Potrivit unor surse politice, ”reacțiile au fost dure”, iar PNL a constatat că poate pierde din punct de vedere electoral. ”Solidaritate cu forța nu se poate!”, spun sursele.
Orban propune, Cîțu refuză
Premierul Ludovic Orban a anunțat măsura săptămâna trecută, afirmând că bugetarii vor fi trimiși acasă câte două săptămâni, cu 75% din salariu, iar în următoarele două săptămâni vor lucra cu salariul întreg.
Astfel, salariile ar fi urmat să scadă efectiv cu 12,5%.
Tot Orban a spus că ar fi urmat să fie exceptat sectorul sanitar, forțele Ministerului de Interne precum Poliția, Jandarmeria și Pompierii, dar și Armata.
Ulterior, Monica Anisie – ministrul educației – a declarat că nici profesorii nu intră în șomaj tehnic, iar salariile dascălilor vor fi plătite integral.
Ministerul Muncii ar fi trebuit să facă ”recensământul” bugetarilor, deoarece nu există o bază de date exactă.
Măsura nu se poate aplica în companiile și regiile deținute de stat, deoarece acestea nu au statut de bugetar și concurează direct pe piața liberă cu restul firmelor din România. Cu tot cu angajații din companiile și regiile de stat, numărul final al angajaților statului ajunge la 1,4 milioane.
Totuși, Florin Cîțu – ministrul de finanțe – a declarat luni seara că la nivelul instituției pe care o conduce nu există un astfel de proiect, afirmând că ”astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică”.
Sindicatele se opun și cer măsuri de relansare economică
Contactat de Libertatea, Vasile Marica – președintele Sed Lex – a spus că din totalul de 1,2 milioane de bugetari excepțiile ar ajunge la 1,1 milioane de angajați.
”Am încercat să lămuresc Guvernul că nu e nicio economie din perspectiva asta și că este important să vedem ce facem de acum încolo. Turismul, agricultura, industria auto, acolo trebuie să ne concentrăm. Cred că a fost o influență a unui ministru asupra premierului și așa s-a ajuns aici. Noi nu știm să gestionăm situația actuală, suntem naivi să credem că o putem gestiona cu mai puțin personal”, a spus Marica.
Acesta a spus că salariile bugetarilor se reîntorc în economie, iar Guvernul poate tăia cheltuieli de la achizițiile de mobilă sau de automobile dacă dorește.
”În administrație sunt 70.000 de oameni la autoritățile locale și 40.000 în administrația centrală. Restul sunt în Armată, Sănătate, Învățământ și diverse structuri de Apărare Națională. Pe cine trimiți acasă? Fiscul? ANPC-ul? DSP-urile? Ne permitem să închidem Vămile?”
Vasile Marica a declarat pentru Libertatea:
”Recensământul exceptaților”
Iată structura personalului bugetar al României:
- Educație – 330.000 de salariați
- Sănătate – 400.000 de angajați
- Armată – 80.000 de oameni, personal contractual
- Servicii Secrete – 12.000 de angajați
- Ministerul Justiției și Parchete – 22.000 de angajați
- Ministerul Afacerilor Interne – 130.000 de angajați
Acesta din urmă include atât Poliția, Jandarmeria, cât și pompierii și ofițerii de emigrări, în vreme ce Ministerul Justiției include Administrația Penitenciarelor.
Nu apar în statisticile oficiale parlamentarii, primarii, consilierii locali, prefecții și subprefecții, corpul diplomatic și preoții, după cum scria Profit.ro în anul 2018.