Atunci când vine vorba de sănătate, atât consultul medical, cât și controlul medical sunt două proceduri medicale diferite, fiecare având propriile sale obiective și beneficii. Cu toate că cele două proceduri sunt adesea folosite în mod interschimbabil, în realitate ele se referă la două concepte diferite. Nu toți oamenii știu care este diferența dintre un consult și un control medical, motiv pentru care ne-am gândit să explicăm în ce constă fiecare dintre aceste două proceduri.

De ce este bine să mergem periodic la doctor

Oamenii sunt destul de reticenți atunci când vine vorba de a merge la doctor pentru un consult medical de rutină, fie din motive de ordin financiar, fie pur și simplu din cauza fricii. Nu de puține ori se întâmplă ca, din păcate, acești oameni să se hotărască să facă un drum la doctor de abia în momentul în care observă modificări îngrijorătoare cu privire la starea lor de sănătate.

Care este diferența dintre consult și control medical - Imagine cu două figurine, reprezentând două persoane în vârstă, aşezate pe o seringă, alături de medicamente vărsate dintr-un tub răsturnat.
Cu cât o boală este descoperită mai devreme, cu atât există șanse mai mari să fie tratată mai ușor
„Dacă nu câştigăm acest război, va avea loc un nou Holocaust”, susține armata israeliană. Avertismentul lui Netanyahu, după 6 luni de conflict
Recomandări
„Dacă nu câştigăm acest război, va avea loc un nou Holocaust”, susține armata israeliană. Avertismentul lui Netanyahu, după 6 luni de conflict

Trebuie să știi că fiecare individ ar trebui să meargă în mod regulat la controale medicale preventive, chiar dacă se simte bine. Acestea au rolul de a depista într-un stadiu incipent anumite afecțiuni, care, dacă nu ar fi depistate la timp, ne-ar putea pune viața în pericol. Nu-i mai puțin adevărat că, în cadrul acestor vizite, pacienților li se poate confirma și faptul că nu au nici o problemă de sănătate.

Cât de des este recomandat să mergm la doctor

După cum spuneam, sunt mulți cei care preferă să se trateze la domiciliu, pe cont propriu, prin diferite leacuri băbești ori metode tradiționale. Trebuie menționat faptul că o boală nu poate fi tratată doar prin astfel de soluții naturiste, motiv pentru care este nevoie de un tratament medicamentos special pentru afecțiunea respectivă care, bine administrat, poate înlătura definitiv boala.

Există, însă, destule persoane mai responsabile, care își verifică periodic starea de sănătate, în special cele care sunt trecute de prima tinerețe. În acest fel, pot fi descoperite din timp anumite afecțiuni, ceea ce permite aplicarea unor tratamente adecvate și eficiente. De altfel, medicii îndeamnă ca toată lumea să se prezinte mai des într-un cabinet de specialitate pentru a i se face toate investigațiile medicale. Cu cât o boală este descoperită mai devreme, cu atât există șanse mai mari ca acesta să fie tratată mai ușor și mai rapid, fără a ne chinui.

România se deșertifică. „În 20 de ani vom avea o climă foarte similară cu cea a Greciei”, avertizează ministrul Mediului
Recomandări
România se deșertifică. „În 20 de ani vom avea o climă foarte similară cu cea a Greciei”, avertizează ministrul Mediului

Ce este un consult medical

Consultul medical reprezintă o primă întâlnire dintre un doctor și un pacient. În cadrul consultului, acesta din urmă este supus unui examen fizic de rutină de către medicul specialist. De asemenea, pentru a putea pune un diagnostic exact, medicul poate să ceară și un set de teste medicale suplimentare. În acest fel, el îi va putea recomanda persoanei bolnave cel mai potrivit tratament în vederea remedierii afecțiunii de care aceasta suferă, scrie site-ul HealthLine.com.

Care este diferența dintre consult și control medical - Imagine cu un medic care discută cu pacientul lui.
Consultul medical reprezintă o primă întâlnire între un doctor și un pacient

În timpul consultului medical, doctorul poate să îi ofere pacientului său și o serie de informații importante legate de tratamente, medicamente sau alte soluții specifice pentru a preveni sau pentru a trata o afecțiune sau alta. În același timp, în timpul consultului medical, omul în halat alb poate să-i răspundă pacientului la toate întrebările refereitoare la boala de care suferă sau să-i oprime anumite îngrijorări legate de acest lucru.

Volodimir Zelenski: Ucraina va pierde războiul fără ajutorul american blocat în Congres, iar Rusia va ataca alte state
Recomandări
Volodimir Zelenski: Ucraina va pierde războiul fără ajutorul american blocat în Congres, iar Rusia va ataca alte state

Comunicarea dintre medic şi pacient este extrem de importantă pentru identificarea oricărei probleme de sănătate. De asemenea, este esențial ca informaţiile pe care pacientul i le pune la dispoziție medicului să fie cât mai clare şi cât mai exacte, astfel încât acesta să înţeleagă rapid situaţia. Pentru a obţine cele mai bune informaţii medicale este necesar să oferi la rândul tău informaţii cât mai exacte şi concise.

Ce este controlul medical

Pe de altă parte, controlul medical presupune o evaluare medicală regulată și programată pentru a verifica starea de sănătate a unei persoane ca urmare a detectării unei anumite boli. Practic, medicul specialist va analiza dacă respectiva afecțiune s-a agravat sau nu și dacă se impune schimbarea tratamentului existent. Cel care decide ce urmează să se întâmple cu pacientul este doar medicul specialist.

Care este diferența dintre consult și control medical - Imagine cu un medic care îi ia tensiunea unui pacient.
Controlul medical presupune o evaluare medicală regulată și programată

De obicei, un control medical include un examen fizic complet, care constă în măsurarea tensiunii arteriale, un set de analize de sânge, teste de screening pentru boli comune și, în cazul în care situația o cere, o recomandare pentru teste medicale suplimentare. Potrivit site-ului SfatulMedicului.ro, cele mai des întâlnite sunt: VSH-ul, hemoleucograma, glicemia, colesterolul și trigliceridele, transaminazele, ureea, creatinina și analiza urinei.

În cazul unui control medical, doctorul poate să ofere pacientului său și sfaturi sau recomandări privind stilul de viață și alimentația, precum și măsuri preventive pentru a-și menține starea de sănătate la parametri optimi. De asemenea, controlul medical poate fi o oportunitate pentru pacient de a discuta despre orice probleme de sănătate sau alte preocupări.

Care este diferența dintre consult și control medical

Din cele expuse anterior se poate trage concluzia că, atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, diferența dintre un consult și un control medical este una cât se poate de simplă deși, poate, pentru unii ar putea părea ceva destul de complicat.

Practic, un control medical are loc periodic, după ce în prealabil a fost descoperită o anumită problemă de sănătate în urma unui consult medical. Așadar, oamenii merg de obicei la un control medical pentru a li se elibera o rețetă medicală, în timp ce consultul medical sau consultația, așa cum mai este aceasta denumită, reprezintă prima întâlnire dintre pacient și medic în care acesta din urmă ia cunoștință cu tot istoricul celui aflat în fața sa.

În același timp este important de menționat faptul că un consult medical și un control medical nu sunt reciproc exclusive. Spre exemplu, o persoană poate efectua un control medical pentru a verifica starea generală de sănătate și să discute cu medicul despre orice îngrijorări legate de sănătate, în timp ce medicul poate să recomande un consult medical în cazul în care sunt identificate o serie de probleme de ordin medical specifice ce necesită evaluare și tratament.

Deși consultul medical și controlul medical sunt ambele întâlniri medicale importante, acestea diferă în ceea ce privește o serie de aspecte-cheie, după cum urmează:

Frecvența

Una dintre cele mai mari diferențe între cele două proceduri medicale constă în frecvență. Consultul medical este, de obicei, o întâlnire inițială cu un medic pentru a evalua o afecțiune specifică sau pentru a discuta despre o anumită problemă de sănătate. Consultul poate fi doar una dintr-o serie de mai multe întâlniri care au ca scop monitorizarea evoluției tratamentului prescris de medic pacientului. În schimb, controlul medical este un examen medical care se face de obicei o dată pe an sau conform recomandărilor medicului. Scopul controlului medical este acela de a verifica starea de sănătate generală a pacientului și de a detecta eventuale complicații care pot apărea în timpul tratamentului.

Obiective

Un alt aspect care diferențiază cele două proceduri medicale îl reprezintă obiectivul vizitei la medic. În timpul unui consult medical, doctorul se concentrează pe o problemă specifică de sănătate, cum ar fi o durere sau o infecție. Obiectivul medicului este acela de a evalua respectiva problemă și de a pune un diagnostic exact. În același timp, acesta va recomanda și un plan de tratament adecvat. În schimb, controlul medical se concentrează pe evaluarea stării generale de sănătate a pacientului și pe detectarea eventualelor probleme de sănătate într-un stadiu incipient. Astfel va putea fi prevenită apariția unor afecțiuni sau acestea vor putea fi tratate într-un stadiu incipient, pentru a fi evitate complicațiile.

Examinarea fizică și teste

În timpul unui consult, medicul specialist poate efectua un examen fizic complet pentru a putea evalua problema specifică de sănătate a pacientului său. Acest examen poate include palparea, ascultarea și inspecția diferitelor zone ale corpului. De asemenea, în cazul în care situația o cere, medicul va putea solicita o serie de teste medicale suplimentare, cum ar fi analize de sânge, teste de urină sau teste de imagistică. În acest fel va putea confirma diagnosticul inițial și stabilirea tratamentului potrivit. În schimb, în timpul unui control medical, medicul efectuează un examen fizic general pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului. Acest examen poate include măsurarea tensiunii arteriale, examinarea pielii, a ochilor, a urechilor, a nasului, a gurii și a gâtului, precum și un consult abdominal și o examinare a organelor genitale. De asemenea, medicul poate solicita teste de laborator și de imagistică pentru a putea evalua starea generală de sănătate a pacientului.

Citeşte şi: Medic primar sau medic specialist. Care e diferența și care e mai bun!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Andrissima   •   15.10.2023, 12:15

Felicitari pentru articol! Foarte util!

Andreeafunduc   •   05.09.2023, 01:07

Consultul este atunci cand mergi pentru prima oara la medic, pentru a afla istoricul tau medical si pt recomandari iar controlul este atunci cand revii cu rezultatul unor analize/investigatii ☺️

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este spectaculos și renumit pentru izvoarele termale unice
FANATIK.RO
Locul din România unde turiștii vor ajunge mai ușor. Este spectaculos și renumit pentru izvoarele termale unice
Incredibil! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Incredibil! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Ce nume extrem de rar are bebelușul lui Reghe. Nu s-a mai auzit în România. Primele declarații despre copil și un atac furibund la adresa Anamariei Prodan
Libertateapentrufemei.ro
Ce nume extrem de rar are bebelușul lui Reghe. Nu s-a mai auzit în România. Primele declarații despre copil și un atac furibund la adresa Anamariei Prodan
Cea mai frumoasă reporteră italiană n-a putut intra într-o faimoasă discotecă din Berlin, din cauza garderobei: „N-am fost refuzată niciodată!”
GSP.RO
Cea mai frumoasă reporteră italiană n-a putut intra într-o faimoasă discotecă din Berlin, din cauza garderobei: „N-am fost refuzată niciodată!”
Locul spectaculos din România pe care turiștii sunt înnebuniți să-l viziteze în acest moment. E un adevărat paradis
FANATIK.RO
Locul spectaculos din România pe care turiștii sunt înnebuniți să-l viziteze în acest moment. E un adevărat paradis
Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască
Știrileprotv.ro
Orașul din Ucraina pe care Kremlinul vrea să îl transforme într-o „zonă gri”, în care oamenii nu vor avea voie să locuiască
Mesajul publicat de Cristina Ciobănașu în ziua nunții lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu. A surprins pe toată lumea!
Unica.ro
Mesajul publicat de Cristina Ciobănașu în ziua nunții lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu. A surprins pe toată lumea!
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Orangesport.ro
EXCLUSIV | Lovitura primită de "arhitectul" plecării lui Mutu de la CFR Cluj! Soţia fotbalistului a rupt tăcerea
Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie. De ce nu poate fi văzută din România
Observatornews.ro
Eclipsă totală de Soare pe 8 aprilie. De ce nu poate fi văzută din România
Horoscop 8 aprilie 2024. Peștii pot să se agite inutil sau pot să-și vadă de-ale lor, în ciuda turbulențelor care apar și par să nu se termine
HOROSCOP
Horoscop 8 aprilie 2024. Peștii pot să se agite inutil sau pot să-și vadă de-ale lor, în ciuda turbulențelor care apar și par să nu se termine
RECOMANDĂRI