Cuprins:
Istoria orașului Ruse
Orașul își are originile într-o așezare neolitică ce datează din mileniile III–II î.Hr. Cercetările arheologice au scos la iveală mai multe straturi, care sugerează că a avut serios de suferit din cauza atacurilor triburilor vecine, cât și a dezastrelor naturale. În apropiere, au fost descoperite sanctuare antice, unde predomină reprezentări ale unei femei însărcinate – simbol al zeiței fertilității, venerată de comunitățile preistorice.
Așezarea tracică care avea să apară aici mult mai târziu, în perioada 69-70 d.Hr. a fost întemeiată de împăratul roman Vespasian sub numele de Sexaginta Prista, care înseamnă „Portul celor 60 de nave”. Această cetate făcea parte din sistemul de fortificații Limes Moesiae ce se întindea de-a lungul graniței de nord a provinciei Moesiae, un important punct de apărare la frontiera Dunării ce aparținea de Imperiul Roman.
Ruse, orașul premierelor
De-a lungul secolelor, orașul a cunoscut diverse influențe culturale, inclusiv bizantine, otomane și austro-ungare, fiecare lăsându-și amprenta distinctă asupra arhitecturii și culturii orașului. În Evul Mediu, această regiune a fost una dintre cele mai dezvoltate ale statului bulgar, iar în timpul stăpânirii otomane, Ruse, care pe atunci se numea Ruschuk, a devenit un important centru militar și comercial. După eliberarea de sub dominația otomană, în 1878, când a devenit parte a Bulgariei moderne, Ruse a fost unul dintre centrele culturale și economice-cheie ale țării, fiind supranumit „Mica Viena” datorită arhitecturii eclectice, inspirată din stilurile europene ale secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_249e23faca91c5a60060314255802ebf.jpg)
De asemenea, este cunoscut drept un oraș al premierelor din țara vecină, deoarece aici au fost construite prima cale ferată, care lega orașul de Varna, și prima tipografie, a fost înființată prima companie de asigurări și a fost realizată prima proiecție de film. Orașul a continuat să se dezvolte, devenind un important centru industrial, cultural și educațional, se menționează pe enciclopedia virtuală Wikipedia.
Unde se află Ruse
Orașul Ruse (n.n. – Русе [ˈrusɛ] în bulgară) este situat în nord-estul Bulgairiei, pe malul drept al Dunării, vizavi de Giurgiu, la circa 75 de kilometri sud de București, la 172 de kilometri de Varna și la 249 kilometri de capitala țării vecine, Sofia. Datorită poziției sale strategice, dar mai ales a Podului Prieteniei, care asigură legătura rutieră și feroviară peste fluviu încă din anul 1954, Ruse deține un rol esențial în economia Bulgariei.
Este cel mai important port fluvial al țării și un nod major pentru comerțul internațional. De altfel, la nivelul întregului curs al Dunării, Ruse ocupă locul 12 în topul orașelor situate pe malurile fluviului. În același timp, este al cincilea oraș din Bulgaria ca populație, aici trăind astăzi în jur de 134.500 de locuitori, mai precizează sursa citată anterior.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ccd87a74509411030cc620fc6981b3c8.jpg)
Când este cel mai potrivit să vizitezi Ruse
Deși, la prima vedere, nu pare să aibă nimic de oferit din punct de vedere turistic, trebuie să știi că, asemenea unor destinații mai populare precum Sofia, Varna sau Veliko Târnovo, și Ruse ascunde destule obiective care merită să le acorzi atenția cuvenită dacă vei ajunge vreodată aici. Fie că ești pasionat de istorie sau ești fascinat de arhitectură, îndrăgostit de natură ori pur și simplu ești curios să descoperi această regiune a Bulgariei ori deliciile locale, Ruse îmbină toate aceste elemente, oferind experiențe de neuitat pentru orice tip de turist.
Înainte de a-ți spune ce poți să vizitezi în Ruse și împrejurimi, este important de știut că momentul cel mai potrivit pentru a explora zona este la sfârșitul primăverii sau la începutul toamnei, mai exact în lunile mai-iunie și, respectiv, septembrie-octombrie. În aceste perioade, vremea este plăcută, cu temperaturi cuprinse între 15° și 25°Celsius, fiind ideală pentru activități în aer liber și vizitarea obiectivelor turistice. În plus, orașul este mai puțin aglomerat în comparație cu lunile de vară, aflăm de pe site-ul GuidetoEurope.com.
Ce obiective turistice poți vizita în Ruse
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c9270b9cbd9aabb95a003599cdc3a3d5.jpg)
Orașul Ruse reprezintă o opțiune excelentă pentru o escapadă de week-end, mai ales dacă locuiești în apropierea graniței cu Bulgaria. Așa cum precizam anterior, din București până în orașul bulgar sunt aproximativ 75 de kilometri, distanță ce poate fi parcursă cu mașina în aproximativ o oră. Ruse a devenit o destinaţie mai accesibilă odată cu intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Iată care sunt cele mai importante obiective turistice din acest oraș:
Parcul și Monumentul Libertății
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/monumentul-libertatiishutterstock1326887189.jpg)
Situat în centrul Pieței Libertății, monumentul reprezintă una dintre cele mai emblematice atracții din Ruse. Monumentul a fost realizat după planurile sculptorului italian Arnoldo Zocchi și pus în operă de artistul local Georgi Kiselinchev, la începutul secolului al XX-lea. Construcția, care onorează memoria eroilor care au luptat pentru eliberarea Bulgariei, în perioada 1876-1877, are o formă piramidală, fiind dominată de o statuie ce înfățișează o femeie care ridică o sabie în direcția fostului Imperiu Otoman. La bază se află două sculpturi impresionante din bronz ce întruchipează lei rupând lanțurile opresiunii, alături de basoreliefuri ce redau scene din Războiul de Independență.
Fortăreața Romană Sexaginta Prista
Cu origini ce datează de la finalul primului secol, cetatea Sexaginta Prista a fost construită după anul 45/46 d.Hr., adică după ce trupele romane au înfrânt armata dacilor în timpul campaniilor împăratului Domitian și au cucerit Regatul Odris. Denumirea sa, care se traduce prin „Portul celor 60 de nave”, provine de la transferul unei legiuni formate din 6.000 de soldați, ce avea nevoie de 60 de ambarcațiuni pentru transport. Cetatea a fost ridicată peste o veche așezare tracică, dar a fost distrusă în secolele VI-VII de către avari și slavi. Pe ruinele acesteia s-a format mai târziu așezarea Ruse. Rămășițele fortăreței au ieșit la iveală odată cu planurile de construcție ale Clubului Militar, iar săpături arheologice ulterioare (1976-1978 și 2005-2006) au descoperit turnuri, ziduri, temple și clădiri militare importante, precum Principia.
Biserica Sfânta Treime
Cea mai veche biserică ortodoxă din Ruse, Sfânta Treime (Катедрален храм „Света Троица”), a fost construită în anul 1632, într-o perioadă în care Imperiul Otoman interzicea ridicarea lăcașurilor de cult creștine mai înalte decât moscheile. Pentru a respecta aceste reguli, biserica a fost construită la aproape cinci metri sub nivelul solului, pe ruinele unei biserici paleocreștine din secolul al V-lea și reprezintă un simbol al continuității credinței ortodoxe. Biserica este situată în apropiere de Parcul Libertății și de Opera de Stat.
Mănăstirea rupestră Basarabovo
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/manastirea-medievala-basarbovoshutterstock1963773634.jpg)
Situată la doar câțiva kilometri de Ruse, Mănăstirea Basarbovo este singura mănăstire săpată în stâncă din Bulgaria care mai este funcțională. Locașul are o istorie fascinantă, traversând epoca otomană și fiind reînviat în secolul XX. Vizitatorii pot explora chiliile și capelele săpate direct în piatră, un cadru cu totul deosebit care inspiră liniște și mister, potrivit Rjontour.com.
Muzeul Național al Transporturilor
Aflat chiar pe malul Dunării, într-o clădire istorică care cândva a fost prima gară din Bulgaria, acest muzeu dedicat transporturilor oferă o incursiune interesantă în trecutul feroviar al țării vecine. Vizitatorii au ocazia să admire piese de colecție precum locomotive vechi, echipamente de cale ferată și pot afla informații despre dezvoltarea infrastructurii bulgare. În sezonul rece, trenurile expuse în aer liber nu pot fi vizitate, dar pot fi admirate din interior.
Opera de Stat din Ruse
Fondată în 1949, Opera Națională din Ruse este un reper cultural important al orașului bulgar. Clădirea actuală a fost finalizată în 1956, iar prima producție montată pe scena de aici a fost celebra operetă „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski. În 1999, instituția s-a unit cu Filarmonica din oraș, formând ceea ce astăzi este cunoscut drept Opera Națională din Ruse.
Parcul Mladezhki
Dacă dorești să ai parte de o plimbare relaxantă, Parcul Mladezhki (Tineretului) este o alegere excelentă. Aici vei găsi o serie de monumente, alei pline de verdeață și zone dedicate copiilor. Elementul central al parcului este reprezentat de „Vazata”, o vază florală uriașă, decorativă. Vara, parcul este înflorit și animat, oferind un peisaj deosebit.
Filarmonica din Ruse
Amplasată într-o clădire în stil neoclasic, Filarmonica din Ruse funcționează într-un edificiu istoric ce a fost, în trecut, Casa de Cultură din oraș. Este situată chiar la intrarea în Parcul Mladezhki, într-o zonă cu multe obiective turistice. Atmosfera din zonă este una foarte plăcută, iar cafenelele din apropiere creează cadrul ideal pentru o pauză relaxantă.
Muzeul de Istorie Regională
Găzduit de fostul Palat Battenberg, construit între 1879 și 1882, Muzeul de Istorie Regională din Ruse adăpostește peste 140.000 de exponate. De la relicve preistorice și piese din epoca bronzului, până la obiecte medievale, vestimentație urbană și porțelanuri din secolul al XIX-lea, muzeul oferă o incursiune detaliată în trecutul acesteri regiuni din Bulgaria.
Parcul Renașterii și Panteonul Național
Parcul „Renaissance” este locul ideal pentru o ieșire în aer liber, care îmbină frumusețea naturală cu repere istorice importante. Aici se află Panteonul Eroilor Renașterii Naționale, un loc de reculegere și de reflecție. În apropiere pot fi admirate câteva monumente interesante, dedicate francmasonilor care au contribuit la salvarea orașului în timpul războiului din 1877. Parcul găzduiește, de asemenea, Biserica Tuturor Sfinților și un cimitir unde sunt îngropați 39 de soldați sovietici uciși în cel de-al Doilea Război Mondial.
Vezi şi reguli de bună purtare în Bulgaria ca turist!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_9c23ad4c52f8793e305c577f100bb7c3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_2eb73a1ea3663c008126011fd7f12eb4.webp)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_1bba1fe59f6ab2dc34b2baa0ee894ee6.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_3dd25fc1900b4d8fe798cbc1f2e992e4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_8ade19b3d3f553fcadc281af11ef8b8c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_b7ab12d7fb107a6e046e37bb6e23364d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_85528eda3495897ebfe2b719c95b0baa.jpg)