Mergi direct la conținut »
FOTO&VIDEO | Vali, băiatul care s-a născut în Delta Văcărești, iar acum este ranger al parcului: „Aici e viața mea”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > FOTO&VIDEO | Vali, băiatul care s-a născut în Delta Văcărești, iar acum este ranger al parcului: „Aici e viața mea”

FOTO&VIDEO | Vali, băiatul care s-a născut în Delta Văcărești, iar acum este ranger al parcului: „Aici e viața mea”

Unul dintre copiii familiei care a trăit în Parcul Văcărești este acum ranger și protejează zona de braconieri sau pescari. Băiatul s-a întors la școală pentru că vrea să fie un ghid bun pentru vizitatorii zonei protejate.

De Andreea Archip,

Vali vorbește încet, ca într-o mănăstire. E și puțin jenat, dar parcă nici nu vrea să strice din armonia locului. Merge înainte, ca să facă drum prin stufăriș. Drumul e plin de bălți, așa că dă la o parte bălăriile de pe margini, ca într-o mică junglă. Jungla asta e acasă.

Băiatul s-a născut în urmă cu 17 ani, în Parcul Văcărești. Pe atunci era doar un teren neîngrijit, mlăștinos și plin de gunoaie. „Aici aveam baraca, aici stătea soră-mea, Georgiana, aici stătea Corina și aici era familia noastră”, spune băiatul despre luminișul de 20 de metri pătrați în care am ajuns. Sunt nouă frați, o familie numeroasă, care a trăit de pe o zi pe alta, în barăci improvizate, din ceea ce le oferea Văcăreștiul.

11 oameni în barăci, în mijlocul naturii

„Prima dată a venit aici un unchi de-al meu aici, cu un cal și o căruță, și apoi a venit și tata să se plimbe pe la el. Și noi stăteam în comuna Frumușani atunci. Și am zis dacă putem să ne facem și noi o baracă. Și ei stăteau în față, cum cobori la baza digului. Și după ce s-a plimbat tata prin acest loc, a găsit locul ăsta aicea. În stânga apă, în dreapta apă, ca o insulă, pot să spun”, explică băiatul.

Trăiau aici, într-o mică sălbăticie, dar totuși în inima orașului. Dacă se plictiseau, urcau digul și dădeau ochi în ochi cu urbanul, dar în vale, natura îi proteja. „Ne plăcea că era foarte multă liniște. Eram în largul nostru toată familia”, spune Vali.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

După ce a fost înființat parcul, au trebuit să se mute. Ajutați de asociația care administrează Văcăreștiul, au închiriat un apartament și Vali și tatăl său au fost angajați ca rangeri, supraveghetori, ai parcului. Toți copiii au fost dați la școală. Vali este acum în clasa a IV-a, prin programul 1A doua șansă”.

“Dacă tot m-am angajat la parc, trebuie să știu să scriu și să le povestesc oamenilor care vin aici. N-o să pot să le povestesc. Așa că dacă fac niște studii o să le povestesc foarte bine”, spune băiatul ce vis are.

În fiecare zi, de la 8.00, el este în parc. Curăță locul de gunoaie și are grijă să nu vină pescarii sau braconierii. Cea mai frumoasă amintire a sa cu parcul este mersul la pescuit, când zona nu era protejată.

„Acuma nu mai pescuiesc. Acuma o protejez. Aici e viața mea. Aici mă simt în largul meu…”, mai spune băiatul.

Văcăreștiul a fost declarat parc natural în 2016.

În Parcul natural Văcărești există acum 160 de specii de păsări, zece de broaște, șopârle, șerpi, 14 specii de mamifere, 300 de plante și 120 de tipuri de insecte. Și nu încetează să apară altele noi, fiind un ecosistem în formare.

Parcul poate fi vizitat oricând gratuit și se pot fac și programări pentru vizite ghidate la adresa https://parcnaturalvacaresti.ro/viziteaza-ne.

Close
Închide
  Close