ez-toc]
Alimente care îngrașă
Sucuri carbogazoase cu zahăr
Sucurile sunt bogate în calorii și în zahăr adăugat, dar nu au nutrienți importanți, cum ar fi vitaminele, mineralele, fibrele și antioxidanții.
Mai mult, consumul de sucuri prea des ar putea contribui la creșterea în greutate.
De fapt, cercetările arată că persoanele care beau în mod regulat sucuri carbogazoasecu zahăr sunt mult mai predispuse să ia în greutate decât cele care nu o fac.
În plus, consumul de sucuri poate fi legat de un risc mai mare de afecțiuni precum diabetul de tip 2, boli de inimă și unele tipuri de cancer.
Cafeaua îndulcită cu zahăr
Puteți opta pentru versiuni fără zahăr ale băuturilor preferate pentru a reduce aportul de zahăr.
Bogată în cofeină și într-o varietate de antioxidanți care favorizează sănătatea, cafeaua poate fi o băutură nutritivă.
Cu toate acestea, dacă este îndulcită cu sirop sau zahăr adăugat, cafeaua și băuturile pe bază de cafea, cum ar fi frappeurile, caffe latte sau mocha, pot conține la fel de mult zahăr ca și sucurile.
La fel ca alte băuturi îndulcite cu zahăr, băuturile de cafea cu conținut ridicat de zahăr pot contribui la creșterea în greutate și pot dăuna sănătății, de exemplu prin creșterea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.
Prin urmare, dacă încercați să pierdeți sau să vă mențineți greutatea, cel mai bine este să evitați opțiunile pline de zahăr de la cafeneaua locală și să limitați cantitatea de zahăr pe care o adăugați la cafeaua dumneavoastră acasă sau la birou. De asemenea, puteți opta în schimb pentru un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi stevia.
Înghețata
Cea mai mare parte a înghețatei din comerț este bogată în zahăr și grăsimi.
În plus, deoarece înghețata este adesea consumată ca desert, poate adăuga multe calorii în plus la masa dumneavoastră – chiar dacă vă simțiți deja sătul după felul principal.
Din acest motiv, cel mai bine este să vă bucurați de înghețată ca un răsfăț ocazional, mai degrabă decât ca un element de bază în dieta dumneavoastră.
Pentru a alege un tip de înghețată mai sănătos, căutați una cu mai puțin de 15 grame de zahăr pe porție și asigurați-vă că aveți grijă la mărimea porțiilor.
Pizza
Pizzele preparate în comerț sunt un aliment de conveniență popular, inclusiv în rândul copiilor și adolescenților.
Din păcate, majoritatea pizzelor sunt bogate în grăsimi, carbohidrați rafinați și calorii. Unele sortimente sunt, de asemenea, preparate cu cantități mari de brânză și carne procesată care a fost tratată, afumată sau sărată.
Un aport mai mare de carne procesată a fost legat de obezitate și de un risc crescut de boli de inimă și de anumite tipuri de cancer.
Cu toate acestea, pizza se poate încadra în continuare într-o dietă bine închegată – atâta timp cât o savurați doar ocazional și cu moderație.
În plus, țineți cont de faptul că nu toate pizzele sunt create la fel.
De exemplu, puteți experimenta cu versiuni mai sănătoase făcute în casă, cu multe legume, proteine neprocesate, cum ar fi piept de pui feliat, cantități mai mici de brânză și baze de pizza din cereale integrale. De asemenea, puteți încerca să găsiți o pizzerie care folosește aceste ingrediente.
Biscuiți, fursecuri și gogoși
Biscuiții, napolitanele, fursecurile și gogoșile conțin adesea cantități mari de zahăr, făină rafinată și grăsimi.
De asemenea, sunt, de obicei, bogate în calorii. De exemplu, 1 fursec mare cu fulgi de ciocolată poate conține peste 220 de calorii, în timp ce o singură gogoașă glazurată conține peste 300 de calorii.
Atunci când apare o poftă de mâncare, rezumați-vă la o porție mică, mai degrabă decât la un pachet întreg de fursecuri sau gogoși. Acest lucru vă permite să vă bucurați de aceste alimente ca un răsfăț ocazional, limitând în același timp consumul de calorii și zahăr în exces.
Cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi
Cartofii prăjiți sunt o alegere populară de gustare sau garnitură, în special atunci când mâncați în oraș.
O porție medie de 110 grame conține în mod obișnuit aproximativ 378 de calorii, ceea ce face din cartofi prăjiți un aliment bogat în calorii.
Majoritatea cartofilor prăjiți din comerț sunt, de asemenea, cu un conținut ridicat de grăsimi și sare – două ingrediente gustoase care cresc riscul de supraalimentare.
Mai mult, aceștia sunt adesea serviți alături de alte alimente bogate în calorii, cum ar fi burgerii sau peștele prăjit ori puiul în crustă prăjită. Mulți oameni se bucură, de asemenea, să le mănânce cu sosuri precum ketchup sau maioneză, care pot fi bogate în sare, zahăr și grăsimi.
Combinate, acest lucru înseamnă că veți mânca potențial un număr mare de calorii într-o singură masă, ceea ce poate crește riscul de a lua în greutate. De fapt, mai multe studii leagă consumul de cartofi prăjiți de creșterea în greutate.
În mod similar, chipsurile de cartofi sunt bogate în grăsimi, carbohidrați rafinați și sare, iar studiile observaționale le-au asociat cu creșterea în greutate.
În loc să prăjiți cartofii, îi puteți fierbe sau coace înainte de a-i condimenta cu ierburile și condimentele uscate preferate. Dacă aveți, de asemenea, poftă de un sos, încercați să vă preparați propriul sos folosind iaurt grecesc neîndulcit și arome precum arpagic, usturoi sau paprika afumată.
Cerealele pentru micul dejun
Multe tipuri de cereale pentru micul dejun sunt pline de calorii și zahăr adăugat, unele soiuri având un conținut uriaș de 13 grame de zahăr pe 36 de gram). Cu alte cuvinte, cerealele pot fi formate din aproape 40% zahăr adăugat.
Aceste cereale sunt, de asemenea, foarte procesate și rafinate, ceea ce înseamnă că au fost lipsite de o mare parte din fibrele și nutrienții care se găsesc în cerealele integrale.
Unele cercetări sugerează că înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale ar putea ajuta la prevenirea creșterii în greutate și la îmbunătățirea calității dietei.
Din fericire, sunt disponibile o mulțime de opțiuni sănătoase cu conținut scăzut de zahăr și cereale integrale, așa că nu trebuie să renunțați la cereale dacă vă place să le mâncați la micul dejun.
De fapt, studiile arată că consumul de cereale integrale sau de cereale bogate în fibre la micul dejun poate fi legat de un risc mai mic de creștere în greutate, de diabet de tip 2 și de boli de inimă.
Atunci când cumpărați cereale, asigurați-vă că verificați eticheta și evitați varietățile cu conținut ridicat de zahăr adăugat. Alegeți cereale integrale, minim procesate, fabricate cu ingrediente precum ovăz sau tărâțe de grâu.
Ciocolată
Ciocolata neagră a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii și a funcției cerebrale.
Cu toate acestea, poate fi bogată în calorii și grăsimi. În plus, cea mai mare parte a ciocolatei cu lapte și a ciocolatei albe produse în comerț este bogată în zahăr adăugat. În general, acest lucru înseamnă că ciocolata, indiferent de tip, poate contribui la creșterea în greutate dacă mâncați prea des cantități mari din ea.
Prin urmare, cel mai bine este să vă moderați mărimea porțiilor și să vă limitați la aproximativ 30 de grame de ciocolată pe zi pentru a preveni creșterea în greutate.
Dacă vă luptați cu moderația, țineți cont de faptul că ciocolata neagră poate fi mai ușor de savurat cu moderație. S-a demonstrat că aceasta crește senzația de sațietate și reduce consumul de alimente mai târziu în cursul zilei, în comparație cu ciocolata cu lapte sau ciocolata albă
Sucurile „naturale” de fructe
Deși sucul de fructe este adesea văzut ca o băutură sănătoasă, majoritatea mărcilor comerciale conțin la fel de mult zahăr ca și sucurile carbogazoase. De asemenea, sucului îi lipsesc fibrele și alte substanțe nutritive pe care le-ai obține dacă ai mânca fructe întregi (39Sursa sigură).
Consumul unor cantități excesive de suc de fructe a fost legat de un risc crescut de obezitate, în special la copii.
Ca atare, ar trebui în schimb să urmăriți să vă potoliți setea cu apă. Vă puteți bucura în continuare de aroma suculentă și dulce a fructelor savurându-le întregi. În acest fel, profitați și de beneficiile oferite de fibrele și de alte substanțe nutritive ale acestora.
Dacă doriți să includeți suc de fructe în dieta dumneavoastră, asigurați-vă că alegeți suc de fructe neîndulcit, 100% suc de fructe, ori de câte ori este posibil și fiți atenți la mărimea porțiilor. În cazul copiilor, se recomandă să se limiteze consumul la 100-130 ml de suc de fructe pe zi.
Alimente prelucrate în comerț
Consumul crescut de alimente procesate din comerț și de fast-food poate fi parțial de vină pentru creșterea ratelor de obezitate în multe zone de pe glob.
Deși nu toate alimentele procesate nu sunt nesănătoase, multe dintre ele sunt bogate în calorii, zahăr adăugat, grăsimi și sodiu.
Mâncăruri care îngrașă: supă la plic, bastonașe de pește, mese congelate, mâncăruri ambalate, paste făinoase, produse de panificație
Dulciuri: batoane de granola, batoane proteice, plăcinte, prăjituri, produse de patiserie, budinci
Gustări sărate: biscuiți, chipsuri, covrigei, popcorn pentru microunde
Produse lactate îndulcite: iaurt aromat, înghețată, băuturi pe bază de lapte, iaurt înghețat
Carnea procesată: hot dog, mezeluri, carne de vită, carne uscată, pepperoni, bologna, cârnați, conserve de carne.
Prin urmare, este important să citiți cu atenție eticheta alimentelor atunci când cumpărați alimente procesate și să căutați produse cu un conținut scăzut de calorii, zahăr adăugat și sodiu.
Produse de fast food
- burgeri
- tacos
- burrito
- pizza
- pește și cartofi prăjiți
- batoane de mozzarella
- cartofi prăjiți
- gogoși
- orez prăjit
- nuggets de pui
- Noodles
În schimb, încercați să vă gătiți majoritatea meselor acasă și să nu mâncați fast-food mai mult de 1-2 ori pe săptămână.
Deserturi fără zahăr – rețete dulci fără zahăr și îndulcitori
Sursa foto: 123rf.com