De Ștefan Pană,

Deşi măsura ar trebui să se aplice tuturor celor care au copii cu vârsta de până la 12 ani, modul în care sunt structurate legile privind educaţia în România a făcut ca prevederile să nu se aplice şi în cazul creşelor.

Situaţia a fost confirmată pentru Libertatea de iniţiatorul proiectului, Marian Cucşa (ALDE).

Creşele nu sunt unităţi de învăţământ

Legea prevede că se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţi.

Proiectul, promulgat de preşedinte, ar uşura viaţa a mii de familii care sunt afectate acum de criza provocată de COVID-19.

Deşi grădiniţele sunt unităţi de învăţământ, creşele au un regim special, stabilit prin Legea 263/2007. Ele sunt definite ca instituţii publice, coordonate de Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii.

Deşi educaţia antepreşcolară este reglementată de Legea educaţiei, instituţiile unde aceasta se desfăşoară, în mod paradoxal, nu sunt.

Când am făcut legea, se referea la copii între 0 şi 12 ani înscrişi în unităţi de învăţământ. Nu am sesizat şi nu mi s-a adus la cunoştinţă că nu intră creşele

Marian Cucşa, iniţiatorul legii

Guvernul a promis o soluţie

Executivul va elabora normele de aplicare a legii în şedinţa de astăzi. Marian Cucşa spune că i-a fost adusă la cunoştinţă această situaţie de către asociaţii ale părinţilor, iar el a contactat Guvernul pentru a fi remediată problema.

Legea promulgată de el poate fi modificată în Parlament, însă asta ar dura, aşa că cea mai rapidă soluţie este emiterea unei Hotărâri de Guvern care să includă creşele sau stabilirea unor norme metodologice care să acopere acest vid.

Guvernul ar urma să anunţe o soluţie după şedinţă.

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”
GSP.RO

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente