Situația lui Vasile Rîmbu, neclară la trimiterea în judecată a dosarului celor 3 bebeluși morți cu infecție nosocomială la Suceava în 2016, a fost lămurită de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, la cererea Libertății.
Prin semnătura lui Cătălin Chiochiu, procurorii spun că Vasile Rîmbu, demis în urma escaladării unui focar COVID-19 anul trecut la Suceava, „nu are calitate procesuală în cauza la care faceți referire”.
Numele lui Rîmbu a fost scos și de pe portalul justiției, unde apărea ca învinuit. Conform noului Cod Penal, calitatea de învinuit a fost înlocuită cu cea de suspect și ea stă în picioare doar în timpul urmăririi penale, nu și în instanță.
Doar spitalul, trimis în judecată și doar pentru un deces
Parchetul spune că unicul inculpat în această cauză, așa cum apare pe portalul Justiției, este Spitalul Județean Suceava.
Fapta inculpatului SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ “SFÂNTUL IOAN CEL NOU” SUCEAVA, reprezentat legal de manager interimar C.A., care în cursul anului 2016, nu a luat măsurile corespunzătoare de identificare, raportare, înlăturare a infecțiilor nosocomiale, contaminând mediul de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, ceea ce a condus la îmbolnăvirea nou-născutului M.A.T. cu bacteria Pseudomonas Aeruginosa în timpul internării în cadrul unității medicale, care în urma complicațiilor medicale a decedat la data de 01.03.2016, realizează elementele constitutive ale infracțiunii de „ucidere din culpă” prev. de art. 192 alin. 2 din Codul penal.
Extras din rechizitoriu:
Spitalul a fost trimis în judecată doar pentru moartea unuia dintre cei bebeluși, Alexandru Teodor Manea.
Parchetul a clasat cazurile celorlalte două morți, „întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Au trăit de la 27 ore la 13 zile
Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a finalizat și trimis în instanță, la sfârșitul lunii mai, dosarul celor trei bebeluși morți în 2016 la spitalul din oraș.
Statistica arată că este unul din puținele cazuri în care procurorii români finalizează un dosar legat de infecții nosocomiale și îl trimit judecătorilor. În 2016, în momentul deceselor, directorul medical Tiberius Brădățan și-a dat demisia după ce echipa de investigații GSP-Libertatea a început să relateze cazul. Articolele au continuat să informeze publicul în legătură de derularea evenimentelor, vreme de cinci ani.
Dosarul a fost deschis în 2016, după ce trei bebeluși au murit la Spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni.
Numele celor trei:
- Vasile Emilian Haidamac – 25-27 februarie 2016- a trăit 27 de ore
- Alexandru Teodor Manea – 17 februarie – 1 martie 2016 – a trăit 13 zile
- Lucas Paparuș – 7 august-17 august 2016 – a trăit 10 zile
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro