lipit Ardealul de Nord la Ungaria, ungurii căutau drapelul românilor. Românii l-au ascuns în biserica veche, în fața altarului, sub dușumele. A fost băgat într-o cutie metalică și acolo a fost ascuns. Nici comuniștii n-au văzut cu ochi drapelul care avea stema regală, așa că drapelul a ajuns din nou sub podele”, povestește preotul Aurel Macarie (foto).
În 1990, de Bobotează, drapelul a fost scos din ascunzătoare și arătat lumii în noua biserică cumpărată de la sași.
Preotul a constatat atunci că steagul nu mai avea stema regală, cusută de fir de aur. Nici până acum, nimeni nu a aflat cine a sustras-o.
Tricolorul vechi de aproape 100 de ani a fost pus loc de cinste, iar sute de oameni vin an de an să îl admire.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro