Noile reguli care impun ca alimentele să poarte etichete cu mențiunea „nu pentru UE” stârnesc deja confuzie în rândul cumpărătorilor din Regatul Unit, iar experții avertizează că noua politică riscă să îi lase pe britanici să înţeleagă, în mod eronat, că produsele sunt fabricate la standarde mai scăzute.
Începând cu luna octombrie a anului trecut, toate produsele din carne și unele produse lactate care provin din Marea Britanie și urmează să fie vândute în Irlanda de Nord trebuie să poarte aceste etichete. Această măsură a fost luată cu scopul de a asigura că produsele nu sunt transferate mai departe în Republica Irlanda, o țară membră a UE.
Noua regulă va fi aplicată la mai multe produse începând din iulie 2025, iar unele supermarketuri din Anglia folosesc deja sistemul de etichetare, ceea ce a dus la confuzia cumpărătorilor, iar mulţi dintre ei şi-au exprimat nemulţumirile pe reţelele de socializare.
Un cumpărător care se gândea să cumpere lapte a scris: „Pe laptele meu scrie acum „not for EU” (nu pentru UE) – puteți confirma că acest lucru se datorează doar birocrației din Regatul Unit și că este în conformitate cu standardele de siguranță ale UE? Nu vreau să cred că este un lapte „special” pentru Brexit care nu este sigur pentru europeni”
Un altul cumpărător a postat o fotografie cu nişte şuncă, plângându-se: „Presupunem că nu respectă standardele de siguranță alimentară ale UE. Destul de bun pentru englezii care se hrănesc cu tot ce este de mâna a doua, totuși”.
Un alt cumpărător consternat de la Tesco a întrebat: „Asta înseamnă că [este] făcut la un standard inferior?”.
Politico notează că etichetele nu denotă o reducere a standardelor. Potrivit sursei citate, în afară de unele divergențe privind pesticidele, standardele alimentare britanice au rămas până acum în mare parte neschimbate de la Brexit.
Exportatorii sunt revoltaţi
Exportatorii sunt revoltaţi din cauza acestui sistem, deoarece etichetele îi împiedică să comercializeze produse care ar putea fi vândute în UE.
„Într-o lume a alimentelor în care etichetarea lasă mult de dorit și a fost supusă multor politici, introducerea de către guvern a unui marcaj „nu pentru UE” este stupidă”, a declarat Tim Lang, profesor emerit de politici alimentare la City University of London.
„Trimite semnale haotice și ridică o întrebare justificată – nu este suficient de bun? De ce nu pentru UE? Dacă nu pentru UE, atunci pentru cine? Altcineva? Standarde mai mici sau mai mari? Confuzia oamenilor este pe deplin de înțeles”, adaugă acesta.
„Eticheta „nu pentru UE” este concepută pentru a sprijini comercianții cu amănuntul și supermarketurile să transfere produsele alimentare și băuturile între Marea Britanie și Irlanda de Nord cât mai ușor posibil. Înseamnă că furnizorii nu vor trebui să stabilească linii de producție diferite pentru a putea vinde bunuri atât în Marea Britanie, cât și în Irlanda de Nord, asigurând că produsele rămân pe rafturi și că alegerea consumatorilor este menținută”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului a declarat pentru Politico.
Foto: Profimedia