Pizza este mâncarea preferată de copiii și adulții din toată lumea. Este felul principal de mâncare pe care îl poți pregăti cu ușurință acasă și pe care îl poți personaliza în funcție de ingredientele preferate. Îți spunem și câteva rețete de pizza gustoase pe care merită să încerci să le pregătești.
Cuprins:
Cum să faci blat de pizza acasă
Primul și cel mai important pas pentru ca rețeta de pizza să fie delicioasă este să pregătești corect blatul. Pentru asta ai nevoie de câteva ingrediente. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a face blat de pizza acasp.
Ingrediente
- 350 gr făină;
- Un plic drojdie uscată;
- 240 ml apă călduță;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 2 lingurițe ulei de măsline și o lingură de sare.
Mod de preparare
Amestecă drojdia cu apa caldă și zahărul și lasă-le împreună timp de 10 minute să se odihnească. Drojdia se activează atunci când apar bule la suprafața apei. Amestec-o ulterior cu făina, sarea și uleiul de măsline. Poți amesteca cu mâna ori poți pune toate ingredientele în robotul de bucătărie. Compoziția trebuie amestecată până când aluatul de pizza este elastic, omogen și ușor lipicios.
Mută aluatul obținut într-un bol pe care l-ai uns cu ulei de măsline și lasă-l să se dospească până când își dublează volumul, într-un loc cald. Când s-a dospit, împarte aluatul în două părți egale și modelează-le. Secretul este ca marginile să fie puțin mai groase decât centrul blatului de pizza.
Descoperă și ce tipuri de făină există și care este cea mai bună pentru a pregăti aluat.
Descoperă cum să faci cel mai bun aluat de pizza
Rețete pizza – Margherita
Ingrediente pentru blat
- 350 gr făină;
- Un plic drojdie uscată;
- 240 ml apă călduță;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 2 lingurițe ulei de măsline și o lingură de sare.
Ingrediente pentru sos și umplutură
- 400 gr pulpă de roșii;
- Câteva felii de roșii proaspete;
- Câteva felii de brânză mozzarella;
- 3 linguri de ulei;
- 3 căței de usturoi;
- O linguriță de sare;
- Câteva frunze de busuioc proaspăt.
Mod de preparare
Pregătește blatul de pizza conform indicațiilor de mai sos, iar cât timp acesta se află la dospit, poți începe să pregătești sosul de roșii pentru pizza. Pune uleiul de măsline într-o cratiță la foc mic, adaugă usturoiul și lasă pe foc pentru 2 minute. Adaugă și pulpa de roșii peste busuiocul și sarea și amestecă. Lasă sosul să fiarbă pentru 15 minute.
Când blatul s-a dospit, întinde-l pe masa de lucru și adaugă sosul de roșii deasupra. Pune feliile de mozzarella deasupra, stropește totul cu ulei de măsline și adaugă și câteva frunze de busuioc deasupra. Pune pizza la cuptor pentru 15 minute la cuptorul preîncălzit la 220 de grade C.
Rețete pizza – Quattro formaggi
Ingrediente pentru blat
- 350 gr făină;
- Un plic drojdie uscată;
- 240 ml apă călduță;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 2 lingurițe ulei de măsline și o lingură de sare.
Ingrediente pentru sos și umplutură
- 160 gr sos de roșii;
- 120 gr mozzarella;
- 100 gr gorgonzola;
- 100 gr ricotta;
- 60 gr parmezan;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 2 linguri ierburi italienești cimbru sau oregano;
- Sare.
Mod de preparare
După ce ai pregătit blatul și l-ai lăsat la dospit conform indicațiilor de mai sus, pregătește sosul de roșii. Amestecă sosul cu uleiul de măsline, sarea și ierburile italienești. Când blatul s-a dospit, întinde-l pe masa de lucru și adaugă sosul peste. Pune apoi și bucăți de brânză gorgonzola, adaugă și ricotta, mozzarella și parmezan și pune pizza în cuptor pentru 15 minute, la 220 – 240 de grade C.
Rețete pizza – Napoletana
Ingrediente pentru blat
- 300 gr făină;
- 200 ml apă;
- 2 gr drojdie;
- Puțină sare.
Ingrediente pentru sos și topping
- 40 gr pulpă de roșii;
- Câteva felii de mozzarella;
- 3 căței de usturoi;
- 3 linguri de ulei;
- Frunze de busuioc proaspăt.
Mod de preparare
Pregătește blatul conform indicațiilor de mai sus, însă ține minte că acest tip de blat are nevoie de 12 ore la frigider pentru dospit. A doua zi, când blatul este gata, pregătește sosul de roșii. Călește în puțin ulei usturoiul, adaugă pulpa de roșii și frunzele de busuioc și lasă totul să fiarbă pentru 10 minute, timp în care se îngroașă sosul.
Adaugă sosul peste blatul de pizza, pune câteva felii de mozzarella deasupra și frunze de busuioc proaspăt și lasă totul în cuptor pentru 10-15 minute, la 230-250 de grade C.
Rețetă pizza de casă cu blat pufos
Ingrediente pentru blat
- 350 gr făină;
- Un plic drojdie uscată;
- 240 ml apă călduță;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 2 lingurițe ulei de măsline și o lingură de sare.
Ingrediente pentru sos și topping
- 300 gr măsline;
- 250 gr mozzarella;
- 2 ardei gras;
- 2-3 roșii;
- 100 gr bacon afumat.
Mod de preparare
După ce ai pregătit aluatul și acesta s-a dospit suficient, întinde-l pe blatul de lucru și deasupra adaugă restul ingredientelor pe care le-ai tăiat mărunt sau feliuțe subțiri. Rade mozzarella deasupra și pune totul în tava de cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade C.
Rețetă pizza fără drojdie
Ingrediente pentru blat
- 75 gr făină;
- 75 ml iaurt;
- Un plic praf de copt;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru sos și topping
- 2 linguri sos de roșii;
- 50 gr mozzarella;
- Câteva felii de salam pepperoni.
Mod de preparare
Pentru blatul de pizza se amestecă făina, praful de copt și sarea, după care se adaugă iaurtul și se amestecă până se obține un amestec omogen. Se ia blatul și se pune pe masa de lucru și se mai frământă pentru un minut până când se formează aluatul perfect pentru pizza. Se întinde și se pune într-o tavă pentru cuptor.
Deasupra blatului se așază sosul de roșii, feliile de mozzarella și de salam și pizza se pune în cuptor pentru 10 minute la 220 de grade C sau până când marginile se rumenesc.
Vezi și:Cele mai bune moduri de a reîncălzi pizza pentru a-și păstra gustul
Rețeta pizza cu ton
Ingrediente pentru blat
- 350 gr făină;
- Un plic drojdie uscată;
- 240 ml apă călduță;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 2 lingurițe ulei de măsline și o lingură de sare.
Ingrediente pentru sos și topping
- 300 gr ton (poate fi ton din conservă);
- 300 gr cașcaval sau mozzarella;
- 100 gr sos de roșii;
- 100 gr măsline;
- 2 roșii tăiate felii;
- O ceapă.
Mod de preparare
După ce ai pregătit aluatul și s-a dospit suficient, acesta se întinde pe o tavă, iar deasupra se pune sosul de roșii, mozzarella rasă și tonul din conservă care a fost foarte bine scurs înainte. Peste ton se adaugă felii de roșii, feliile de ceapă tocate mărunt și bucățele mici de măsline.
Pizza cu ton se pune la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade C sau până când marginile s-au rumenit ușor.
- Nu ai reușit să mănânci tot? Vezi ce faci cu resturile de pizza!
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!