Cuprins:
Criticile sale au apărut în contextul în care mai multe companii părăsesc Marea Nordului, protestând față de taxa pe profiturile excepționale impusă de guvern. Printre acestea se numără și producătorul american de petrol și gaze Apache, menționat de Trump într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.
Îngrijorări privind viitorul Mării Nordului
Temerile legate de viitorul Mării Nordului s-au intensificat după formarea guvernului laburist, care a făcut din obținerea energiei curate până în 2030 o prioritate. Secretarul pentru Energie, Ed Miliband, a blocat acordarea de noi licențe de foraj în Marea Nordului, în favoarea energiei eoliene și solare.
Criticile sale ar putea crește presiunea asupra politicilor energetice verzi ale guvernului britanic, care sunt considerate de unii ca fiind riscante pentru viitorul Mării Nordului, ducând regiunea spre „teritoriul game-over”.
Impact fiscal și economic
În bugetul din octombrie, cancelarul Rachel Reeves a majorat impozitul pentru companiile petroliere și de gaze la aproape 80%, reducându-le și mai mult profiturile. Critici, inclusiv sindicatul GMB, care susține Partidul Laburist, susțin că accentul pus pe neutralitatea emisiilor de carbon riscă să desființeze producția internă de petrol și gaze, lăsând Marea Britanie tot mai dependentă de importuri costisitoare.
The Telegraph sugerează că diferențele de abordare în domeniul energetic ar putea tensiona relațiile dintre administrațiile SUA și Marea Britanie, Trump promovând o platformă care favorizează extinderea producției de petrol și gaze.
Exodul din Marea Nordului
Directorul companiei-mamă a Apache a declarat în noiembrie că intenționează să părăsească Marea Nordului până la sfârșitul anului 2029, din cauza taxelor pe profiturile excepționale, care fac forajul „neeconomic”.
Acest anunț a urmat bugetului din octombrie, când cancelarul a anunțat creșterea taxei pe profiturile excepționale pentru producătorii de petrol și gaze din Marea Nordului de la 35% la 38% și prelungirea acesteia cu un an.
Mai mulți producători din Marea Nordului au avertizat că rata mai mare de impozitare ar putea reduce semnificativ investițiile, iar altele ar putea părăsi complet regiunea.
Harbour Energy, cel mai mare producător din Marea Nordului, care furnizează aproximativ 15% din petrolul și gazele Marii Britanii, a dat vina pe povara fiscală pentru oprirea investițiilor sale în Regatul Unit. Compania a raportat anul trecut o rată efectivă de impozitare de 102%, trecând de la un profit de aproape 1 miliard de dolari la o pierdere de 8 milioane de dolari.
În iulie anul trecut, gigantul petrolier american Exxon și-a finalizat retragerea din Marea Nordului. De asemenea, Deltic Energy a anunțat în octombrie că va vinde o parte din activele sale din Marea Nordului, concluzionând că Marea Britanie nu mai este suficient de atractivă pentru investiții.
Politica energetică a Marii Britanii se află într-un punct critic, fiind sub presiune din partea industriei și a unor lideri politici pentru a adopta o abordare mai echilibrată între obiectivele de mediu și securitatea energetică.
Trump nu crede că există schimbări climatice
Lumea se pregătește ca președintele ales Donald Trump să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice pentru a doua oară – doar că de data aceasta, el ar putea acționa mai repede și cu mai puțină reținere, scrie Politico.
Campania Trump a declarat pentru Politico, în luna iunie, că fostul președinte va renunța la pactul global, așa cum a făcut în 2017, în timpul primului său mandat. Trump a declarat încă de la sfârșitul săptămânii trecute că schimbările climatice sunt „toate o mare păcăleală”.
Schimbările climatice vor reduce veniturile globale viitoare cu aproximativ 19% în următorii 25 de ani, iar erodarea anuală a economiei globale dată de acest fenomen va atinge pragul de 38 de trilioane de dolari, arată un studiu făcut public în luna aprilie din 2024 și realizat de cercetătorii de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, citat de Associated Press.
Gaby999 • 04.01.2025, 11:04
Dacă încă nu v-ați dat seama acești conservatori așa-ziși credincioși nu fac decât să distrugă creația lui Dumnezeu. Politica lor este petrolul, armamentul să facă bani călcând pe cadavre și distrugând vieți. Acum s-au cam terminat resursele și mai sunt doar prin zone protejate. Nu vedeți ca ei spun ca nu există schimbări climatice, viruși, pandemii? Nu vor să audă de protecția mediului, a oamenilor. La progresiști le-au pus porecla globalisti ca să sune mai urat. Incălzirea globală este creată de ei intenționat ca să poată intra să foreze în Oceanul Arctic. Și urmează Antarctica. Și care e beneficiul în toate astea? Pt oameni niciunul, noi simțim cel mai bine efectele distrugerii planetei, iar ei, au avut iahturi de 100 milioane $ și au făcut upgrade la iahturi de 1 miliard $, și peste 2-3 ani vor să facă upgrade la iahturi de 10 miliarde $.
mapop971 • 04.01.2025, 08:47
Ce minte sănătoasă poate pune în balanță erodarea economiei mondiale cu distrugerea ireversibilă a climei întregii planetei? Tuturor celor care nu cred în încălzirea globală le recomand să se gândească doar la câte zile de iarnă autentice au trăit în copilărie și câte zile de iarnă există acum. Bă, băieți de la butoane, planeta asta nu este a noastră sau a voastră, ci a copiilor copiilor copiilor voștri!
dargmar • 03.01.2025, 23:21
Mentalitatea d0bit0cului, dupa noi potopul! Nu are sens sa incercam macar in al 11-lea ceas sa mai salvam ce se mai poate,ca generatiile care vor veni sa nu aibe nevoie de butelii de oxigen cand ies pe afara...